Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağızda kalan diş macunu orucu bozar mı?

Oruçluyken kimi zaman ağız kokumuzdan veya kuruluğundan şikayet edip dişlerimizi fırçalama eğiliminde bulunuruz. Dini vazifelerini layıkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar orucu bozacak konular arasında diş fırçalamayı da araştırıyor…

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağızda kalan diş macunu orucu bozar mı?
GİRİŞ 28.03.2023 16:45 GÜNCELLEME 28.03.2023 16:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Diş fırçalamak, hijyenine dikkat eden insanların her gün düzenli olarak yapması gereken bir ağız temizliğidir.  Bu ağız temizliğine oruç tutarken de devam etmek isteyen kişiler orucunun bozulup bozulmadığı konusunda merak oluşturmaya başladı.  Orucunu tehlikeye atabilecek her türlü durumdan kaçınmak isteyen vatandaş, Diyanet’ten yapılmış olan açıklamaları dikkat aldı.

DİYANETE GÖRE DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

İşte Diyanet’in oruç esnasında diş fırçalama yapılıp yapılamayacağına ilişkin paylaştığı o görüş; Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). 

AĞIZDA KALAN NANELİ DİŞ MACUNU ORUCU BOZAR MI?

Ağız kokusunun giderilmesi amacıyla dişlerimizi naneli macun ile fırçalamak bizleri iyi hissettirirken mevcut orucumuzu da sakatlayabilir. Bu yüzden gözler yine Diyanet’in yaptığı açıklamaya dönüyor:

Diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur. (Din İşleri Yüksek Kurulu)

YORUMLAR 2
  • Ben 11 ay önce Şikayet Et
    Macun demek tat demek dolayısıyla orucu sakatlar. ancak tatsız bir macun olsa belki. Yine de ben hiç sormadım abdestten yola çıkarak 30 yıldır her sabah öğlen abartmadan dişlerimi su ile fırçaladım. Dikkatli olup su yutmadın mı tamamdır. Zaten kimse macun kullanmasını bilmiyor ki bir mercimek büyüklüğünde macun sıkılmalıdır.
    Cevapla
  • yorumcu 11 ay önce Şikayet Et
    macun kullanmadıktan sonra ne anlamı kaldı? aynı etkiyi yapmıyor malesef
    Cevapla