Yerli otomobil Togg şarj ağı işletmecisi lisansı aldı!

Togg, Trugo markasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yaptığı başvuru sonucu şarj ağı işletmeci lisansını aldı.

GİRİŞ 01.07.2022 17:10 GÜNCELLEME 01.07.2022 17:44
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Togg açıklamasına göre, şirketin, Trugo ile 81 ilde 600’ün üzerinde lokasyonda 1.000 yüksek performanslı şarj cihazı (DC) kurma hedefiyle çıktığı yolda şarj ağı işletmeci lisansı için yaptığı başvuru kabul edildi.

EPDK'nin yayınladığı "Şarj Hizmeti Yönetmeliği" kapsamında yaptığı lisans başvurusu kabul edilen Togg, "Trugo" markasıyla sektöre yüksek performans, hızlı kurulum ve geniş kapsam ağıyla giriyor. Trugo'nun şarj cihazlarıyla ortalama bir bataryanın doluluk oranı 25 dakika içinde yüzde 80'e ulaşabilecek.

Elektrikli araç kullanıcılarının şarj istasyonu bulma kaygılarını ortadan kaldırmayı amaçlayan Trugo, trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrede bir şarj cihazlarıyla yer alacak.

Her bir cihaz üzerinde iki soket yer aldığı için 2 bin soketle hizmet verecek Trugo, trafiğin yoğun olduğu noktalarda da istasyon sayısını artıracak. Türkiye'deki tüm elektrikli araç kullanıcılarına açık olacak cihazlarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı sertifikalı hizmet sağlanacak.

 1000 CİHAZLA 2 BİN SOKET KULLANIMA SUNULACAK

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan Togg Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş, Türkiye'de ihtiyaç duyulan şarj altyapısı için kurdukları Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri AŞ'nin, "Trugo" markasıyla 81 ilde 180 kWs üzeri cihazlarla tüm elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz bir deneyim sunacağını bildirdi.

Türkiye'de uçtan uca elektrikli araçlarla seyahat etmeyi mümkün kılacak hızlı şarj istasyonları kurma hedefi doğrultusunda EPDK'ye yaptıkları başvurunun sonuçlandığını aktaran Karakaş, şu açıklamalarda bulundu:

"Sektörün lisanslı oyuncuları arasında yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu regülasyonun Türkiye'nin şarj altyapısının gelişimi için çok kıymetli bir mihenk taşı olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl ortasına kadar 81 ilimizde 600'ün üzerinde noktada, toplam 2 bin soketi olan 1.000 adet hızlı şarj cihazının kurulumunu yapacağız. Bu öncü pozisyonumuzu önümüzdeki yıllarda yapacağımız yatırımlarla da sürdürmeye kararlıyız. Hedefimize giden yolda geri sayım başladı. Homologasyon sürecinin tamamlanmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde ilk akıllı cihazımız C-SUV pazara çıkacak."

TOGG'a ÖTV teşviği: Yüzden 60'tan yüzde 10'a inecekTOGG'a ÖTV teşviği: Yüzden 60'tan yüzde 10'a inecek

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLDE ÖTV DÜŞÜYOR

Türkiye’nin otomobili Togg’un yollarla buluşmasına az bir süre kala torba kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde çok önemli bir önerge kabul edildi.

Kabul edilen önergeyle elektrikli otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı değiştirilirken, 700 bin TL’lik matrah getirildi. Buna göre, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi geçmeyen elektrikli otomobillerden alınacak vergi tutarı yüzde 10 olarak belirlendi. Aynı koşullarda vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi aşan elektrikli otomobillerden alınacak ÖTV tutarı ise yüzde 40 oldu.

Motor gücü 160 kW’ı geçen elektrikli araçlardan da 750 bin TL’yi aşmayanlar için ÖTV oranı yüzde 50, 750 bin TL’yi aşanlar için ÖTV oranı yüzde 60 olarak güncellendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Togg'un ÖTV'sini düşürüp, cazip hale getiriyoruz. Yerli üretime koruyuculuk getiriyoruz'' ifadelerini kullandı.

İSTASYONLARLA SORUN BİTECEK

EPDK'nın verdiği şarj altyapısının gelişimi için verilen şarj ağı işletmeci lisansları ile birlikte elektrikli araç kullanıcıları araçlarını şarj etmede sorun yaşamayacak. Togg’un da aralarında yer aldığı lisans sahibi şirketler ülkeyi boydan boya şarj istasyonları ile donatacak. Önümüzdeki dönemde sayısı artacak şarj istasyonları ile yerli otomobilimiz Togg dahil birçok elektrikli araç hem şehir içinde hem de şehir dışında rahatlıkla seyahat edebilecek.

BENZİN VE DİZELE GÖRE DAHA EKONOMİK

Önümüzdeki dönemlerde lisansların artması ile birlikte elektrikli araç sahipleri ev, işyeri, istasyonlar, otoparklar gibi birçok noktadan şarj hizmeti alabilecek. Elektrikli araçlarla benzin ve dizel yakıtlı araçlara nazaran daha ekonomik bir yolculuk yapılacak.

EPDK'nın geliştirdiği Serbest Erişim Platformu’nun tamamlanmasıyla Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile birlikte lisans alan tüm şirketlerin kurdukları ve işlettikleri halka açık şarj istasyonlarının fiyat, konum, güç, ünite gibi bilgileri platform üzerinden elektrikli araç sahipleri ile paylaşılacak. Bu sayede vatandaşlar diledikleri noktaya sorunsuz ve konforlu bir seyahat gerçekleştirecek.

2030’DA 160 BİN İSTASYON

Mevcutta Türkiye’de yaklaşık olarak 3 bin 500 civarında şarj ünitesi soketi bulunuyor. Şarj soketi sayılarının, 2023’te 12 bin 500, 2025’te 30 bin, 2030’da da 160 bine ulaşması hedefleniyor.

700 LİRA DAHA AZ TÜKETİYOR

Fosil yakıtlı araçlarla elektrikli araçlar arasında 500 kilometrede 700 liraya varan tasarruf sağlanabiliyor. Benzinli bir otomobilin 500 kilometre yol gitmesi için 950 liralık akaryakıt harcanıyor. Dizelde bu rakam 930 lirayı buluyor. 500 kilometlik menzile sahip elektrikli aracın bataryası AC (22 kW) şarjla 2 saat 15 dakikalık bir sürede doluyor. Bunun için ödenen miktar ise 250 lirayı buluyor.

Aynı araç hızlı şarj olan DC (50 kW) ile yaklaşık 1 satte doluyor. Bunun için harcanan miktar ise 550 liraya çıkıyor. Bu hesaplamalara göre 500 kilometrelik bir yolda benzinli giden bir araç kilometre başına 1.9 lira, dizelle giden bir araç 1.8 lira yakıt tüketirken, DC şarjla doldurulmuş elektrikli bir araç 1.1 lira ve AC şarjla doldurulmuş elektrikli bir araç ise 50 kuruş harcıyor.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah... Allah emeği geçenlerden razı olsun...
    Cevapla
  • tehammül 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu aradaki makası zamanla kapatırlar.Sonra elrktriğe zam gelir ve iş döner benzin mazot taki gibi kıvranmaya....Ahh Türkiye değiştir artık kendini bindirme indir azdırma dindir. Dar gelirli rahat nefes almanın tadına tatmadığı arabanın adına bakabilsin.Hep zenginmi bakacak tadına.Yapın birşeyler millet adına...
    Cevapla
  • muhammet beyazal 1 yıl önce Şikayet Et
    mobil uygulamalara da yer verilsin ki nerede olduğunu görsun otomobil. ve hemen oraya gitsin sürücü. Aracın içinde bu uygulama kurulsun.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler tavsiyen için. araç otonom yani kendi gidebilecek yeteneklere sahip iken sence böyle birşeyi atlamaları mümkünmü? elindeki telefon bile seni an be an nerede olduğunu kaydediyor geçmişe dönük adımına kadar yıllar yılı geri bakabilirsin. Yerlerim klasörüne bak gör. bu araç uzaya bile çıkar merak etmeyin.
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Üzgünüz chdp ve kuyrukları yine heykel yok. Yine teknoloji yine sanayi gelişimi.
    Cevapla
  • Şenol 1 yıl önce Şikayet Et
    25 dakikada şarj et. Sonra yola çık 2 saat sonra biten şarj tekrar istasyon.Offfff yolculuk bitmiyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle