Akaryakıt satışlarına yeni düzenleme! Artık izin verilmeyecek

Akaryakıt sektöründe promosyon uygulamalarına yönelik düzenleme yapıldı. "Önce bindir sonra indir", "...den başlayan" veya "...e varan" gibi ibarelerle reklamlarında genel bir indirim algısı yaratan istasyonlara izin verilmeyecek.

GİRİŞ 28.04.2026 07:28 GÜNCELLEME 28.04.2026 10:23
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt istasyonlarını yanıltıcı kampanyalar konusunda uyararak, tüketiciyi yanıltan indirim algılarına izin verilmeyeceğini belirtti.
  • Yılmaz, akaryakıt sektöründe fiyat şeffaflığının korunması gerektiğini vurgulayarak, dolaylı indirimlerin piyasa işleyişine zarar verdiğini ifade etti.
  • Yenilenebilir enerji yatırımları ve elektrik-doğalgaz fiyat artışlarının sebepleri hakkında bilgi veren Yılmaz, tüketicilere yönelik yeni promosyon ve sadakat programları ile avantajlar sunulacağını açıkladı.

Akaryakıtta promosyon dönemi yeniden başlarken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt istasyonlarını uyardı. "Önce bindir sonra indir", "...den başlayan" veya "...e varan" gibi ibarelerle reklamlarında genel bir indirim algısı yaratan istasyonlara izin verilmeyeceğini belirten EPDK Başkanı Yılmaz, "Tüketiciyi yanıltan kampanyalara izin verilmeyecek. Promosyonlar rekabetin tamamlayıcı unsurudur, fiyatın önüne geçemez" dedi.



ŞEFFAFLIK KORUNACAK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektöründe promosyon uygulamalarına yönelik yapılan önemli düzenlemeyle fiyat şeffaflığının korunacağını söyledi. Dolaylı indirimler ve karmaşık kampanyalarla fiyat mekanizmasının bulanıklaştırılmasının piyasa işleyişine zarar verdiğini belirten Yılmaz, "Tüketicinin gerçek maliyeti net şekilde görmesi gerekiyor. Rekabet şeffaf fiyat üzerinden yapılmalı" ifadelerini kullandı. Yılmaz, Türkiye genelinde 12 bin 600'ü aşkın istasyonda Avrupa standartlarında yakıt sunulduğunu, kaliteyi korumak için denetimlerin süreceğini kaydetti.



AĞIRDAN ALANA YAPTIRIM

Yenilenebilir enerjide sürekliliğin sağlanması için depolamanın kritik olduğunu dile getiren Yılmaz, 33 bin megavat kapasite tahsisi yapıldığını açıkladı. Bu kapasitenin 2 bin 100 megavatlık kısmında yatırımların başladığını, 208 megavatın ise devreye alındığını kaydetti. Yılmaz, "Bu yatırımlar tamamlandığında 10 yılda 52 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilecek. Bizimle koşanın elinden tutarız, ağırdan alan yarış dışı kalır" şeklinde konuştu.

ZAM DAĞITIM MALİYETİNDEN

Nisan ayında yapılan yüzde 25'lik elektrik ve doğalgaz düzenlemesine ilişkin konuşan Yılmaz, artışın büyük ölçüde dağıtım maliyetlerinden kaynaklandığını söyledi. Yılmaz, devletin sübvansiyonlarının sürdüğünü vurgulayarak vatandaşın korunmaya devam edileceğini ifade etti. Türkiye'nin arz güvenliğinde sorun yaşanmayacağını belirten Yılmaz, 90 günlük petrol stokunun bulunduğunu ve tedarikin 15 farklı ülkeden sağlandığını söyledi. Puanlar birikecek, depolar daha avantajlı dolacak. "Promosyon ve Sadakat Programı" düzenlemesi ile tüketiciler, biriktirdikleri puanları şu şekillerde değerlendirebilecek: Ücretsiz veya indirimli yakıt: Puanlar doğrudan litre bazında indirim veya bedava akaryakıt olarak kullanılabilecek. Market harcamaları: İstasyon marketlerinde puanla alışveriş imkânı sunulacak. Dijital Cüzdan entegrasyonu: Mobil ödeme sistemleri üzerinden anlık indirimler ve nakit iade kampanyaları düzenlenebilecek.

KAYNAK: SABAH
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Ben 1 ay önce Şikayet Et
    Her türlü aldatıcı reklam yasaklanmalı. Ayda 20.000 taksitle 5 ayda ev sahibi YAPACAĞIZ diyorlar reklamda mesela.
    Cevapla
  • deniz 1 ay önce Şikayet Et
    aynen öyledir.
    Cevapla
  • ömer 1 ay önce Şikayet Et
    Okadar güzel olmuş ve dogru hareket ki anlatamam. panoda baska fiyat pompada başka fiyat yazıyor . niye böyle dedigimizde 100 lt alırsan diye söylüyorlar.
    Cevapla
  • ADEMOĞLU 1 ay önce Şikayet Et
    Bu diğer sektörlerde mevcut hepsi için uygulanmalı.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Bunu marketlerde ve tüm prekande satış yapan her kurumda görmek istiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle