Fitre ne kadar 2023, kaç TL, ne zaman verilir? 2023 fitre miktarı açıklandı!

Fitre ne kadar, ne zaman verilir sorusu Ramazan ayının son günlerinde merak edildi. Ramazan ayı 2023 fitre miktarı Diyanet tarafından her yıl açıklanıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2023 fitre bedelini belirledi. Peki fitre ne kadar, kaç TL, ne zaman verilir? 2023 fitre miktarı açıklandı!

Fitre ne kadar 2023, kaç TL, ne zaman verilir? 2023 fitre miktarı açıklandı!
GİRİŞ 18.04.2023 09:30 GÜNCELLEME 18.04.2023 09:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Fitre ne kadar, ne zamana kadar verilir sorusu internette araştırılıyor. Ramazan ayı devam ederken 2023 fitre miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Kişi başına verilecek fitre miktarı araştırılıyor. Peki fitre ne kadar, kaç TL, ne zaman verilir? 2023 fitre miktarı açıklandı!

FİTRE NE KADAR 2023?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2023 fitre miktarı kişi başı 70 TL olarak belirlendi. Diyanet, deprem mağdurları için fitrelerin Ramazan ayından önce de verilebileceğini söylemişti. Yapılan açıklamada şu sözler kullanılmıştı:

"Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı için fitre miktarı, 70 TL olarak belirlenmiştir. Bu meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Her bir mükellef, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebilir."

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fitre bir diğer adıyla fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul insanlara verilmektedir. Fitre/ fıtır sadakası ve oruç fidyesi veren kişinin, doğrudan veya dolaylı olarak bu yardımdan yararlanmaması gerekmektedir. Bu kural zekat için de geçerlidir. Bu nedenle bir kimse zekatını, fitresini veya fidyesini annesine, babasına, dede ve ninelerine, çocuklarına, torunlarına ve onların çocuklarına veremez.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Hanefi mezhebine göre fitre verilemeyecek kişiler şöyledir:

  • Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

  • Eşine,

  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şafiilere ve Ebu Yusuf'a göre göre fitre verilemeyecek kişiler ise Müslüman olmayanlardır. (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunlar dışında kalan kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

KİMLER FİTRE VERİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

FITIR SADAKASI NASIL BELİRLENİR?

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine katılmasına katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten asgari miktar açıklanır.... Bunun üstüne ; dileğen kesesinin durumuna göre çkabildiği kadar çıksın...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    70 TL asgari miktar olmalı. Maksat bir günün iaşe bedeli ise her birimiz ortalama bir günde sahur ve iftar için harcadığımız rakamı kendimiz için asgari limit olarak kabul edip buna göre davranmalıyız
    Cevapla