Otomobil piyasası hareketlenecek! Türkiye'de üretim kararı

Çinli otomobil üreticisi Chery, Türkiye'de üretim için ilgili bakanlıklarla görüşmeye başladığını bildirdi.

GİRİŞ 23.10.2023 07:29 GÜNCELLEME 23.10.2023 09:33
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Yılda 20 milyon aracın satıldığı ve dünyanın en büyük otomotiv pazarına ev sahipliği yapan Çin, bugüne kadar sadece kendi iç pazarında satılan otomobilleri için kapsamlı bir ihracat hamlesi başlattı.

Batıya ardı ardına batıya çıkarmalar yapan Çinli markaların gözüne kestirdiği pazarlardan biri de Türkiye.

BYD, DFSK, MG, Voyah, Skywell, Leap Motor ve Chery hali hazırda Türkiye'ye otomobillerini getiren Çinli üreticiler olarak öne çıkıyor. Fakat yakın bir gelecekte, Türkiye'de varlık gösteren Çinli marka sayısında artış yaşanacak.

Chery International Başkanı Zhang Guibing, Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu kaydederek, ileri de üretim yapabileceklerinin de sinyalini verdi.

Guibing, "Türkiye otomotivde çok büyük bir pazar. Bizim için çok önemli bir ülke. Chery’nin Avrupa hamlesinde bir köprü. Bunun yanında bir otomobil üretmek için tüm alt yapıya sahip. Yedek parçadan teknolojisine kadar tüm üretimi gerçekleştirebileceğiniz bir ülke. Türkiye’ye yatırım yapmayı kesinlikle değerlendiriyoruz. Şu an için kesinleşmiş bir durum yok. Araştırmalarımız devam ediyor" dedi.

'150-200 BİN ADETLERİ YAKALAMALIYIZ'

Olası bir fabrika yatırımı için ilgili bakanlıklar ile görüşmelere başladıklarını da anlatan Guibing, "Bizim yapacağımız fabrika yatırımı çok büyük olacak. Bunun için fizibilite çalışmaları yapıyoruz ve bu zaman alan bir çalışma. Ticaret Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Bir Ar-Ge merkezi ile başlayıp daha sonrasında fabrika yatırımı yapmayı değerlendiriyoruz. Fabrika yatırımında sadece Türkiye’nin satış rakamlarına bakmıyoruz. Türkiye’den ihracat yapabileceğimiz çevre ülkelerin de satış rakamlarına bakıyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmamız için ihracat ve iç pazar dahil 150-200 bin adet bandını yakalamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'NE OLURSA OLSUN TÜRKİYE'DE ÜRETİM İLE YER ALMAK İSTİYORUZ'

Yeni pazarlara Ar-Ge merkezi ile girmenin kendilerine özel bir durum olmadığının altını çizen Chery International Başkanı Guibing, "Bu aslında Çinli markaların iş yapma geleneği. İlerleyen dönemlerde Türkiye’de açacağımız Ar-Ge merkezi ile Türk müşterisinin isteklerini, yol şartlarını ve çevreyi kavradıktan sonra ürünlerimizi buna göre üretmek istiyoruz. Ancak biz ne olursa olsun Türkiye’de bir üretim yaparak yer almayı istiyoruz. Sadece bunun şu anda nasıl olacağı belli değil. Şu an bir fabrika kararı alsak bile işler hale gelmesi en az 2 yıl alacak. Eğer Türkiye bize destek verirse gelecekte yatırım yapmamız kolaylaşır. Bu destekler ile ilgili hükümet yetkilileri ile görüşmelerimiz var" dedi.

Chery'nin dünyada 6 üretim tesisi olduğunu da belirtelim. Şirketin Çin haricinde, Meksika, Brezilya, Mısır, Cezayir ve Endonezya'da üretimi bulunuyor.

 

KAYNAK: HABERTÜRK
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Behram Yaşar 6 ay önce Şikayet Et
    Çok yerinde ve çok mantıklı bir karar,geç bile kaldılar,elektrikli araçlara uygulanan %54 lük gümrük vergisinden de kurtulmuş olurlar,herkes kazanır.
    Cevapla
  • Lazuk53 6 ay önce Şikayet Et
    7.500tl emekli maaşıyla mı yoksa 11.402tl asgari ücretle mi alacağız o arabaları.. Alsak da benzin olmuş 40tl .. Çin malına bile sevinen ve alamayacak olan insanların şakşaklaması ne kadar da komik, gerçekten çok üzücü.. Wahh ülkem wahhhh.. Nirden nireyeee
    Cevapla
  • Diyarbekirli-21 6 ay önce Şikayet Et
    Çeşit iyidir gelsin tabii. Stokçuların elinde patlar inşallah ellerindeki araçlar
    Cevapla
  • Bence gelsinler 6 ay önce Şikayet Et
    Koç yahudisinden renodan kurtulmamız lazım
    Cevapla
  • Bence gelsinler 6 ay önce Şikayet Et
    Ülkemde 100.000 lerce insan teneke kutularda trafik kazalarında öldü , istihdam ettiği insandan çok ÖLÜMÜNE SEBEP OLDUĞU 10BİNLER VAR , merhamet bedava değilmi ??? Herşey para para para!! DEMİR eline SALATALIK KEMİR
    Cevapla
  • Demir 6 ay önce Şikayet Et
    Senin o Yahudi dediklerin Türkiyede kaç kişiye ekmek veriyor.Ülkesine vergisini verip kalkındırıyor sen ne yapıyorsun boş beleş adamsın.Bir de senin bu saçma sapan yorumunu yayınlayan editörlere selam olsun
    Cevapla
  • ali veli 6 ay önce Şikayet Et
    şu vampir avrupalılarının tekelini kırar inşaallah chery...en önemli nokta araçların uygun fiyatlı olması.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle