'İkinci elin kaderini değiştireceğiz' deyip duyurdu: Çalışmalarda sona gelindi!

Fabrika çıkışlı ikinci el araç dönemi 2023 yılında resmen başlıyor. Çalışmalarda sona gelindiğini belirten Renault Group Türkiye CEO'su Hakan Doğu, “Türkiye’de ikinci elin kaderini değiştireceğiz” dedi.

GİRİŞ 24.10.2022 08:08 GÜNCELLEME 24.10.2022 09:07
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Türkiye’deki ilk basit örneklerini kurumsal ikinci el şirketlerinde gördüğümüz yenilenmiş ikinci el araç pazarında işler büyüyor. Otomotiv devi Renault, Fransa ve İspanya’da ‘Refactory’ ismiyle hizmet veren fabrika çıkışlı ikinci el araç satışı modelini resmen Türkiye’ye getiriyor.

Banttan ikinci el iniyor! Büyük ilgi, rakam 200 bin adedi bulacakBanttan ikinci el iniyor! Büyük ilgi, rakam 200 bin adedi bulacak

Konuyla ilgili daha önce “Değerlendirme aşamasındayız” diyen Renault Group CEO’su Hakan Doğu, 2023 yılında faaliyetlerin başlayacağını belirterek, “Artık son aşamadayız. Teknolojik olarak yatırımlarımızın kararını verdik. Türkiye’de ikinci elin kaderini değiştireceğiz. Yeni bir oyun kuracağız. Muhtemelen diğer üreticiler bizi taklit edecek. Çünkü, otomobile doğru ulaşma yöntemi bu olacak. 10 yıl boyunca aracı sürekli yenileyip garantiler vererek, halkın güvenerek kullanacağı uygun fiyatlı araçlar yapacağız” dedi.

MOTOR DAHİL YENİLEME

Uluslararası Paris Otomobil Fuarı’nda MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş ile birlikte sorularımızı yanıtlayan Renault Group Türkiye CEO’su Doğu, fabrika çıkışlı ikinci el hizmetiyle ilgili ilk ayrıntıları, “Yenileme merkezi Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının içerisinde olacak. Başlangıçta 6 yaşına kadar araçlar yenilecek sonrasında bunu 10 yaşa kadar uzatmayı planlıyoruz. Motor da dahil her şey yenilenebilecek. 2 yıl da garanti sunulacak” sözleriyle paylaştı.

Peki, bu araçların alım ve satım işlemleri nasıl yapılacak? Bu noktada devreye Türkiye’deki geniş Renault bayi ağı girecek. Konuyla ilgili bilgiler veren Dr. Berk Çağdaş, Refactory’nin Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu belirterek, “İlk etapta yenilenmiş ikinci el araç alım ve satış işlemlerini şubelerimiz kanalıyla yapmak istiyoruz” dedi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Renault ilk ‘Refactory’ yani YENİLEME merkezini 2020 yılında Fransa’da Micra ve Zoe’yi ürettiği Flins fabrikasında devreye aldı. Bu fabrikada Renault, Peugeot, Dacia ve Toyota markalı otomobillerin yenileme işlemleri gerçekleşiyor. Sadece 800 çalışan bu işlemler için özel olarak istihdam ediliyor. Genelde 3-4 yaşında araçlar kabul ediliyor ve yenilemenin ardından 6 ay ila 1 sene arasında garanti veriliyor. Tüketici, kendi aracını yeniliyor ve kullanmaya devam ediyor veya yenilenmiş Ikinci El araçları satın alabiliyor. Türkiye’de ise Hakan Doğu’nun da belirttiği gibi hem yaş aralığı hem de garanti süreleri daha uzun olacak. Sistemin ilk etapta Renault ve Dacia markalı otomobiller için geçerli olacağı tahmin edilse de asıl detaylar kısa süre içerisinde netleşecek. Bu adımın Türkiye’deki diğer üreticileri de harekete geçirmesi bekleniyor.

‘OTOMOTİVİN APPLE’I OLMAK İSTİYORUZ’

Türkiye’de iki-üç yıl içerisinde bir Ar-Ge merkezi kuracaklarının bilgisini de paylaşan Hakan Doğu, Dr. Berk Çağdaş ile birlikte Türk tüketicilerinin karşısında yakında birçok yenilikle çıkacaklarını bildirdi. Doğu, “Berk Bey ile birlikte yakında 4-5 inovatif proje açıklayacağız. Servisiyle, bağlantılı Araç çözümleriyle, teknolojisiyle Türkiye’de hiç kimsenin yapmadığı klasiğin dışında işler yapmak istiyoruz. Dünya değişiyor, otomotiv değişiyor. Türkiye’de otomotivin Apple’ı olmak gibi kendimize hedef koyduk. 53 yıllık köklü ortaklığımız (Renault-Oyak Grubu) var. Bu ülkenin otomotiv sektörü için kurucu babalarıyız. Türkiye’de tekrardan otomotiv ekosistemini kurmayı kendimize misyon edindik. Bu zamana kadar yatırım yapmaktan kaçınmadık” ifadelerini kullandı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 58
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    4-5 yıllık araba ne kadar eski olabilir ki? Arabanın fren ve baskı balata bujiler değişti mi bir de pasta cila attı mı al sana yeni araba. 2005 model araba bile 20 bin masrafla baya yeni gibi olur. Yenilenmiş arabaymış.
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık Bırakın ikinci Elde olsa Benzinli Mazotlu Araç almayı?. ve Araçlarınızı Elektrikliye çevirin?...Örnek; (Testi Youtube'de var) Reno Zoe gibi 6000 KM'de 2,000 Lira harcamak varken Benzinli -Mazotlu Araçlara 6000 KM'de 12,000 Lira verilirmi?...Paramı basıyor bu Millet!. :)
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ramazan? Elektrikli Araçların Bataryaları 10 Yıl garantili..ve Bataryalar Geri dönüşümlü...zaten kimse bir aracı 10 yıl tutmuyor satıyor, yeniliyor ayrıca 1 Elektrikli Araç Mesela (İstanbul-Antalya)692 -700 KM'yi 200 300 Liraya gidiyor ama bir Benzinli-Mazotlu Araç ise 1200-1300 Liraya gidiyor!.. örnek Reno Zoe; 6000 Km'de 2000 Lira harcıyor ama bir Benzinli Araç 6000 KM'de 12000 lira harcıyor..hangisi daha hesaplı?. :)
    Cevapla
  • Basar 1 yıl önce Şikayet Et
    Piyasada 200 e aldıkları aracı 400 e satacaklar. Boşuna mı araba topluyorlar.
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    beyaz esya gibi bes yil garanti bitti mi iki hafta sonra bozulur ayarli ve pc cep de ayni hile araba benzeri hile var ilk aldigin fren bazen 30 bin km gitmez sonra takilan bazen 100 bina yakin gider sanirsam orda hile var cok cok parca da adam gibi kaliteli yap bir de konrol yapilsa cok sey hata sayilmayacak fren ve øzenmli sey haric araba fazla gaz birakiyor su bu diye insanlara masraf cikarmak sacmalik sanki dunyayi fakirler maf ediyor jetler yatlalr øzel ucaklara bir sey yok normal halka su bu yasak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle