Dünya otomotivde kriz yaşıyor: Tüm dikkatler Türkiye’de!

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp ''Türkiye’de otomotiv yedek parça konusunda bulunabilirlik ve çeşitlilik her geçen gün artıyor. Stok seviyelerimiz de geçen yıla göre oldukça yüksek'' dedi.

GİRİŞ 23.05.2022 07:39 GÜNCELLEME 23.05.2022 10:34
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Pandemi, çip, ham madde, tedarik, konteyner gibi farklı alanlardaki problemlere çözüm arayan otomotiv sektörü şimdilerde ise Çin’in en büyük şehirlerinden Şanghay’da yaşanan gelişmelere odaklandı.

Pandemi kapsamında Çin’in aldığı karantina tedbirleri nedeniyle Şanghay’da otomotiv sektörüne tedarik parçaları üreten fabrikalar kapanırken, ticari gemilerin de liman açıklarında beklemesi sıkıntının boyutunu arttırıyor. Tüm yaşananların sıfır araç üretimine yönelik etkileri tartışılırken, otomotiv satış sonrası pazarında güncel durum da merak edilen konular arasında yer aldı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneğinin (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp “Ne yazık ki otomobil üreticileri; banttan araç indirmeleri için gerekli olan parçalar noktasında sıkıntı yaşıyor. Türkiye’de otomotiv yedek parça konusunda ise bulunabilirlik ve çeşitlilik her geçen gün artıyor. Stok seviyelerimiz geçen yıla göre oldukça yüksek. Sektördeki firmalar hem ihracat için hem yurt içi pazar için tam kapa-site çalışıyorlar. Özellikle ihracatta büyük bir talep söz konusu” dedi.

Şirketlerin maliyetlerinde yaşanan artışa da dikkat çeken Özalp “Bunun çözümü de satış sonrası pazarı ve OSS Derneği… Ortaya koyduğumuz alternatif markalarla bu enflasyonist artış karşısında tüketicilerin lehine çalışmalar yapıyoruz. Ancak şirketlerin maliyetlerindeki ciddi yükseliş nedeniyle ilerleyen dönemde yedek parça fiyatları artabilir. Henüz fiyat artışlarının yaşanmadığı bir dönemdeyken herkesin araç bakımlarını yaptırmaları gerekiyor” diye konuştu.

İHRACAT BÜYÜYOR

İhracat çalışmaları hakkında bilgiler veren Ziya Özalp “Sektördeki firmalar hem ihracat için hem yurt içi pazar için ful kapasite çalışıyorlar. İhracat noktasında birçok Avrupa ülkesinden, Kuzey Afrika ülkesinden ciddi bir talep söz konusu. Rusya da ihracat pazarlarımız arasında yer alıyor. Ama öncelikli hedef iç pazar” dedi.

2. EL PAZARI STOK YAPIYOR

Yılın ilk çeyreğini durgun geçiren kullanılmış otomobil pazarı bayramla biraz hareketlenmiş olsa da "stoklamaya" yönelik hareketler devam ediyor. Bulunurluk sıkıntısının eylül ayına kadar devam edeceğine dikkat çeken Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş "Şu anda ikinci el otomobil pazarında net olarak gördüğümüz durum, belirli otomobillerin sürekli stoklandığı ve bilinçli olarak fiyatlarının artırıldığı. Sene başından bu yana yüzde 20-25 bandında fiyat artışı yaşanırken; yükselen kur, tedarik sorunları, günlük kiralamadaki hareketlilik nedeniyle yaz aylarında da aynı oranda bir artışa şahit olacağımızı öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz atmosferde her 30 kişiden 1'i ticaret amacıyla ikinci el otomobil alıp satıyor" açıklamasını yaptı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Sunii bir kriz oluşturuluyor. Otomobil üreticileri şu an elektrikli araç üretim bantlarını çok hızlı bir şekilde aktive etmeye çalışıyorlar. Önümüzdeki iki yıl içinde bir anda her tarafta elektrikli otomobil satış patlaması olacak. Şu an yeni araç alanların araçları bir anda yarıya yarı değer kaybedecek . Akar yakıt ile çalışan otomobillerin çoğusu inanılmaz seviyede değer kaybı yaşayacak. Onun için elinizdeki araçları yenisini alacağım diye boşuna satıp borçlanmayın. Şu an içinde bulunulan durum bir geçiş süreci bu süreci yönetenler ne kadar vurgun yapabilirler se o kadar kârlı kapatacaklar.
    Cevapla
  • M. Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Sımes şuan harıl harıl çalışıyor tüm gücü le
    Cevapla
  • Fevzullah özçelik 1 yıl önce Şikayet Et
    Doru analiz avruoa 2030 dan sonra dizel benzin li araba üretimini kaldırıyor Geleceği analiz etmek önemli yeni araba diye borca girmeyin arsa ,tıprak. Konut alın
    Cevapla
  • 2022 yılı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıl olmuş 2022, sen yazdigin yaziya inanıyor musun. Elektrikli araçların yollarda olabilmesi için şarj istasyonları çoğalacak onun için de elektrik üretimi artacak. Bunlar bu ülkede alt yapısal olarak tam mi. Hayır, değil. Bugün üretilen elektriğin en az 4 ya da 5 misli elektrik üretilmesi gerekiyor yollarimizin komple elektrikli ye dönmesi için. Avrupa ülkeleri 2030 hedefi koydu bu konuda. Daha biz mezarlıktan acaba çalışır mı diye araç çıkartıp kullanmaya çalışıyoruz. Hey yavrum hey. Bu kafayla Avrupa bizi daha çok kıskanır.
    Cevapla
  • ilhan 1 yıl önce Şikayet Et
    bırakın oto yedek parçayı, gıda stoğundan haber verin. teneke mi yiyeceğiz
    Cevapla