Başkan Erdoğan onayladı! Anlaşma yenilendi! Elektrikli araçlar için kritik karar

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamındaki elektrikli araçların ticareti için sağlanan menşe kolaylığı 2027'ye kadar devam edecek.

GİRİŞ 31.12.2023 19:55 GÜNCELLEME 31.12.2023 21:01
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan konuya ilişkin milletlerarası anlaşma, Resmi Gazete'nin 5. mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi, elektrikli araçların menşe kurallarına ilişkin geçiş sürecini uzatma kararı aldı. Anlaşma kapsamında elektrikli araçların ticareti için sağlanan menşe kolaylığı 2027'ye kadar devam edecek.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan kredi tadil anlaşması da yürürlüğe girdi.



BAKAN BOLAT AÇIKLAMA YAPMIŞTI! BÜYÜK ZARARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki elektrikli araçların ticareti için sağlanan menşe kolaylığının 2027'ye kadar devam etmesinde anlaştıklarını belirterek, "Bu sayede Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatımızda yaklaşık 615 milyon dolar tutarında bir zararın önüne geçilmiştir" dedi.

STA kapsamında elektrikli araçların ticareti için sağlanan menşe kolaylığının 2027'ye kadar devam etmesinde anlaştıklarını bildiren Bolat, elektrikli araçların esnek menşe kuralları ile Birleşik Krallık’a vergisiz ihraç edilmeye devam edeceğini aktardı.

Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

"İhracatçılarımızın bir süre daha anılan ürünler için STA’daki tercihli rejimden faydalanmaya devam etmesi sağlanmış ve yüzde 10’luk bir gümrük vergisine tabi olmaları önlenmiştir. Bu sayede, Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatımızda yaklaşık 615 milyon dolar tutarında bir zararın önüne geçilmiştir. Öte yandan, bu süre zarfında belli firmaların da yatırımlarının sonuçlandırılmasına zaman kazandırılmış, 2027 yılına gelindiğinde, katı menşe kurallarına geçilse dahi yatırımlarla elde edilecek kazanımlarımızla yeni uygulamaya hazırlıklı olunması sağlanmıştır."



TOGG İÇİN ÖNEMLİ

Bolat, gelecek dönemde, Togg ihracatı için de bu kararların önemli olduğuna işaret ederek, bu konuda iddialı olmaya devam edeceklerini vurguladı. Bolat, bu çalışmaların küresel ölçekte Türkiye'nin elektrikli araç ihracatı konusunda önde olmasını sağlayacağını bildirdi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Misafir123 3 ay önce Şikayet Et
    Beyinciksiz vatandaş normal fiyatlara bi bak togg daha ucuz
    Cevapla
  • Hamid 3 ay önce Şikayet Et
    Birleşik krallığa sen hangi elektrikli aracı satacaksınki de bilmem kaç yüz milyon dolar zararın önüne geçmişsin Senin yarı fiyatına çin den alma imkanı varken bizden niye alsınki ingiliz Biraz gerçekçi olun
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    6 ayda. yüzde 80 yaptınız
    Cevapla
  • Kanuni 3 ay önce Şikayet Et
    Ali Koç un Arabistan da neden provokatör eylem planını işleme soktuğu anlasiliyor .Yerli otomobili provoke etmek. Fiat grubunun satışı düştü heralde.yerli otomobili yap dendiğinde burun kıvıran Ali Koç şimdi proveke yollarina basvuruyor
    Cevapla
  • feraset 3 ay önce Şikayet Et
    şimdi ben bu otomobili satın alamıyorum yarın çok daha iyisi her vatandaşın kapısında olacak Allah'ın izni ile bir yerden başlamak gerekiyordu, Reis bunu başardı devamının gelmesini istiyorsak sabırla gayretle çalışmamız lazım, Almanlar ikinci dünya savaşı sonrasında her şeyden vazgeçse idi şimdi dünya markası olmuş çok sayıda ürün ihraç edebiliyor olurlar mıydı, herkese selamlar,
    Cevapla
  • Mamo 3 ay önce Şikayet Et
    Alamıyorsun da ne konuşuyorsun , elin adamı ,2 maaşı ile araba alır sen 30 senede alamazsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle