TÜM YORUMLAR

Türk Dil Kurumu 3G'ye karşı çıktı
Türk Dil Kurumu 3G'ye karşı çıktı
YAŞAM
19 Ağustos 2009, 19:09
Türk Dil Kurumu 3G'ye karşı çıktı
TDK, görüntülü konuşma özelliği ile Türkiye'de de kullanıma sunulan 3G (Third Generation) teknolojisinin İngilizce telaffuzuna tepki gösterdi.
YORUMLAR 21
  • Ayhan Akin 15 yıl önce Şikayet Et
    Hic isiniz gücünüz yokmu. Avaraliktan canlari SIKILMIS olmali 3G ye yeni ad takmislar.. Birde dünyayla entegre olmayi deneseniz? 3n desen yada 3k desen seni Türkiyedekilerden baska kimse anlamaz.. ama 3G dediginde Tüm dünya anlar.. Ayni ALLAH dediginde tüm müslümanlarin seni anlayim Tanri dediginde anlamadiklari gibi.. Bunlar isi daha da büyütüp Dünyadaki sehor isimlerinin falan türkcelerini uydursaniz iyi olur..
    Cevapla
  • Nihat KAÇAN 15 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK DİL KURUMU ' na. Yahu siz ne işe yararsınız. Neyin prefesörünüz? Adığınız parayı hak edermisiniz? Yoksa kimsenin varlığınızı hissetmemesi sizi rahatsız mı etti? En iyisi böyle gereksiz kurumları kapatıp, masa başından kahve içme yarışması yapan kişileri de inşaatlarda veya tarlalarda çalıştırmak.Türk dil kurumumuymuş.
    Cevapla
  • ömer yavuz 15 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir düşünce. Teknoloji ve yeni dünyanın bizlere sunmuş olduğu kavramların, Türkçe karşılıklarının bulunması dil bilincinin ve yüksek bir farkındalığın göstergesidir. 'Aman ne olacak böyle olsa sanki' düşüncesi yüzünden bu hallere düştük zaten. Türkçe büyük bir dildir. Orhun Abideleri'nden bu yana (yazıtlardaki dil yazı dilimizin daha da büyük bir geçmişinin olduğunu göstermektedir) çok büyük eserler vücuda getirmemizin vasıtası olan dilimizi, globalleşme rüzgarına karşı korumalıyız. TDK de bunu demeseydi zaten...
    Cevapla
  • ibrahim ...... 15 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın. Sistem kullanılmaya başlamadan önce Türk Dil Kurumu buna 3N,3K ya da başka bişey dese idi kulanılırdı ama.Şimdi herkes 3G demiş vatandaş alışmış kimse başka b,işey demez.
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 15 yıl önce Şikayet Et
    TDK saçmalamış. Vatandaş sanki 3. nesil (3K yada 3N) deyince anlayacak mı ki. Ben 20 yıllık bilgisayarcıyım, 1. ve 2. jenerasyon olayını 3. jenerasyon çıkınca öğrendim. Bu tıpkı bilgisayar derslerinde, ilk kuşakları anlatmaya benziyor. Vatandaş napsın kuşağı. 3G yi yeni bir teknoloji olarak biliyor ya, yeter, gerisine ne gerek var.
    Cevapla
  • ahmet kemer 15 yıl önce Şikayet Et
    türk-kürt kardeş(mi)dir. Acaba hep kürtler bizim kardeşimizdir deniliyor da bu ülkede iş kürtlerin diline,kültürüne gelince yasak getiriliyor zorla türkçe öğretiliyor kürtlere bu nasıl kardeşliktir anlamıyorum. Yoksa kürtler türklerin üvey kardeşi midirler ?
    Cevapla
  • Sayginer 15 yıl önce Şikayet Et
    .... özel isimlern ne zamandan beri değiştiriliyor yav. böyle saçmalıkmı olur çinde de 3g 3g dir japonyada da arabistanda da. adını koyan 3g koymuş sen keyfine göre değişemezsin. ama okunuşunu üç g olarak söyleyebilirsin türkçe olarak ki doğrusu da bu zaten.
    Cevapla
  • enes çelik 15 yıl önce Şikayet Et
    TDK???. Bu kurum Türkiyedeki en teknoloji yoksunu bilimsel gelişme ve yeniliklerden uzak kurum olma özelliğini yıllardır üzerinde taşıyor. Yahu bu 3G muhabbeti 2 senedir konuşuluyor. Neden 3N denmesini önermediniz? Neden navigasyon veya GPS cihazı deniliyor? Neden W-LAN deniliyor? Neden Flash bellek deniliyor? Bu neden sorularını yazsak karakter sayısı yetmeyecek ve neden Türkçesi varken yabancı isimlendirme kullanıyoruz? Velhasıl kelam TDK teknolojik gelişmeleri isimlendirme konusunda oldukça zayıf kalıyor.
    Cevapla
  • aytek yıldızben 15 yıl önce Şikayet Et
    yorum. yorumlara bakıyorum da eleştirilen, hedefe oturtulan yeni kavram değil kelimeyi çıkaran kurumun başındaki türk ifadesi . insan geçmişiyle anılır. arapçada bile insanlar babaları, atalarıyla anılır. benim atam türk. ve bununla gurur duyuyorum. insanlığa hizmet etmiş bir soyum var. mehmet akif in dizesindeki parlayacak yıldızım. bununla gurur duyuyorum. ve türklüğe hizmet için yaşıyorum. atalarım gibi.
    Cevapla
  • ibrahim ganidagli 15 yıl önce Şikayet Et
    bunlari bos verinde.... televizyon, telefon gibi kelimeler artik degismez ama tvde hergun gorupte kahroldugum kelimelere care bulun. timing, balance, mortgage(tvde nasil telafuz ettiklerini buraya yazamiyorum bile :D anladiniz her halde) engage, real, creative vs vs vs su an aklima gelmiyorlar aslinda o kadar varki. aslinda ne kadar rezil olduklarini bilmiyorlar. zamanlama degilde timing deyince kendilerini daha akillimi saniyorlar? yada denge yerine balance demek? gercek yerine real, yaratici yerine creative???? soruyorum???
    Cevapla
  • yeninesilosmanlı 15 yıl önce Şikayet Et
    türkçe nin içine ettiniz. 1900 lı yılların başında ABD ingilizcesi dünyada en az konuşulan dillerden biriyken bugün ingilizce dünyada en çok konuşulan dil. sebebi ise ABD ingilizcesi dünyadan en çok kelime alan dili. adamlar bizden yogurt,kebab ve ayranı almışlar. ama değiştirmemişler. 3g özel bir isimdir. dünyanın neresine giderseniz gidin 3g dir.zaten yeni çıkarttıklası kelimelerden bir şey anlamıyoruz.(betimleme gibi) TDK bu dar kafalı görüşleri bırakması lazım.
    Cevapla
  • ahmet dağdelen 15 yıl önce Şikayet Et
    buldum buldum. Arkadaşlar GSM nin açılımını buldum. Galatasaray Meneji Adnan Polat. Yok o başkanmıydı ya. neyse GSM yi çözdüm ya TDK ya gerek kalmadı.
    Cevapla
  • Emre Yiiii 15 yıl önce Şikayet Et
    Boş işler bunlar!!!. Böyle boş işlere kafa yormayı bırakın. Turkcell, Vodafone ve Avea reklamlarında ve tarife isimlerinde 3G kısaltmasını kullandılar. Siz bu açıklamayı yaptıktan sonra, o kadar yatırım yapılmış reklamlarda 3K veya 3N yazacak mı? Tabiki hayır. O zaman gündemi böyle boş şeylerle meşgul etmeyin. Ya da açıklamalarınızı daha 3G ihalesi yapılmadan yapsaydınız. Belki o zaman işe yarardı.
    Cevapla
  • ahmet dağdelen 15 yıl önce Şikayet Et
    aşkı ben mi yarattım.. kardeşim 3G 3G ömlek 40 tl mesele bu neresi yabancıymış bunun. ama şu GSM nin açılımını bulamadım. bir açılım bulun da açılalım ortam sıcakken. Hadi GS Galatasaray diyelim ama M ye ne anlam çıkaracak onu bilemiyorum. Eh TDK ne güne duruyor.
    Cevapla
  • türkoglutürk 15 yıl önce Şikayet Et
    VERITABANI. Ingilizce database kelimesi yerine kullanilmaktadir ve Türkce'dir. Tipki bilgisayar kelimesi gibi bir Türk tarafindan ilk olarak kullanilmistir ve tutan kelimelerdendir. Veritabani kelimesini bilmemek baska, bilmeden ahkam kesmek baska. Isteyen onun yerine database kelimesini kullanabilir. Ama Türkce veritabani kelimesine bu kadar hücum edenlere Ingilizcesini kullaninca ne demeli kendileri söylesinler.
    Cevapla