Egzoz muayenesiz araçları saniyelerle tespit eden EGEDES tanıtıldı

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ASELSAN'ın ortak geliştirdiği, araçların egzoz muayenelerini saniyeler içinde tespit eden Egzoz Elektronik Denetim Sistemi (EGEDES) tanıtıldı.

Egzoz muayenesiz araçları saniyelerle tespit eden EGEDES tanıtıldı
Egzoz muayenesiz araçları saniyelerle tespit eden EGEDES tanıtıldı
GİRİŞ 25.08.2022 17:38 GÜNCELLEME 25.08.2022 17:41
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ASELSAN ile ortak çalışması sonucu araçların egzoz muayenelerini birkaç saniyede belirleyen ve 'EGEDES' adı verilen yeni uygulama tanıtıldı.

EGEDES ile egzoz emisyonu yapılmayan araçlar, plakalarından belirlenecek ve cezai işlem uygulanacak. Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, geliştirilen sistemi, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Sakıp Sabancı Bulvarı üzerinde tanıttı. Erul, sistemin bulvardan geçen araçlar üzerinde yaptığı denetlemeyi tabletten gösterdi.



''YAZILIM, YÜZDE 100 YERLİ''

Genel Müdür Yardımcısı Erul, yollarda durdurulan araçlarda denetimler yapıldığını belirterek, "İnsanların zamanını alıyorsunuz ve trafikte aksamalara neden olmakta. Denetimler de çok sınırlı sayıda gerçekleştirilmekteydi. ASELSAN ile birlikte çalışarak 'EGEDES' dediğimiz bir çalışma başlatıldı. Yüzde 100 yerli ve milli olan bu yazılımla uzaktan plaka okuma sistemine entegre edilen bir yazılımla araçlarımızın egzoz muayenesinin yaptırılıp yaptırılmadığını kontrol etmekteyiz. Bu kontroller sonucunda egzoz emisyonu olup olmadığı sistemimize düşüyor. Son kontrollerden sonra 2872 sayılı 'Çevre Kanunu' çerçevesinde işlemler yürüyor. Egzoz emisyonu olmayan araçlar tespit edilmekte ve idari işlem yapılabilmektedir" diye konuştu. 



Sistemin 2020 yılında geliştirildiğini söyleyen Erul, "2020 yılından bugüne kadar sistemin kalibrasyonu, ayarlamaları yapıldı. Gayet güzel çalıştığı görüldü ve uygulamamız başlatılmış oldu. 2 saat içerisinde, 3 bin 680 aracımız denetlenmiş. Bunlardan 231 tanesinin egzoz emisyonunun olmadığı yani yaklaşık yüzde 6'ya tekamül eden bir oran var. Ülkemizde yaklaşık 20 milyon aracın olduğunu düşünürsek yüzde 6 bizim de tespit ettiğimiz bir oran. 1 milyona yakın bir aracın egzoz muayenesinin olmadığını görüyoruz. Bunu manuel olarak yapmış olsaydık bu sayıya 10 günde ulaşamazdık. 1 milyon aracın tespiti ise çok ciddi zaman alacaktı" dedi.

Bakanlık otomatik tespit ediyor, cezası 2 bin 815 lira!Bakanlık otomatik tespit ediyor, cezası 2 bin 815 lira!

KAYNAK: DHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • max 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerek muayene gerek egzoz muayenesini yaptırmayanların plaka numaraları zaten e devlet üzerindeki veri tabanında kayıtlı ,kameraya gerek yok ki sistem üzerinden otomatik olarak ceza kesilebilir. Ayrıca Araç Muayene ücretleri her sene anormal şekilde artıyor, artık can yakıyor ,bazı araçlar her sene muayene zorunluluğu var , neredeyse haraca dönüşmüş durumda bence esas sorun bu.
    Cevapla
  • Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke ülkede ki haksızlıkları hukuksuzlukları adaletsizliklerinde böyle hızlı ve seri şekilde tespit edebilseniz
    Cevapla
  • Tarafsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaya geçitleri için yapılmalı buna benzer icatlar.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya zaten egzoz muayene si olmadan vize yapmıyorlar buna gerek varmı bilemedim
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Trafikte kayıtlı ama egzoz muayenesinde kayıtlı olmayanlar kümesi aynı sonucu verir aslında. Bu kadar uğraşmaya gerek yok yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle