B1 ehliyet nedir? Kaç yaşında alınır? B1 ehliyeti ne kadar?

B1 ehliyet nedir? Günümüz dünyasında değişen araç çeşitleriyle beraber ehliyet kategorileri de farklılaşmaktadır. Bu ehliyetleri ayrıştıran en önemli konu da yaş sınırı. Bazı ehliyetler 21 yaşında alınabilirken bazıları 16 yaşında dahi sınav usulüyle kurum tarafınca bireylere verilmektedir. Bu açıdan, B1 ehliyeti de adaylardan beklediği şartlar anlamında dikkat çekiyor. İşte, B1 ehliyete dair merak edilen her şey.

B1 ehliyet nedir? Kaç yaşında alınır? B1 ehliyeti ne kadar?
B1 ehliyet nedir? Kaç yaşında alınır? B1 ehliyeti ne kadar?
GİRİŞ 13.12.2021 11:53 GÜNCELLEME 13.12.2021 11:53

B1 ehliyet nedir? Türkiye’de ve dünya genelinde sıklıkla rağbet gören bu ehliyet türü, otomotiv teknolojilerindeki yeniliklerden sonra bir gereksinim olarak kullanılmaktadır. Dört tekerlekli motor kullanmak isteyen bireyler, Trafik Kanunu’nca; B1 ehliyeti ile karşılaşıyor. Ayrıca, bu ehliyetin kaç yaşında alınabildiği ve ehliyet fiyatının ne kadar olduğu da merak edilen diğer başlıklar arasında. 17 Nisan 2015 günü Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile beraber B1 ehliyetin sınırları da çizilmiş oldu. Bu ehliyet sınıfına giren araçların ağırlıkları, motor hacimleri ve hangi yaş aralığında alınabileceği belirtildi. İşte, B1 ehliyete dair aklınıza takılan; cevabını aradığınız tüm detaylar…

B1 ehliyet nedir?

B1 ehliyet, 4 tekerlekli motosikletlerin kullanımı açısından gerekli olan bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyetle sık sık karıştırılmakla beraber, işin özelinde taban tabana farklıdır. Daha farklı bir araç ağırlığı ve daha hafif motor gücüne hitap eder. Yaş sınırı açısından beklentisi de B sınıfına nazaran daha düşüktür. Bu ehliyet grubuna dahil bireyler yakın bir döneme kadar sadece ATV kullanabiliyordu. Ancak, günümüzde bu kapsam daha da genişletilmiştir. Artık 4 tekerlekli elektrik gücüne dayalı araçlarda B1’e dahil edilmiştir. Peki, B1 ehliyeti kaç yaşında alınır?

B1 ehliyet kaç yaşında alınır?

2015 yılındaki son değişikliğe göre, B1 ehliyetini almak için belirlenen yaş 16’dır. Yani, 2021 yılında; 2005 doğumlu vatandaşlar bu ehliyeti edinebilir. 2022 itibariyle 2006 doğumlu kişiler de B1 ehliyetine hak kazanacak. Yönetmeliğin 76. maddesinde de bu ehliyeti almak isteyen bireylerin 16 yaşını bitirmiş olması vurgulanmıştır. Yani, 2005 Ocak doğumlu bir vatandaş; 16 yaşını doldurduğu için ehliyet alma sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmaz.

B1 ehliyet kaç para?

B1 ehliyet ücreti, 2021 yılı itibariyle 988 Türk Lirası 70 Kuruş. Bu rakamın 751.7 TL’si harç; 200 TL’si değerli kağıt, 37 TL’si de vakıf payı olarak belirlenmiştir. Bu anlamda, B sınıfının en ucuz ehliyet türü, B1 ehliyetidir. Diğer türler 3 bin 270 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Hangi araçları kullanabilirim?

B1 ehliyet ile 4 tekerlekli motorları kullanabilirsiniz. Karayolları’nın yayınladığı genelgede, B1 kategorisine giren araçlar şu şekilde sınıflandırılmıştır:

  • Motor gücü: En fazla 15 kilovat

  • Ağırlık: En fazla 400 kilogram (Taşımacılıkta 550 kilogram)

  • Motor türü: Elektrik

Not: Bu araçlardaki batarya ağırlığı, aracın genel ağırlığına katılmaz. Örneğin, 400 kiloluk sınırdaki bir aracın 50 kiloluk bataryası toplam ağırlığın dışında tutulur.

Citröen’in yeni oyuncağı!

Şimdiye dek sadece ATV ve benzeri dört tekerlekli motorların kullanımında geçerli olan B1 ehliyeti, önümüzdeki dönemde Citröen Ami gibi yenilikçi araçlarda da kullanılacak. 100 kilometrede 8,25 TL yakan araca dair merak edilen her şeyi aşağıdaki haberimizde bulabilirsiniz.

En ucuz otomobil Citroen Ami 100 kilometrede 8,25 TL yakıyorEn ucuz otomobil Citroen Ami 100 kilometrede 8,25 TL yakıyor

B1 ehliyet için gerekli olan belgeler

Yapılan uzun araştırmaların akabinde B1 ehliyet almak isteyebilir veya bu konuda daha önce almış olduğunuz kararınızı netleştirebilirsiniz. Bundan sonraki adım, hangi belgelerin gerekli olduğu. İşte, Karayolları’nın adaylardan beklediği şartlar ve belgelerin tam listesi:

  • Yaş sınırı: 16

  • Sağlık raporu,

  • Sabıka kaydının olmadığına dair dilekçe,

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş iki (2) adet biyometrik fotoğraf,

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.