Yerli otomobil Togg, CES 2022'de blok zinciri anlaşmasına imza attı!

Yerli ve milli otomobil Togg ve Avalanche blok zincirini geliştiren Ava Labs, akıllı kontratlar ile güvenli ve hızlı mobilite hizmetleri geliştirmek üzere stratejik bir ortaklığa imza attı.

GİRİŞ 07.01.2022 11:56 GÜNCELLEME 07.01.2022 18:14
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Yerli otomobil Togg'un sosyal medya hesabından heyecanlandıran bir paylaşım geldi. Togg'dan yapılan açıklamaya göre, USECASE Mobility yaklaşımı ile mobiliteyi bir adım öteye taşıyarak otomobilden fazlasını üretmek üzere yola çıkan Togg, CES 2022'de blok zinciri teknolojileri konusundaki stratejik partner arayışını tamamlayarak Avalanche blok zinciri platformunu geliştiren, güvenilir, hızlı, teknolojik ve Ar-Ge’ye önem veren bir platform olan Ava Labs ile iş birliğine adım attı.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, mobilite dünyasında dijital ekonominin rolünün arttığını belirterek, "İlk günden beri Togg kullanıcıları için yeni nesil dijital mobilite çözümleri geliştiriyoruz. Ava Labs’la yaptığımız iş birliği de Togg kullanıcılarının deneyimini başka bir noktaya taşımak üzerine kurgulanıyor. Tüm mobilite ekosistemine dahil olan iş ortakları, Togg kullanıcıları ve hatta Togg sahibi olmayan kullanıcılar da bu platformdan yararlanabilecek." ifadelerini kullandı.

Ava Labs CEO'su Prof. Dr. Emin Gün Sirer de Togg'un mobilitenin geleceğine şekil verirken en ideal blok zinciri platformunu tercih ettiğini belirtti.

Sirer, "Avalanche, tamamlanma süresi bakımından blok zinciri üzerinde en hızlı akıllı kontratlara sahip ve küresel çapta ölçeklenebilir uygulamalarda kullanılabiliyor. Togg'un vizyonunu gerçekleştirmesine destek olmak ve iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Togg, mobilite dünyasında değişime liderlik ediyor

Açıklamaya göre, değişen kullanıcı beklentilerine paralel olarak mobil telefonlarda son 15 yılda yaşanan değişim otomotivde yaşanıyor. Togg, IoT ve M2M iletişim teknolojileri ile blok zinciri altyapısını birleştirerek mobilite dünyasında bu değişime liderlik ediyor.

Intermodal olarak adlandırılan karma modele sahip Togg Navigasyon sistemi sayesinde kullanıcılar farklı ulaşım çözümleri kullanarak seyahat etme imkanı sahip olacak.

Kullanıcılar, Togg akıllı cihazlarını önceden rezerve edilmiş şarj istasyonunda park ettikten sonra scooter ile yolculuğa devam edebilecek ya da çevredeki kahveciden kahvesini alabilecek. Bu ürün ve hizmetler karşılığında da Togg akıllı cihazın kullandığı blok zinciri teknolojisi ve akıllı kontratlar ile hızlı ve güvenli bir şekilde işlem yapabilecek. Ayrıca araçta yapılan bakım ve değişen parçalar blok zinciri üzerinde tutulacak, böylece güvenilir bir ikinci el piyasası oluşacak.

YORUMLAR 26
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yerli milli Avalanche , AVAX ilginç. Ama anladığım kadarıyla petrol motorumuz hiç olmayacak. Bu motor olsa idi, finansmanı ile arge tank motorlarını geliştirmeyi sağlardı. Almanya ve ABD sivil sektörden kazandığıyla askeri araştırma ve yatırımalrını finanse ediyor. Elektrikli araç bize savunma sanayii açısından bir şey katmayacak.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Ikinci dünya savaşın da almanlarin ruslara karşı savaş sirasinda motorize araçları 'nin kuzey küre de nasil yakıt dondurduğunu bilmeyen yoktur her halde. Şimdiki savaş sistemleri hava ve uzay teknolojisi kullanmak zorundalar, yani tabiki fosil yakıt motorlara ihtiyac duyulacak yakında onun da müjdesini alacağız çünkü her türlü entrikalara maruz birakan almanlar sayasinde onuda uretmek için kollar sivandi yakında onuda görürüz.
    Cevapla
  • Hasanbb 2 yıl önce Şikayet Et
    Savunma sanayisi olarak fosil yakıtıyla konvansiyonel çözüm bulacağını düşünmek çok saçma.Dünya antigravity i 80-90 yıldır çalışıyor sen hala benzin vr mazotla çalışan içten yanmalı motorlardan bahsediyorsun.yanılıyorsun.ilerde savaşlar dijital platform ve yeni nesil enerji kaynaklarıyla yapılacak.
    Cevapla
  • yaani 2 yıl önce Şikayet Et
    kardeş araştır biraz yahu. 550 beygire yani zpt lere kadar olan yerli dizel motorlarımız şu anda kullanılıyor. 1500 beygirlik tank dizel motoru ilk ateşlemeyi yaptı. yaklaşık iki yıl sürer test seftikasyon süresi. yani o da tamam sayılır. Bayraktar sihalarımız %100 yerli Pd-170 motoru ila uçuyor o da dizel. Pd-222 de Akınci ve Anka için hazırlanıyor. ayrıca bu ürünlerin şanzımanları da yerli.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    inşaAllah almak için bekliyorum, Avrupalı Türkler gururumuzu yollarda sergileyeceğiz .
    Cevapla
  • MiSaFiR 2 yıl önce Şikayet Et
    Süper Olmuş. Fakat, arka koltuktan inmek için kapının neredeyse TAMAMEN açılması gerekiyor. Bu da, yan tarafta araç yada duvar olması durumunda engel oluşturabilir. Arka kapıların açılma yönü, şimdilik göze hoş ve değişik gelse dahi ERGONOMİ bakımından olumsuzluk oluşturur.
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    bu arabalara biz zor binerizde ilerde çocuklarımız biner inşallah 800 bin 1 milyona binenler çıkar ilk zamanlar 500-600 bin fiyat olur diyorlardı şimdi milyona geçtik önemli değil bizde dolar düşünce bineriz
    Cevapla
  • geçmiş olsun 2 yıl önce Şikayet Et
    Saadet Partililer & ( chp ) çok üzgünüz bu arabanın vitesi ve egzosu yok, Aracın Komplesiyle yetineceksiniz artık :)))))))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle