İkinci el araç alacaklar dikkat: 6 ay daha uzatıldı!

İkinci el araçların, sıfır fiyatlarından yüksek bir fiyatla satışa çıkarılmasının yasaklanmasına ilişkin yönetmelik 6 ay daha uzatıldı.

GİRİŞ 07.12.2023 13:01 GÜNCELLEME 08.12.2023 11:07
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığınca 2'inci El Motorlu Kara Taşıtları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazete' yayımlandı.

6 AY DAHA UZATILDI

Buna göre ikinci el motorlu kara taşıtları, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar, üretici ve distribütörler tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan satışa çıkarılamayacak.

Yönetmelikte ayrıca, Ticaret Bakanlığının bu süreyi 6 ay daha uzatmaya yetkili olduğu da belirtildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan uzatma kararı ile ilgili Ticaret Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Otomotiv sektöründe geçen aylarda ortaya çıkan spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Bakanlığımızca çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Bu kapsamda, Bakanlık olarak otomotiv piyasasında yaşanan fahiş fiyat artışlarının, stokçuluk faaliyetlerinin ve haksız ticari kazançların engellenmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla 16.8.2022 ve 6.7.2023 tarihlerinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklikler yapılarak, “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile “ilan kısıtlamasına” ilişkin düzenlemeler yapılmıştı. Söz konusu düzenlemelerin uygulanmasının, otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelenmesine ve tüketicilerimiz lehine yönelik olumlu etkileri gözlemlendiğinden, anılan düzenlemelerin uygulama sürelerinin uzatılmasında fayda olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

DÜZENLEMEYE AYKIRI SATIŞLAR NOTERLERDE ENGELLENECEK

Yapılan açıklamada, düzenlemeye aykırı satışların noterlerde engelleneceği de vurgulanarak, "Ticaret Bakanlığı olarak 1.7.2024 tarihine kadar uzatılan 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasının da devam etmesine karar verilmiştir. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin "6 ay 6 bin km düzenlemesine" aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenecektir" ifadeleri yer aldı.

Gerçekleştirilen düzenlemeyle ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasının 1/7/2024 tarihine kadar yapılamayacağı da vurgulandı.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında hem fiyat istikrarını sağlamak, hem de adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmaların süreceğini ve gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edileceğini bildirdi.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Suskun44 4 ay önce Şikayet Et
    Beceriksizlik rantçılar 6 ay daha sabredin yazık bu millete
    Cevapla
  • vatan 4 ay önce Şikayet Et
    süre uzatmak nedir hertürlü ürünün sıfırından pahalı satılmaz diye kanun olması lazım süre uzatmak nedir
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    nedemek 6 ay, hicbirzaman karaborsa olmaması için süresiz demeleri gerekmez miydi?
    Cevapla
  • Demirezen 4 ay önce Şikayet Et
    Toplu ulaşım konforlu hale gelmeli.bu alana yatırım yapılmalı.bir araba bir ailenin giderine karşılık.özel araç azaltılmalı. Avrupa da böyle.
    Cevapla
  • Demirezen 4 ay önce Şikayet Et
    Toplu ulaşım konforlu hale gelmeli.bu alana yatırım yapılmalı.bir araba bir ailenin giderine karşılık.özel araç azaltılmalı. Avrupa da böyle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle