Kan tahlili vermek ve kan almak orucu bozar mı? Diyanet'ten dikkat çeken açıklama!

Oruç ibadetini eksiksiz ve hatasız yerine getirmek isteyen kişiler, kan vermenin ve kan almanın hükmünü merak etmeye başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasını öğrenmek üzere sorgulamaya koyuldu. Peki, kan vermek ve kan almak orucu bozar mı?

Kan tahlili vermek ve kan almak orucu bozar mı? Diyanet'ten dikkat çeken açıklama!
GİRİŞ 23.03.2023 09:01 GÜNCELLEME 23.03.2023 09:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

1000 aydan daha hayırlı bir ay olarak nitelendirilen Ramazan Ayı’nın gelip çatmasıyla beraber Müslümanlar tarafından orucu bozan ve bozmayan durumlar yakın mercek altına alınmaya başlandı. Ramazan ayında oruç ibadetini doğru ve tam bir biçimde gerçekleştirmek isteyenlerin merak duyduğu konulardan bir tanesi de kan vermenin ve kan almanın hükmü oldu.

Akıllarındaki soru işaretlerini gidermek için ‘Kan vermek ve kan almak orucu bozar mı?’ sorgusunu yapanlar Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelecek açıklamaya dikkat kesildi. Bilindiği üzere oruç tuttuğunu bile bile kasti olarak yemek, içmek, vücuda ağızdan yahut burundan gıda alınması, vücuda enjekte edilen ilaçlar, cinsi münasebette bulunmak orucu bozan durumlar arasında yer almaktadır.

Kan Vermek Orucu Bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Açıklaması…

Kan vermenin orucu bozup bozmayacağı hususuna yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamalar ışığında; Ramazan ayında oruçlu iken kan vermek orucu bozmamaktadır. Hatta Peygamber Efendimiz (S.A.V) ihramlıyken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır. (Buharî, "Tıb", 11, "Sayd", 11, "Savm", 22).

Fakat vücuda kan almak, gıda alma ve beslenme kapsamına girmesinden ötürü orucu bozmaktadır ve bu nedenle kazası gerekmektedir.

YORUMLAR 1
  • adam 1 yıl önce Şikayet Et
    bin yıldan beri orucu neyin bozup, neyin bozmayacağını öğrenemedik.
    Cevapla