AB'den benzinli ve dizel otomobil kararı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, 2035 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklamayı içeren düzenlemenin oylanmasını erteleme kararı aldı.

GİRİŞ 03.03.2023 14:43 GÜNCELLEME 03.03.2023 19:10
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

AB üyesi ülkelerde 2035'ten itibaren satılacak yeni bütün otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olmasını gerektirecek düzenlemenin oylaması, 7 Mart yerine ileri bir tarihte yapılacak.

AB Konseyi'ndeki Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) Sözcüsü Daniel Holmberg, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üye ülke temsilcilerinin AB ülkelerinde satılacak yeni otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek düzenlemeyi oylama tarihini 7 Mart yerine, ileri bir tarihe ertelemeye karar verdiklerini bildirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda geçen ay kabul edilen ve yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler tarafından resmen onaylanması gereken düzenlemeye göre, AB üyesi ülkelerde 2035'ten itibaren satılacak yeni bütün otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olması gerekecek.

Otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olacak. Bir aracın bütün kullanım ömrü boyunca salacağı karbon emisyonlarını değerlendirmek için de yeni metodoloji geliştirilecek. Emisyon sınır değerlerinin gerçek kullanımdaki emisyonlarla uyumlu hale getirilmesi sağlanacak.

Söz konusu düzenleme, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan ve emisyonları 2030'a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen "55'e Uyum" paketinde yer alan teklifler arasında yer alıyordu.

BAZI AB ÜLKELERİ KARŞI ÇIKMIŞTI

Bu hafta başta Almanya ve İtalya olmak üzere bazı AB ülkeleri, 2035 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine karşı çıkmıştı.

Almanya, girişimi desteklemek için AB'nin yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalama ile üretilen sentetik yakıtlarla ilgili bir muafiyet getirmesi gerektiğini bildirmişti ve AB Komisyonu'nun bu konuda bir düzenleme hazırlamasını istemişti.

İtalya da düzenlemeye karşı olduğunu, sıfır emisyona ulaşmanın tek yolunun elektrikli otomobil tercihi olmaması gerektiğini açıklamıştı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Girişmci ruhu 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadenizli bir girişimci suyla çalışan araba yapmıştı yıllar yıllaaaar önce. Sahi o çocuğa ne oldu bilen varmı?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hidrojen dünyanın en tehlikeli yakıtlarındandır. Roket motorlarında hidrojen ve oksijen sıvılaştırılmış olarak, uzayda oksijen olmadığından yakmak için kullanılır. Sudaki hidrojeni ayırmak için harcadığın enerji hidrojeni yaktığında alacağın enerjiden fazladır. Güvenlik ve verimsizlik nedeniyle bu şekilde kullanılmaz. Farklı kimyasal tepkimelerle ancak hidrojen elde edilip yakıt olarka kullanılır ama sudan hidrojen verimli olmaz. Son kaynağın suyu da yakıta çevirmeye çalışmak çok akıllıca bir girişim değildir. Birileri susuzluktan ölürken öbür tarafta suyla araba çalıştıramazsın.
    Cevapla
  • Galata bankerleri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bezirganın önde gideni zengindir
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol'le çalışan araçlara elektrikli araç iyi bir alternatif değil. Şarj süresi, kapasitesi, menzili ne yaparsa yapsınlar, asla akaryakıt kadar en az hacimde en çok enerjiyi depolayamıyor. Sözüm ona çevreci görünse de biten pillerin bertarafı kolay değil. Bataryalar da araç maliyetinin neredeyse yarısı. Tüm dünyada petrol savaşları devam ederken elektrikli beklentisi şu anki elektrik depolama teknolojisiyle etkin değil.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Dizel eksozunun azı bile insan sağlığına zararlı. Şehir içlerinde zorunlu kullanım dışında yasaklanmalı.
    Cevapla
  • sansürcü haber7 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yakında tezekle çalışan araba kullanmaya başlarız.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Zeka seviyen adresini ele veriyor. Milletime yazık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle