'İnşaat 2023' buluşmalarının ilki gerçekleşti

Türk inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve sektörel hedefleri masaya yatırmak amacıyla başlatılan 'İnşaat 2023' buluşmalarının ilki Antalya'da gerçekleşti.

'İnşaat 2023' buluşmalarının ilki gerçekleşti
'İnşaat 2023' buluşmalarının ilki gerçekleşti
GİRİŞ 09.10.2012 11:20 GÜNCELLEME 09.10.2012 14:43

E.C.A Serel, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından The Marmara Hotel'de düzenlenen toplantıda Akdeniz Bölgesi'nde inşaat sektörünün bugünkü konumu, gelecek vizyonu ve hedefleri ele alındı.

Toplantıya Elmor A.Ş. Şirket Müdürü Hakan Günderen, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ve inşaat sektörünün önde gelen firmalarının temsilcileri katıldı.

E.C.A Serel olarak Türkiye'nin inşaat sektöründeki potansiyelinin çok yüksek olduğuna inandıklarını belirten Elmor A.Ş. Şirket Müdürü Hakan Günderen, "Genç nüfusumuz ve yükselen gelir seviyemiz sayesinde, inşaat sektöründe kentsel dönüşüm vizyonu ile birlikte yatırımların ve yeni projelerin önümüzdeki senelerde de artarak süreceğini öngörüyoruz" dedi.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılının kutlanacağı 2023'ün tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de büyük önem taşıdığını belirten Hakan Günderen, bugün Antalya ile başlayan projenin önümüzdeki günlerde zincir olarak diğer önemli kentlerde sürdürüleceğini söyledi.

İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ekonomideki gelinen nokta, Suriye, İran ve Rusya ile ilişkiler açısından da hassas bir dönem yaşandığına dikkati çekti. Geçen yıl yüzde 8.5 büyüme iken bu yıl ekonomideki büyümenin yüzde 3'e düştüğünü anlatan Budak, durgunluk döneminin çok daha derinleşmeden geçmesi için inşaat sektörünün önemine dikkat çekti.

İnşaat sektörünün önündeki engellerin hızla kaldırılması gerektiğini söyleyen Budak, 6 milyon konutu kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesi'ne sadece tehlike arzeden binaların yıkılması olarak bakılmaması gerektiğini kaydetti. Budak, "Örneğin Antalya çarpık kentleşmenin güzel örneklerinden, betonlaşmanın en yoğun yaşandığı illerin başındadır. Yukarıdan bakıldığında Antalya'nın konut yapılaşması durumu ortadadır. Eskiyen binaların ötesinde, eskiyen semtlerin dokunun, mahallelerin yenilenmesi gerekiyor. Yeni mahallelerde bile mimarlar kusura bakmasın vizyonsuz yapılar, kötü görüntüler ortada" diye konuştu.

Çetin Osman Budak, bu süreçte konut kredi faizlerine ilişkin de ekonomi yönetiminin yeni düzenlemeler getirmesi gerektiğinin de önemine değindi.

EKONOMİDE VASAT BİR BÜYÜME PERFORMANSI

'İnşaat 2023' toplantısında Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, 'Türkiye Ekonomisi, Büyümede Rejim Değişikliği Sancıları' başlığı altında bir sunum yaptı. Geçen yıl 'Büyümede Çin'le yarışıyoruz' gibi başlıklar atıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gürsel, ama bunun sürdürülebilir olmadığını, geçen yıl Çin'le beraber en büyük büyüme oranına sahip ülke olmakla övünürken, dünyanın en yüksek cari açına sahip olduğumuzun ise gizlendiğini dile getirdi.

Toplantının sonunda stand- up gösterisi sunan ünlü şovmen Kadir Çöpdemir'e Hakan Gülderen tarafından E.C.A. Serel'in ileri teknoloji ile projelendirip ürettiği, Türkiye'de ilk yerli üretilen dijital evye bataryası olan 'Electra Evye Bataryası' hediye edildi.

KAYNAK: DHA