Beklenti ikinci el otomobilin ateşini aldı! Fiyatlar düşebilir

Sıfır araçlara ÖTV indirimi yapılacağı yönündeki beklenti, ikinci elin ateşini aldı. Satışa çıkarılan otomobil sayısı beş günde 30 bini aştı. Galericiler " Ticaret azaldı, bir süre daha böyle devam ederse fiyatlar düşer”" dedi.

GİRİŞ 05.08.2022 06:35 GÜNCELLEME 05.08.2022 13:53
Bu Habere 118 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) genel tebliğinde yer alan ‘Bakanlar Kurulu’ ibaresi ‘Cumhurbaşkanı’ olarak değiştirilmişti. Cumhurbaşkanı’nın, motorlu araç ÖTV ve matrahlarında alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabileceği veya sıfıra indirebileceği belirtilmişti. Yaşanan bu durum hem toplum hem de sektör nezdinde indirim beklentisi oluşturdu. Sıfır araçlara gelecek ÖTV indirimiyle fiyatların düşeceğini düşünen vatandaş ellerindeki araçları vergi indirimi yapılmadan yüksek fiyattan satışa çıkardı. 30 Temmuz’da internette satışta olan araç sayısı 666 bin iken, bugün rakam 696 bine yükseldi. 5 günde 30 bin araç satışa çıktı. Satışa çıkan araç sayısı artarken ikinci el piyasasında satışlar frene bastı.

FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇECEK
İstoç’ta galericilik yapan Serkan Demirkıran “ÖTV indiriminde çok büyük bir beklenti oluştu. Doğal olarak vatandaş ikinci el almak yerine bekleyip sıfır otomobil almak istiyor. Ticaret azaldı, bir süre daha böyle devam ederse fiyatlar düşer” dedi. Henüz açıklanmış bir karar olmadan vatandaşların ellerindeki araçları satmaya başlamasının yanlış olduğunu söyleyen Demirkıran “Zarar edebilirler. Bir de bunlar tok satıcı. Fiyatı yüksekten yazıyorlar. Araba satılmıyor. Piyasada satılık araç sayısı birden arttı. Diyelim ÖTV indirimi olmadı, o zaman ne olacak” diye konuştu.

ÖTV KAYGISINA SON KAMPANYASI BAŞLADI
Bazı galericiler ise ÖTV beklentisi ile duran satışlarını hareketlendirmek için kampanya başlattı. İstoç’ta bir galerici ‘ÖTV KAYGISINA SON’ adı altında yaptığı kampanya çerçevesinde “Satın alacağınız aracı 6 aya kadar aynı fiyattan geri alırız’ söylemiyle satış yapıyor. Şart olarak 15 bin kilometreyi geçirmeme şartı aranıyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 118
  • canacan 1 yıl önce Şikayet Et
    düşecek düşecek dediler geçen yıl martta pasat 2020 busines 340 idi şimdi milyonu aştı.ah akılsız başım ah.
    Cevapla
  • Halktan biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Alan olmayınca satanı kim görür, piyasanın içine ettiniz milletin alım gücümü kaldida araba alacak olanlar da zaten litre fiyatlarından binemiyor araba artık resmen lux oldu nokta.
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Ithal araçların fiyatında düşüş yaşanmaz neden.Çünkü döviz bazında maliyet hesabı yapılır. O nedenle otomobil fiyatlarının düşmesi Tl nin değer kazanmasına bağlıdır.Alim gücü düşmesi durumunda küçük çaplı indirimler yapılır ancak öyle ciktiği kadar inmez.Ancak ithal olmayan inşaat yapı malzemeleri ve yurt ici işçilik maliyetleri ortada iken inşaat sektöründe fiyat düşüşleri keskin olabilir.Ekonomi mantık üzerine kuruludur ..
    Cevapla
  • Furkan 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte o mantık sende yok maalesef herkes ekonominin kitabını yazmış satış fiyatı 300.000 TL olan aracı 120.000 i ötv bu otv yarı yarıya düşerse 300luk araç 240 olur buda basit mantıktır bilmediğiniz şey hakkında ahkam kesmeyin
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    zaten fahiş olarak arttırdınız şimdi kılıf arıyorsunuz. gümrüksüz vergisiz 2.el araç ithalatı açılsın.
    Cevapla
  • Cihat 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden bir memur emekli ikramiyesiyle sıfır bir araç bir ev alıyordu şimdi baktım da bu gün emekli olsam üç emekli ikramiyemle ancak en ucuz sıfır aracı alabiliyorum. İkramiyeyle artık komşulara bir yemek veririz ancak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle