CHP nereye açılmalı?

  • GİRİŞ23.08.2014 11:32
  • GÜNCELLEME23.08.2014 11:32

Buna şaşırmalı ve CHP hakkında yorum yapmayı durdurmalı mıyız? Sanmıyorum. Uğradığı hezimetin bu partiyi karıştırmasında hiç de şaşılacak bir taraf yok. Üstelik son mağlubiyet bir ilk değil, on yıllardır devam eden bir serinin son halkası. Yani, CHP, istese de istemese, CHP yandaşları sevse de sevmese de, hem içinden hem dışından tartışmalara konu olacak.

Türkiye demokrasisi henüz olgun bir demokrasi olmaktan hayli uzak. Bunun iktidarlar açısından sebepleri olduğu gibi muhalefet açısından da sebepleri var. İktidarı bir yana bırakalım, netice itibariyle muzaffer bir orduya herkes övgüler yağdırır. Nitekim Ak Parti hakkında şimdilerde yapılan tartışmalar 10 Ağustos seçimiyle değil partinin yeni genel başkanı ve başbakan hakkında. Durumu asıl tuhaf olan CHP. Konsolide demokrasilerde seçim kaybeden liderler ve ekipler koltuğunu da kaybediyor. 'Tıpış tıpış' istifa edip köşesine çekiliyor. Ailesine ve çocuklarına zaman ayırmaya başlıyor. Bizde ise seçim kaybeden ekiplerin partideki yerleri sağlamlaşıyor ve partilerinin boynuna geçirdikleri pençe çelikleşiyor.

CHP ilginç bir parti. Galiba tarih onu yaptıklarından ötürü lanetlemiş. Demokrasiye geri döndüğümüz 1950'den beri hiçbir seçimde iktidarı kazanamadı. Önde tamamladığı tek tük seçim oldu ama asla tek başına iktidara gelemedi ve istikbalde geleceğe de benzemiyor. Yine de üst perdeden konuşmaktan geri kalmıyor. Geçenlerde partinin genel başkanı tek parti diktatörlüğünün banisi partisinin Türkiye'ye demokrasiyi getiren parti olduğunu iddia etti. Seçimde yenilip galip çıktığını ilan etmesinin mantığıyla aynı mantığı paylaşan bir açıklama.

Parti karışınca, parti içi muhalefet başkaldırınca parti yönetimi şark kurnazlığına bir kere daha başvurdu ve baskın kurultay yapmaya karar verdi. Parti içi muhalefet daha ne olduğunu anlayamadan etkisizleşecek, muhtemelen bazı muhalif şahsiyetler tasfiye edilecek ve 'galip sayılır bu yolda mağlup' ekibin lideri partinin yeri sarsılmaz başkanı olarak yoluna devam edecek. Ne zamana kadar? En azından bir sonraki seçim hezimetine kadar.

CHP hakkında yapılan yorumların bazıları da gerçekten tuhaf. CHP sola açılmalıymış, sol parti olmalıymış. Sol partiymiş gibi yapmamalıymış. Söyleye söyleye dilimde tüy bitti ama sol tapıcılarına ve sol karşısında eziklere hâlâ anlatamadım. CHP'nin sola kaymasına gerek yok, o zaten sol bir parti. Bunu söyleyenler CHP'nin sol parti olmasıyla demokrat olmamasını birbirine karıştırıyor. CHP sol bir partidir ama demokrat değildir. Diktatörlük zihniyetinin hâkim olduğu bir partidir. Üstelik biat kültürüne sahiptir. Bakın, cumhurbaşkanı seçiminde CHP'nin müktesebatına ve geleneğine hiç uymayan biri emri vaki yapılarak aday gösterildi ve parti liderinin 'tıpış tıpış gidip oyunuzu vereceksiniz' dediği parti tabanı gerçekten de 'tıpış tıpış' sandığa koşup emredileni yaptı.

Devamı için tıklayın >>>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat