Avrupa çıkmazı

  • GİRİŞ24.07.2015 07:33
  • GÜNCELLEME28.07.2015 08:16

Avrupa Birliği düşüncesi bu iki acı tecrübenin ortaya çıkardığı neticelerin sonucunda bir çıkış yolu olarak önce Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT), sonra Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), Sonra Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM)  en son olarak da Avrupa Birliği (AB) süreçlerinden geçti. 

Tarihsel anlamda ABD’ yi kuran Avrupa şu anda ABD’nin sermayesi, desteği, koruması ve kollaması olmazsa yine de barış ve huzur içinde yaşaması ve ayakta kalabilmesi oldukça zor. Çünkü Avrupa kendi düşmanını kendisi çıkaran tarihsel bir geleneğe sahip. Menfaat çekişmesi çatışma kültürünü o da, sürekli bir düşmanın var olmasını gerekli kılıyor. Paylaşmayı bilmeyen, egoist aç gözlü bir anlayış, gelenek ve toplumsal yapısıyla tipik bir Romalıdır Avrupalı. 

Birinci, 2. Dünya savaşında içine düştüğü bataklıktan Avrupa’yı kurtaran ABD Avrupalı atalarına karşı vefa borcunu ödemiş olmasına rağmen, 2. Dünya savaşı sonrası soğuk savaş döneminde de onu yalnız bırakmadı. Güvenlik sorununu NATO şemsiyesi altında çözerken ekonomik alanda güçlendikçe de Avrupa’yı peşinde kalkındırdı.

Bugün bile Avrupa, ABD’ nin en önemli iş ortağıdır. Sadece konuşan, eleştiren, bazen de katılımcı ama çoğu kez dünyanın sorunlarına ilgisiz kalan ve kendi çıkarını düşünen AB’ ı her alanda ABD ayakta tutmaya çalışıyor.

Yanı başındaki komşusu Ukrayna’da meydana gelen iç karışıklıklar ve Kırımın Ruslar tarafından göz göre işgaline bile ilkeli bir duruş sergileyemedi. ABD olmadan bir adım atma cesareti yok. Çünkü AB içinde güçlü bir birlik ve beraberlik yok. Her devlet önce kendi geleceğini ve çıkarlarını düşünüyor.

Rusya ile kendi aralarında tampon bölge olarak kabul ettikleri eski Sovyetler Birliği üyesi devletlerin NATO’ ya alınmasını hararetle destekleyen Avrupa onları Rusya’ya karşı korumaktan aciz kaldı.

Dünya devleri ABD, Rusya, Çin, AB, vs. Neo liberalizm yoluyla dünyayı küçük bir köy haline getirseler de 10 yıl sonra küresel paylaşım sorunlarından dolayı tekrar rakip haline geleceklerine muhakkak gözüyle bakılabilir.
Çin, Rus, Hindistan, Brezilya, G. Afrika bir Blokta, ABD, AB ve dünyadaki müttefikleri ise karşı blokta yer almakla beraber yine de kendi içlerinde birbirlerinin rakipleri durumunda olacaklar.

Her durumda Çin, Rusya ve ABD kendi ayakları üstünde kalabilir. Ama ABD olmadan Avrupa’nın (AB’ ın) dünya devlerine karşı mücadele etmesi, ayakta kalması pek mümkün görünmüyor.

Hindistan, Berezilya ve G. Afrika gibi ABD olmadan kendi kimliğini öne çıkaracak bir oluşuma doğru gidiyor. Bir yanda Almanya-İngiltere’nin, diğer yanda Almanya-Fransanın Avrupa liderliği çekişmesi AB’ ın bağımsız bir oluşum olmasının önünde en büyük engel. 70 yıldır Avrupa’yı vesayet altında tutan ABD’nin böyle bir girişime müsaade edeceğine de olumlu bir gözle bakılamaz. 

Körfez krizinde ABD-İngiltere koalisyonuna katılmayan Fransa ve Almanya arasındaki gerilim, ikinci olarak 1999 ABD Dolarına karşı oluşturulan Euro ile yaşandı. 

-Ukrayna krizi ABD ve Avrupa ile Rusya’nın arasını gerdi. Karşılığı olmadan para basan ABD Euro’nun değerini oldukça düşürdü. Rusya’yı ve petrol üreten batılı şirketleri Petrolün fiyatlarının düşüren ABD zor duruma soktu.
-Kuzey Afrika üzerinden Avrupa’yı besleyecek enerji projelerini iptal eden, Libya’yı istikrarsızlaştırarak Petrol üretimine darbe vurarak Avrupa’yı zor duruma sokan da yine ABD’nin kendisi.

ABD kendisini doğuran Avrupa’yı kontrol altına alabildiği sürece onu süründürmeye devam edecek. Kontrol altına alamazsa onu öldürecek olan da yine kendisi olacaktır. Romalı mantığı ve Antik Yunan ahlakının tarzı ve usulü budur. ‘’Aç kalınca zayıf insanları, onları bulamazsan kendi kardeşlerini veya yavrularını yer’’! 

Brütus’un Sezara bağlılığı gibi. 

Arif Altunbaş /Haber7
Facebook; arifaltunbas@hotmail.com
Twitter @arfaltunbas

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat