Le Monde yazdı: Türkiye otomotivde Avrupa’nın kilit üssü!

Fransız Le Monde gazetesi, Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının Avrupa otomotiv zincirindeki kilit rolde olduğunu yazdı. Gazete, Türkiye’nin otomotiv sanayisindeki gücünü ve Bursa’nın küresel tedarik zincirindeki kritik rolünden bahsetti.

GİRİŞ 19.12.2025 14:54 GÜNCELLEME 19.12.2025 18:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fransız Le Monde’un haberine göre, Türkiye’de Renault’nun Bursa’daki Oyak Renault fabrikası, Avrupa otomotiv endüstrisinin en önemli üretim üslerinden biri haline gelmiş durumda. 5 bin 600 çalışanı ve yaklaşık 800 robotla faaliyet gösteren tesis, Avrupa pazarına yönelik üretimin merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Bursa’daki fabrikada montaj hattından her 56 saniyede bir araç çıkarken, üretim haftanın altı günü, 24 saat esasına göre sürdürülüyor. Tesisin yıllık azami üretim kapasitesi 390 bin araç olarak açıklanıyor.

Oyak Renault, son iki yılda yeni modeller için 400 milyon euronun üzerinde yatırım yaptı. Bursa tesisinde Clio 6 ve Dacia Duster modelleri seri üretimle banttan indiriliyor. Üretilen araçların yüzde 70’inden fazlası ihraç edilerek başta Avrupa olmak üzere dış pazarlara gönderiliyor.

Sıfır kilometre araçlar

LOJİSTİK ÜSTÜNLÜK VE TEDARİK EKOSİSTEMİ

Le Monde’a göre Bursa ve çevresi, Oyak Renault’nun yanı sıra Tofaş Fiat Stellantis ve Toyota gibi büyük üreticilerin varlığıyla Türkiye’nin en yoğun otomotiv bölgelerinden biri konumunda bulunuyor. Araçlarda kullanılan parçaların yüzde 40 ila 50’si Türkiye’de üretilirken, tedarikçilerin yüzde 80’i fabrikanın 200 kilometrelik çevresinde yer alıyor. Bu durum, maliyet ve lojistik açısından Türkiye’yi avantajlı kılıyor.

İHRACATIN AMİRAL GEMİSİ AVRUPA YOLUNDA

2024 yılında Bursa bölgesinde toplam 434 bin araç üretildi. Türkiye’nin otomotiv ihracatı aynı yıl yaklaşık 32 milyar euroya ulaşırken, üretimin yüzde 81’i Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderildi.

Yeni yatırımlar ve rekabet
Türkiye otomotiv sektöründe rekabet de giderek artıyor. Toyota, Manisa ve çevresindeki yatırımlarıyla üretim kapasitesini artırırken, Ford Otosan İzmit’te 2 milyar euro tutarındaki yeni yatırım planını hayata geçiriyor. Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Manisa’da fabrika kurma planı da Türkiye’nin küresel otomotivdeki cazibesini güçlendiriyor.

EKONOMİK BASKILAR VE RİSK ANALİZİ

Buna karşın sektörü zorlayan unsurlar da bulunuyor. Türkiye’de resmi enflasyonun Kasım 2025 itibarıyla yüzde 31 seviyesinde açıklanması, kur oynaklığı ve kurumlar vergisinin yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması kârlılığı baskılıyor. Ayrıca Avrupa Birliği’nin çevre düzenlemeleri, otomotiv üreticilerini elektrikli araç yatırımlarını hızlandırmaya zorluyor.

Haberde, Türkiye’nin yerli elektrikli otomobil markası Togg’un 2022’den bu yana iç pazarda lider konuma yükseldiği ve Almanya pazarına giriş yaptığı da vurgulanıyor. Le Monde’a göre tüm bu gelişmeler, Türkiye’yi Avrupa otomotiv endüstrisinde vazgeçilmez bir üretim ve ihracat üssü haline getiriyor.

KAYNAK: EKONOMİM
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Dede 15 dakika önce Şikayet Et
    Tarım ve sanayi destek olmalıyız konfeksiyon bitmiş yeni piyasaya rahatlatıcı paralar ve faizler düşünmeli özel bankalar faizleri düşürtmedi baskı yapmadı devlet devlet Çiftlik yapmalı 5.000 her şehre hayvan küçükbaş büyükbaş Güneş santralleri rüzgar santralleri nükleer santraller dalga enerjileri üst tarafımız Deniz belediyelerde bu işe katılmalı Güneş dalga sahillerde dalga enerjisi
    Cevapla
  • Mehmet Ali 1 saat önce Şikayet Et
    Allah'a hamdolsun ülkemiz iyi bir noktaya doğru gidiyor
    Cevapla
  • Erkan 1 saat önce Şikayet Et
    Renault alınacak bir araba değil hepsi aynı kalitesiz
    Cevapla
  • Sakin 1 saat önce Şikayet Et
    Çin hani fabrika kuruyordu vergiden muaf araba soktumu içeri onu yazın cilalı habere ne gerek biz CHP'li seçmen gibi algı ile çalışmıyoruz sorguluyoruz
    Cevapla
  • Zalo 1 saat önce Şikayet Et
    Bu koşullarda ancak uzaktan bakarız
    Cevapla