Türk mühendisler geliştirdi! Elektrikli otobüs Norveç yollarında

Türk mühendislerinin geliştirdiği 4 otonom elektrikli otobüs, Norveç'in Stavanger şehrinde ilk seferine çıktı.

Türk mühendisler geliştirdi! Elektrikli otobüs Norveç yollarında
Türk mühendisler geliştirdi! Elektrikli otobüs Norveç yollarında
GİRİŞ 12.05.2022 17:15 GÜNCELLEME 12.05.2022 17:22
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Türk şirketi Karsan'ın teknoloji partneri ADASTEC ile birlikte geliştirdiği seviye 4 otonom elektrikli otobüs, Norveç'in Stavanger şehrinde toplu taşıma hizmeti vermeye başladı.

Sefer öncesi yapılan törene Norveç Ulaştırma Bakanı JonIvar Nygard, Karsan CEO'su Okan Baş, ADASTEC CEO'su Ali Ufuk Peker ve çok sayıda Norveçli vatandaş katıldı.

Baş, yaptığı açıklamada, Türk mühendislerinin geliştirdiği seviye 4 otonom elektrikli çevre dostu otobüsün Norveç'in Stavanger şehrinde hizmete başladığını söylerken bunun Avrupa'da bir ilk olduğuna dikkati çekti.

Baş, Avrupa'da ilk kez şehir içinde toplu taşıma hizmetinin sürücüsüz elektrikli araç Karsan Otonom e-ATAK ile gerçekleştirmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Peker ise, Norveç gibi bir ülkede geleceğin taşımacılığının önderlerinden biri olmanın büyük önem arz ettiğini hatırlattı.

Peker, ''Bu yeni seviye 4 sürücüsüz otobüsün Norveç'te kullanımı, yarının taşımacılığında en önde yer almamız ve geleceğin mobilitesine sağlayacağımız katkıları gösteren önemli kilometre taşını simgeliyor." dedi.

Türkiye'nin Osla Büyükelçisi Fazlı Çorman da Avrupa'da ilk kez, insansız bir otobüs toplu taşıma sistemine entegre edilerek şehir trafiğinde kullanılmasından dolayı gurur duyduğunu belirterek, şirket yetkilisi ve mühendislerine kendilerine bu sevinci yaşattıkları için teşekkür etti.

Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen Otonom e-Atak'ta otobüsün farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda lidar sensör bulunuyor.

Bununla birlikte, ön kısımdaki gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-Atak'ın özellikleri arasında yer alıyor.

YORUMLAR 39
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye benim ilkemin ihtiyaci varken baska ulkeye usaklik yapmak ugurmu.
    Cevapla
  • Vatan milliyetçisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne yaparsanız yapın aklını satmış vatan hainlerinre bir şey beğendirme siniz çünkü onlar vatanser milletyetci değil cepsever kemik sever olmuşlar. Bu projede emeği geçenlerden Allah cc razı olsun
    Cevapla
  • Tekin 41 1 yıl önce Şikayet Et
    Norveç güzel ülke.gelmesin o mühendisler hatta buradakilerde gitsin.
    Cevapla
  • Destan 1 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir vatanhaini açiklamasi olmuş seninki
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Araç zaten Türkiye'de üretiliyor...
    Cevapla
  • Tedaş Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Karsan türkiyede abim mühendisler burada üretip norveçe satıyoruz bunun adıda ihracat oluyor araç ta dangalak şöfor yok kendi kendine gidiyor bilmem anlatabildimmi
    Cevapla
  • Erkan Baran 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden hala buradasın o zaman, senin gibi düşünenler de gidin kardeşim.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Komplekslimisin kardeşim kendini ve ülkeni hakir görüyorsun. Bizim ülkemiz Norveç ten kötümü. Sen istiyorsan gidebilirsin yollarına Gül döküp bekliyorlar Noeveçliler.
    Cevapla
  • m.nuri Karakaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse para vermez zarar eder
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de bu araç işlemez. Çünkü bu araç trafik kurallarına riayet eden bir toplumda çalışıyor. Türkiye'de bu aracın devreleri 1 km yol gitmeden yanar. Burda en gelişmiş yapay zeka bile trafikteki unsurların hesabını yapamaz. Kırmızı ışıkta kavşağı ihlal edip birde trafiği kitleyip çekiçle etrafa saldıran sürücünün mantığını kavrayamaz yapay zeka.
    Cevapla
  • Ahmey tas 1 yıl önce Şikayet Et
    Haklisin arkadas ulkemizde duran arabaya carpip birde adami doven ulkemizin insani 12000 km bisikletle yol yapmis bisikleyligi oldurenimi desen kitap okumaz arastirmaz profesorden daha iyi bildigini zanneden beyni cep telfonlarinda tik tok uyusmuslar ne anlasin yapay zekayi
    Cevapla
  • Hasgesli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş en azi dan tapmismi yapmış hizmet ediyorum ediyor Norveç almış ve kullanıyorsa sen ibdan azmisin birazcık vicdan ve taktir et de arkası gelsin yol jesen olma
    Cevapla
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok zekisin neden harcanıyorsun ki bu zekayla
    Cevapla
  • Recep 1 yıl önce Şikayet Et
    Esas Türkiye de kullanılması lazım. Kuralsız bir yerde yani Türkiye de test edilirse her yerde çalışır. :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle