Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli? Lastiğin üretim tarihi önemli midir?

Karlı ve yağışlı havalarda kazaların daha çok arttığı bilinmektedir. Aracın bakımlı olması kadar önemli olan lastik seçimi de kaza riskini ortadan kaldırmak için önemli bir parça. Bu yüzden gerek kış lastiği gerekse yazlık lastik seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Peki lastik seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli? Lastiğin üretim tarihi önemli midir?
Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli? Lastiğin üretim tarihi önemli midir?
GİRİŞ 18.12.2022 14:13 GÜNCELLEME 18.12.2022 17:07
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sürücüler kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla kaza riski taşır. Özellikle kış koşullarına karşı yapılan hazırlıkların yetersizliği kaza oranını artırır. Kış mevsimi yaklaşırken sürüş güvenliği açısından hayati önem taşıyan ve riskleri azaltan kış lastiği seçiminde sürücülerin dikkat etmesi gereken önemli maddeler açıklandı.

Kış lastiği ne zaman takılmalıdır? 2022 kar lastiği takmama cezası ne kadar?Kış lastiği ne zaman takılmalıdır? 2022 kar lastiği takmama cezası ne kadar?

KIŞ LASTİĞİ HAYAT KURTARIR!

Kış lastiği fiyatlarının arttığı, bazen sürücüler tarafından maddi imkansızlıklar yüzünden ertelendiğini biliyoruz. Fakat lastik seçimi araçlar için çok önemlidir ve hiçbir şey canınızdan ve diğer sürücülerin canından önemli değildir. 

Kış aylarında rastladığımız don olayları, kaygan zeminler, buz tutmuş yollar sürücülerin en dikkatli olması gerektiği dönemlerdir. Bu koşullarda yaz lastikleri görevlerini yapamadığı için mutlaka aracınızın kış lastiğini taktırmış olmanız gerekmektedir. 

Kış lastikleri genelde kar lastiği şeklinde de telafuz edilir ve üzerinde M+S işareti ile işaretlenmiş lastiklerdir. Bu lastikler 7 ºC’nin altındaki sıcaklıkta bile üstün yol tutuşu ile öne çıkan sırt yüzeyi özel olarak tasarlanmış lastiklerdir. Ayrıca sadece buz üzerinde kullanılabilen türleri de mevcuttur. Bu tip lastiklerde çiviler bulunur ve bu çiviler sayesinde lastiğin buzlu zemine tutulması sağlanır. Kış lastiklerinin yüksek güvenlik sağladığı ve kışın oluşabilecek trafik kazalarını önlemeye yardımcı olduğu için tercih edildiği unutulmamalıdır.

KIŞ LASTİĞİNDE KALİTELİ MARKA TERCİH EDİLMELİ!

Aracınıza kış lastiği alırken, ucuz olsun diye asla bilmediğiniz bir markaya yönelmeyin. Lastiğin mutlaka teknik özelliklerini karşılaştırın. Markası bilinmeyen kalitesiz bir lastik alacağınıza ikinci el, eski tarihli olmayan kaliteli bir markanın lastiğini almak çok daha sağlıklıdır. Unutmayın, lastiklerin doğru saklama koşullarında ömrü 10 yıldır. Araç üzerinde ise km veya kullanım koşullarına bağlı olarak 5 yılda bir yenilenmesi tavsiye edilir.

KIŞ LASTİĞİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Kış lastiklerinin diş derinliği 4mm üzerinde olmak zorundadır. Bunun altında olan veya bunun altına inmiş kış lastikleri kış şartlarında oluşacak zeminlerde aracın çekişini düşürecektir. Bu da güvenlik açısından tehlike oluşturabilir.

  • Lastik seçiminde aracın üreticisinin önerdiği lastik ölçüsüne dikkat edilmelidir. Araç üreticileri uygun lastik boyutlarını kullanım klavuzu ya da aracın kapı içlerindeki bilgilendirme etiketlerinde belirtir.

  • Kış lastiğinin ne zaman üretildiği de önemlidir. Bu açıdan satın alınacak lastiğinin üretim yılına dikakt etmek gerekir. Lastik 5 yıl içerisinde üretilmişse satın alınabilir.

  • Kış lastiği yaz lastiği kadar sessiz kullanılan lastikler değildir. Bu lastikler kabin iç sesinde bir artışa neden olacaktır. Ayrıca kış lastiklerinin yakıt tüketimini de arttırdığı unutulmamalıdır. Bu yüzden alınacak lastiğin yakıt tüketimi ve kabin iç sesi gibi özellikleri mutlaka kontrol edilerek satın alınmalıdır. 

  • Kış lastiği satın alınırken 4 adet alınması gerekir. Çünkü bu lastikler tüm tekerleklere takılıp kullanılır. 2 lastik alıp monte edip bu şekilde araç kullanmak güvenli değildir.

  • Kış ayları içerisinde ve mümkünse biraz daha önce alınıp değiştirilmelidir. Bu zaman dilimi her bölgede farklılık gösterse de genel olarak Ekim-Kasım aylarında başlayıp havaların ısınmaya başlayacağı Mart-Nisan ayında biten bir zaman dilimidir.

LASTİKTE ÜRETİM TARİHİ ÖNEMLİ MİDİR?

Lastiklerin raf ömrü üretim tarihinden itibaren on yıldır. Fakat lastiğin depolama koşulları da son derece önemlidir. Bu sebepten lastik alırken üretim tarihinin yeni olmasına dikkat ediniz.

KIŞ LASTİĞİ NEDEN ZORUNLUDUR?

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi otoyol koşullarını da değiştirir. Soğuk hava koşullarında yaz lastikleri daha çabuk sertleştiği için tutunma kabiliyetleri kış lastiğine göre çok düşüktür. Kış lastikleri, yapısal özellikleri itibariyle hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu zamanlarda kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânı sağlar.

Kış lastikleri özel karışımı sayesinde ağır kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur ve sürüş emniyeti sağlar.

KIŞ LASTİĞİ YAZIN KULLANILIR MI?

Yönetmeliğe göre yaz aylarında kış lastiği kullanılmaz diye bir madde yok. Fakat kış lastikleri yapısı ve hamuru itibariyle sıcak hava koşullarında daha çok yumuşayacak ve yol tutuşu azalacaktır. Lastiğin ısınmasıyla birlikte daha hızlı aşınma ve manevralarda ses yapacaktır. Bu yüzden en sağlıklısı yazın yaz lastiği, kışın ise kış lastiği kullanılmalıdır.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Dört mevsim lastik aldım beş sene kullandım arkadaşlar alın dört mevsim lastik keyfinize bakın kimseyede inanmayın
    Cevapla
  • SİVASLI 1 yıl önce Şikayet Et
    Gelde dört mevsim lastikle yağ donduranı çamlıbeli kızılinişi sakal tutanı gemin belini geçte göreyim seni çok bilmiş arkadaş dört mevsim bu dediğim yerlerde yaz lastiğinden farksız kalıyor kapişşş
    Cevapla
  • Musdullunun Üsüyn 1 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz diye kalmış 9 yıllık sıfır lastiği aldım ,düz yolda gümledi ,3 YAŞINDAN FAZLA OLAN LASTİKLERİN SATIŞI YASAKLANSIN ,kazaların görünmeyen sebebi
    Cevapla
  • Tek gözlü balik 1 yıl önce Şikayet Et
    ki$ lastikleri yazin fren yapinca cok kayar..Mesela 30 metrede duran bir lastik 50 metre kayar.Asla ali$mi$ oldugunuz yerde durmaz birde cok cabuk eskir..Yaz lastikleride ki$in kullanirsaniz yine cok kayarlar hemde biz pataenti gibi kayar durmasi cok olur..Tecrübe efendim..t
    Cevapla
  • hhüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazdıkların bayağı doğru ama oto lastikçiler gibi konuşmuşsun hemşehrim :)
    Cevapla