Rekabet Kurumu'na kimler nasıl başvurabilir?

  • GİRİŞ21.11.2012 15:19
  • GÜNCELLEME21.11.2012 15:25

Ticari hayat rekabeti de peşinde getirir. Ticari hayat içinde rekabet genelde olumlu sonuçlar doğururken, rekabet ihlalleri ticaret hayatını sarsmakta ve makro ölçekte ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir.

Rekabet ihlali durumunda ihlalden zarar gören teşebbüs “Rekabet Kurumu”na bir dilekçe ile başvurabilir. Dilekçe ile başvurmak bir şekil şartı değildir. Telefon ya da faks ile başvuruda bulunmak mümkündür. Bazı durumlarda Rekabet Kurumu herhangi bir şikayete bağlı kalmaksızın da incelemede bulunabilir. Rekabet Kurumu'na yapılacak şikayetler herhangi bir masrafa tabi tutulmamıştır.

“Rekabet ihlali” ile “haksız rekabet” kavramları birbirine karıştırılmamalıdır. Rekabet ihlali daha kapsayıcı bir içeriğe sahiptir. Rekabetin “haksız” olmasından öte,  ticari hayatta varolan etik rekabeti bozan her türlü eylem rekabet ihlali olarak  değerlendirilebilir.

Rekabet ihlalinde bulunan bir özel teşebbüs olabileceği gibi, ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunan bir kamu kurumu ya da teşebbüsü de olabilir. Uygulamada sıklıkla kamu gücüne dayanarak faaliyette bulunan teşebbüslerin bu gücün de tesiriyle rekabet ihlalinde bulunduğu görülmektedir. Burada “kamu yararı” ile “rekabet ihlali” arasında ince bir sınır vardır. Bu yüzden “şu ve ya bu” ihlaldir demek yerine her somut olayı değerlendirmeli ve bir rekabet ihlali var olup olmadığı tespit edilmelidir.

Rekabet  ihlali kavramına açıklık kazandırmak için hayali bir örnek vermek yerinde olabilir. Türkiye piyasasının % 90'ına hakim bir otomobil yedek parça üreticisinin hiçbir haklı neden yokken bir otomobil tamir ve bakım firmasına yedek parça vermekten kaçınması bir haksız rekabet oluşturabilir. Ama piyasanın  % 10' una hakim bir firmanın bu satıştan kaçınması rekabet ihlali oluşturmayabilecektir. Teşebbüsler bir rekabet ihlali var olduğunu düşündüklerinde konunun ehli bir avukat ile görüşüp somut durumun bir ihlal olup olmadığını değerlendirmeleri gerekir.

Av. Ahmet Selim Gündoğan / Ekotrent 
a.s.gundogan@gmail.com
https://twitter.com/asgundogan
facebook.com/ahmetselim.gundogan.9?ref=tn_tnmn

Yorumlar1

  • ali bilge 4 yıl önce Şikayet Et
    rekabet kurumuna müracaatta kaç sene geri gidebiliriz. teşekkürler
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat