Ramazan lezzeti Gelin Kız Tatlısı

Manisa'da geleneksel lezzetler içinde önemli bir yer tutan Gördes Gelin Kız Tatlısı, ramazan sofralarını renklendiriyor.

Ramazan lezzeti Gelin Kız Tatlısı
GİRİŞ 15.07.2014 11:39 GÜNCELLEME 15.07.2014 11:39 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Gördes esnafından helvacı Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tatlının yalnızca ramazan ayında imal edildiğini bildirdi. Tatlının yapımında un, şeker ve nişasta kullanıldığını, yağda kızartılıp şurup içerisinde bir süre bekletildikten sonra servise hazır hale getirildiğini ifade eden Uğur, eşiyle birlikte 43 yıldan beri her ramazan ayında bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

1800'lü yıllarda Hasan Basri Hazretleri tarafından da yapılan tatlının sadece ramazan ayında oğulları nişanlı olan aileler tarafından hazırlanıp kız tarafına ikram edildiğini anlatan Uğur, şu bilgileri verdi: "Geleneğe göre, bu tatlıdan bir tepsi yapılarak iftar vaktinde nişanlı olan geç kızların evine götürülür, iftarda yendikten sonra duası edilip kalan tatlı damat adayına sahurda yedirilirmiş.

Şimdilerde ise evlilik hazırlığı yapan erkekler, iftar davetine gittikleri nişanlıları için bu tatlıdan sipariş ediyor. Genellikle ramazan ayının 15'inci gününden sonra yapılan bu tatlı, gelin kızların evlerine tepsi tepsi gönderilir."

Tarifini kayınvalidesinden öğrendi

Eşiyle birlikte çalışan Altunay Uğur ise tatlı yapımını evlendikten sonra kayınvalidesinden öğrendiğini söyledi. Her yıl ramazan ayında bu tatlıyı yapıp sattıklarını aktaran Uğur, "Buraların adetlerine göre evlilik öncesi erkek evi, ramazan ayında iftar yemeği için dünürlerinin evine giderken sepet içerisine konulan pidelerle birlikte gelin olarak alacakları kız için bir tepsi Gelin Kız Tatlısı götürürdü.

Damadın birinci derece yakınları ile kız evinde yapılan iftarın ardından namaz kılınır, iftar yemeğinde yemekler ile sahur yemeği de kız evinde yenilirdi" dedi. Uğur, Gördes'te halen gelinlik kızların evine yemek daveti için gidildiğinde bu tatlıdan götürüldüğünü sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL