Fitre ne zamana kadar verilmedir? 2024 Fitre Miktarı Ne Kadar?

11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif yaklaşırken fitre miktarı araştırılmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılında geçerli olacak fitre miktarını açıkladı. Peki fitre ne zaman verilmelidir?

Fitre ne zamana kadar verilmedir? 2024 Fitre Miktarı Ne Kadar?
GİRİŞ 25.03.2024 23:25 GÜNCELLEME 25.03.2024 23:27
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda 2024 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının 130 TL olduğunu duyurdu. 

2024 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda 2024 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi hususunun görüşüldüğü belirtildi

Toplantı sonrası alınan kararların yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı Ramazan ayı için 130 TL olarak belirlenmiştir.
Belirtilen meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir

Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir.
Bunun yanında her bir mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.”

YURT DIŞI FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Ülke ve bölgelere göre geçim standartları farklı olduğundan, sadaka-i fıtır mükellefi, kendi bulunduğu yere göre tespit edilen miktarda sadaka-i fıtır vermelidir (bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/365-366). Ancak sürekli olarak yurt dışında yaşadığı hâlde sadaka-i fıtrin ödeneceği zaman Türkiye’de bulunan kimse, Türkiye’nin şartlarına göre sadaka-i fıtrını verir.

FİTRE NE ZAMAN VERİLMELİDİR?

Fitre sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir.

Nitekim bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak bayramdan sonraya bırakılması mekruhtur.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî,el-Mecmû’, 6/128).

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması suretiyle onun bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

YORUMLAR 25
  • Osman Özdemir 1 ay önce Şikayet Et
    TÜİK e sorsanız enflasyon a göre fitre miktarı doğrumu çünkü Türkiye de yalancı bir kurum olan TÜİK var onlar daha iyi bilir Türkiye ucuz onlara göre değilmi TÜİK
    Cevapla
  • Cevriye 1 ay önce Şikayet Et
    Senin paran çoksa çok ver. İşe tuiki niye katıyorsun, sen yoksullara, aç olanlara birkaç katı verebilirsin. Açız diye bağıranlara da.
    Cevapla
  • Nezih 1 ay önce Şikayet Et
    Kimse bunu tartışmasın.Herkes verebildiğinin en yükseğiyle vermeli sadece.Bu kadar.
    Cevapla
  • UMUT DÜNYASI 1 ay önce Şikayet Et
    Abi Emeklilerde fitre verecekmi acaba
    Cevapla
  • cihad 1 ay önce Şikayet Et
    tabiki
    Cevapla
  • Tepki 1 ay önce Şikayet Et
    Emekliler için değil her iki kişilik aile için min.260 tl..!"Hesabınız fidye"
    Cevapla
  • Cemal K. 1 ay önce Şikayet Et
    Zekatını hesaplayan var mı? Farz çünkü!
    Cevapla
  • Cevriye 1 ay önce Şikayet Et
    Evet malının, parasının 40 ta biri, altının da 90 gramının üstündekilere zekat verilmesi gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle