Bakanlık harekete geçti! Otomobil satışına 6 ay 6 bin km sınırı geliyor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, otomobil satışı için planan yeni uygulamayı açıkladı. Bakan Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" dedi.

GİRİŞ 10.08.2022 12:16 GÜNCELLEME 10.08.2022 18:33
Bu Habere 235 Yorum Yapılmış

Otomobil alım satımında fahiş fiyatların önüne geçilmesi için yeni bir düzenlemeye gidiliyor.

OTOMOBİL ALIM-SATIMINDA YENİ UYGULAMA

Yönetmeliğin hazır olduğu bilgisini paylaşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş

GALERİLER VE RENTACAR'LAR ALDIKLARI SIFIR ARACI HEMEN SATAMAYACAK

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kayseri'de Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, yeni düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Muş, şirketlerin, galerilerin ve rentacar'ların aldıkları sıfır aracın hemen satımına kısıtlama getireceklerini açıkladı.

Muş, "Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık.

İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Gerçek anlamda ikinci el olacaktır böylece. Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manüpile gibi konular varsa o Rekabet Kurulu'nun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor.

Varsa yanlışlık gereğini yapar yoksa kapatır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız" dedi.

Rekabet Kurumu ikinci el otomobil satış şirketlerine soruşturma açtıRekabet Kurumu ikinci el otomobil satış şirketlerine soruşturma açtı

OYDER'den otomobilde yeni düzenleme açıklaması!OYDER'den otomobilde yeni düzenleme açıklaması!

REKABET KURULU'NUN SORUŞTURMASI

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, çevrim içi platformlar üzerinden ikinci el binek araç alım, satımında faaliyet gösteren söz konusu şirketlerin çeşitli uygulamalar ile Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar" başlıklı maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri toplantıda müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak Arabam Com, Vava Cars Turkey, Araba Sepeti ve Letgo Mobil hakkında soruşturma açtı.

"TÜRKİYE OLARAK HAZIRLIKLARIMIZ VAR"

Burada yaptığı konuşmada Rusya ve Ukrayna savaşının ister istemez dış ticareti etkilediğine ve küresel ekonomide bir daralma olduğuna değinen Bakan Muş, "Türkiye imalatçı bir ülke. (Enerji) 100 milyar dolar fatura söz konusu.

(Çerkezköy-Kapıkule arası raylı sistem) Bittiği zaman biz ağırlıklı ihracatımızı raylı sistemle yapacağız." şeklinde bilgiler verdi.

"ÇİP ÜRETİMİ YAVAŞLADIĞINDA TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ DE YAVAŞLIYOR"

Kendisine sorulan bir soru üzerine çip üretiminin yavaşladığı zaman otomobil ve bilgisayar üretimimin de yavaşladığına vurgu yapan Bakan Muş bu konuda gelinen aşamayı şöyle diye getirdi:

"TÜRKİYE OLARAK BİZİM DE HAZIRLIKLARIMIZ VAR"

"Çip üretimi ile ilgili Türkiye olarak bizim de hazırlıklarımız var. Hatta Ankara'da bir yer de bunun için ayrılmış durumda. Bu konu ile alakalı Sanayi Bakanlığı'nın bir çalışması söz konusu. Burada aslında Türkiye bir yatırım yapmak istiyor. Türkiye bu işe girmek istiyor. Ben de girilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. Çünkü sürekli taşıma suyuyla değirmen dönmez. Tabii bunun çok farklı seviyeleri var ve bizim belirli bir seviyede çip üretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu alanı kaçırmamamız lazım." şeklinde konuştu.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 235
  • otokolik 1 yıl önce Şikayet Et
    egea zamdan önce 365 bindi,10 bin tl zam geldi ama vergide bir üst dilime geçtiği için 45 bin tl zam gelmiş oldu,işte esas kar burada vergiden doğan artışı cebe atmak,sonuç olarak bu vergi sistemi değişmeden sorun çözülmeyecektir.
    Cevapla
  • bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu karar hiçbirşeyi değiştirmez,adamların elinde hala 2021 model araç var,km.ye gelince 6000 km.ye almak 5 dk.satıştan sonra geri almak 5 dk.yani toplamda 10 dk. bakar ve suç da değil,araba gene aynı km.de.
    Cevapla
  • emekçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış teşhis yanlış tedavi,oto piyasasında sorunlar vergi sistemiyle başladı ve devam ediyor,oto vergilerini ab standartlarına getirin bakalım sorun kalıyormu,alınan kararın çözüm üretmediğini göreceğiz.
    Cevapla
  • Trabzonlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Şahıslarda bunu yapıyor. 2.el sıfırdan neden pahalı. Bir şekil satmak için sıfır araba alıyor. Bu durumda otomatikman kullanılmış 2.el araç fiyatlarını yükseltiyor. Almayalım bakın fiyatlar nasıl geriliyor. Ölmeyiz almazsak. Herşey için bu durum geçerli. Fiyatı ARZ değil TALEP belirler. Fazla talepten fiyatlar bu durumda. Satılmayınca BALON söner. Piyasanın kuralı bu. Herkes aklını kullansın. Sabredin. Almayın. Akıllı olun. Kurnazları, fırsatçılar zengin etmeyin. Her ne olursa olsun. Gıda giyim, beyaz eşya, temizlik maddesi aklımıza ne gelirse aşırı fiyatta herkes bu kuralı uygulamalı. Nihayetinde hiçbirşeyin kıtlığı yok.
    Cevapla
  • belde 1 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım lütfen ben bir memurum. babam engelli. az bir birikmiş parası vardı. kredi çekip engelli araç alacaktım. Allah rızası için bu bir yılda 3 kata yakın artış var. buna bir dur deyin. bayiler sıfır araçlarını hülleli evlendirme gibi alım-satım yapıp bizleri mağdur ediyor. bu durumun önüne geçilmezse bizlerin araç alması hayal. önüne gelen galerici olmuş araç alıp satıyor. nedir bu ilanlar hiç mi denetim yok diyeceğim, yapılıyordur ancak bu açgözlülük insanların ruhuna işlemiş. lütfen bizleri düşünün. paramız pul oldu araba alana kadar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle