Nissan e-POWER karmaşası mahkemede bitti

Türkiye’de satışa çıktığından beri ‘elektrikli mi, hibrit mi?’ tartışmalarının odağı olan Nissan Qashqai e-Power ve X-Trail e-Power modelleriyle ilgili mahkeme noktayı koydu.

Nissan e-POWER karmaşası mahkemede bitti
Nissan e-POWER karmaşası mahkemede bitti
GİRİŞ 05.05.2025 17:41 GÜNCELLEME 05.05.2025 17:41

Nissan’ın Türkiye pazarında satışa sunduğu e-Power teknolojisine sahip Qashqai ve X-Trail modelleri, satışa çıktığında beri tartışmaların odağında. Bu teknoloji sayesinde her iki model de, içten yanmalı bir motora sahip olmasına rağmen elektrikli motordan aldığı güçle hareket ediyor.

Tabir-i yerinde ise benzinli motorun tek işlevi bir jeneratör gibi elektrikli motoru beslemek. Bir kesim Qashqai e-Power ve X-Trail e-Power modellerinin elektrikli olduğunu söylerken, bir kesim de ‘hayır’ bu araçlar hibrit sistemle çalışıyor diye karşılık veriyor. Hatta modeller, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre elektrikli araç kategorisinde yer alıyor.

DAVA AÇAN KULLANICILAR ÖTV FARKINI ALDI

Ancak Türkiye’deki vergi uygulamalarına göre içten yanmalı motor bulunduran her sistem hibrit olarak değerlendiriliyor. Sonuç olarak, e-Power teknolojisine sahip her iki model, hibrit araçlar için uygulanan yüzde 45 ila yüzde 80 arasında değişen ÖTV diliminden vergilendiriliyor. Hal böyle olsa da vergilendirme sistemine itiraz eden bazı kullanıcılar, vergi iadesi için yargı yoluna başvurdu. Açılan davalarda, araçların kullanım karakterinin dikkate alınması gerektiği öne sürüldü. Nitekim, e-Power teknolojisine sahip aracı olan bir kullanıcının İzmir’de açtığı dava neticelendi ve bu araçların elektrikli olduğu kabul edilerek yüzde 10 ÖTV alınmasına karar verildi. Böylece araç sahibi ÖTV ve KDV farkını aldı.

YANLIŞ VERGİLENDİRME

Her ne kadar Nissan bayileri bu durumu müşterilerine açıklamasa da, her gün onlarca Qashqai e-Power ve X-Trail e-Power sahibi dava açıyor. Böyle bir dava sürecini üstlenen Avukat Merve Erden gazetemize açıklamalarda bulundu. Bu karışıklığı gidermek isteyen Nissan Türkiye, ‘Tip Onayı’ için ilgili birimlerle temasa geçtiğini söyleyen Avukat Erden, “Konunun özü aslında vergilerdeki yanlış kategorizasyondan kaynaklanıyor. Hibrit kelimesi geçmesi nedeniyle sanki aracı hibrit bir sistem yönetiyormuş gibi düşünülerek yüzde 80 üzerinden bir ÖTV oranı uygulanmış. Bu yanlış bir vergilendirme. Çünkü bu aracın tekerleklerini tahrik eden, onu çalıştıran sadece elektrikli motor. Bu yüzden yüzde 10 vergilendirme yapılması gerekirdi” dedi

ÖNCE VERGİ DAİRESİNE BAŞVURACAKSINIZ

“Arada yüzde 70'lik bir fark var” diyen Erden, “Bu vergi oranlarını tabii ki tahmini olarak söylüyoruz. Burada önemli olan ÖTV ile beraber KDV’de ek olarak yanlış alınmıştır. Genel bir vergi hesaplanması yapılması lazım. Bununla ilgili bir dava açılması. Dava açılmadan önce de ilgili vergi dairesine başvuru yapılması gerekiyor. Vergi Dairesine başvuru yapıldıktan sonra 30 gün bir süre var. Vergi dairesinden bize bir cevap verme süresi. Bu süre geçtikten sonra bizim bir dava açma hakkımız doğuyor. Bu dava ile birlikte bilirkişi raporları alınıyor. Aracın işte mekaniğine bakılıyor ki bundan önceki davalarda bunların hepsine bakıldı” ifadesini kullandı.

E-POWER ARAÇLARIN İLK SAHİBİ DAVA AÇABİLİR

Erden, “Bölge İdare Mahkemesi’ne ve Danıştay’a kadar bu davalar sirayet etti, uzadı. İşte vergi daireleri itiraz etti: “Öyle değil, bunlarda yüzde 80 alınması lazım dedi.” Ama buna rağmen Bölge İdare Mahkemesi sadece aracın motorunu baz aldığı için, yerel mahkemelerin verdiği, vergi mahkemelerinin verdiği kararları onayladı. Sonuçta çok fazla kullanıcı vergi dairelerinden iadesini aldı, almaya devam eden, yeni başvuru yapan müvekkillerimiz de var” diye konuştu.

UZMAN BİR AVUKATTAN DESTEK ALABİLİRSİNİZ

Bütün kullanıcıların uzman bir avukattan destek almalarını öneren Erden şunları söyledi: “Tabii ki kendileri takip edebilirler. Yalnız takip süreçleri çok teknik ve Türk hukuk sistemindeki bütün işlemler süreli olduğu için bir hak kaybı yaşamaları muhtemel olabilir. Mutlaka bir avukatla çalışan uzman bir meslektaşla çalışmalarını öneriyoruz. Öte yandan Söz konusu vergi iadesi için dava açabilecek olanlar sadece aracın ilk sahibidir. İkinci el kullanıcıların böyle bir dava açma hakkı yoktur.”

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.