Matrah düzenlemesi ikinci el araç piyasasını hareketlendirdi

Matrah düzenlemesiyle birlikte ikinci el araç piyasasındaki durgunluk, yerini hareketliliğe bıraktı. Matrah düzenlemesiyle canlılık kazanan piyasa, ikinci el araç fiyatlarına ortalama 30 bin liralık indirim getirdi.

GİRİŞ 29.11.2022 17:36 GÜNCELLEME 29.11.2022 17:36
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Otomobillerde ÖTV matrahlarının düzenlenmesiyle ikinci el araç piyasası hareketlendi. Bilindiği üzere motor hacmi 1.600 santimetreküpe kadar olan otomobiller ve bazı hibrit otomobiller için ÖTV matrah limitleri artırılmıştı.

Buna göre, en düşük ÖTV oranı için gerekli olan limit, 120 bin TL'den 184 bin TL'ye çıkarıldı. Yüzde 80 vergi uygulanan içten yanmalı motorlu araçlarda en yüksek sınır, 200 bin TL yerine 280 bin TL olarak belirlendi.

ÖTV matrah limiti arttı, fiyatlar 75 bin TL'ye kadar düştü! ÖTV matrah limiti arttı, fiyatlar 75 bin TL'ye kadar düştü!

Düzenlemeyle birlikte biniciler ikinci el araçlara yöneldi. İkinci el araç fiyatlarında 30 bin liralık bir gerileme yaşandı. Oto galericiler düzenlemeyle birlikte ikinci el araç piyasasının hareketlendiğini kaydetti. İkinci el araç fiyatlarında yüzde 15 civarında bir gerileme olduğunu söyleyen galericiler, hareketliliğin sene sonunda hız kazanacağını düşünüyor.



"Düzenleme ikinci el araç piyasasını olumlu etkileyecek"

Matrah düzenlemesiyle ikinci el araç piyasasında hareketliliğin başladığını söyleyen oto galerici Yavuz Çiftçi, "Bu düzenleme ikinci el araç piyasasını olumlu etkileyecek. Yıl sonuyla da bir hareketlilik bekliyoruz. Önümüzdeki ay itibariyle piyasada bir hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Bu düzenleme ile bazı sıfır araç fiyatlarında bir gerileme yaşandı" dedi.

"Araç başına 20-30 bin liralık bir gerileme yaşandı"

Galerici Celal Aktaş, "Matrah düzenlemesiyle piyasada bir hareketlilik başladı. Bundan sonra da hareketlilik olacağını düşünüyorum. 4 aydır durgun bir piyasa vardı. Son zamanlarda telefonlar da çalmaya başladı. Bazı sıfır araçlarda bir gerileme yaşandı. İkinci el araçlarda da biraz gerileme yaşandı diyebiliriz. Yaklaşık araç başına 20-30 bin liralık bir gerileme yaşandı. Ortalama yüzde 15 bir gerileme yaşandı" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • emekçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Egeanın tüm üretimini devlet malzeme ofisi alsın bizde oradan alalım,yoksa bizi bu üçkağıtçıların elinden kimse kurtaramaz.
    Cevapla
  • otokolik 1 yıl önce Şikayet Et
    İnternete bakın,sıfır araçlara 1001 km yazmışlar satıyorlar,galericiler bayiler anlaşmış yapılan vergi indirimlerini paylaşıyorlar,,şahıslarada en az 1 yıl satamaz kaydı getirilmelidir,bakalım onada kılıf bulabileceklermi?
    Cevapla
  • Yorumcu 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsan aklıyla dalga geçmeyin arkadaşlar. Bayilerde bir gecede buharlaşan araçlar oldu ve liste fiyatının üstüne 100 bin opsiyon isteyen bayiler var. Araçlar matraha girmesin diye zam üstüne zam yaptılar bu olup biteni hiç mi bir yetkili bilmiyor, bırakın Allah aşkına, ortada dümen var ve herkes 3 maymunu oynuyor. Not: ikinci elde araçlar bir anda fırladı kimse kimseyi kandırmasın..
    Cevapla
  • Ülkemiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Matrah düzenlemesi istenilen sonucu vermedi.Bayilerde araç yok. Vatandaş için çıkarılan bu imkanı, fırsata çevirenler yine iş başında. Yine aynı fırsatçılık devam ediyor. Aracı olmayanlara veya belli bir model altında olanlara , ( tokideki şartlar gibi) Yüksek olmayan belli bir gümrük ödemesi karşılığında pasaportla yurt dışından sıfır veya ikinci el araç alma hakkı bir defaya mahsus tanınsa ( telefon gibi) çok isabetli olur.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Kâğıt üzerinde bir indirim var. Markaların İnternet sitelerinde bu indirimi görüyorsunuz. Ancak bu indirimle satın alacağınız araç hiç bir bayi de yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle