Türkiye-Mısır hattını kim bombaladı

  • GİRİŞ29.07.2014 09:58
  • GÜNCELLEME29.07.2014 09:58

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Mısır'da Muhammad Mursi devrildi.
Allaha şükür, Türkiye'de Tayyip Erdoğan'ı yıkamadılar. Türkiye'de başarısız olmalarının tek sebebi, demokrasiye aşık Türk evlatlarının birlik ve beraberliği oldu. Bu üç ülkeye çok dikkatle bakan gözler Başbakan'ın Ukrayna üzerinden Doğu Avrupa'ya, Mısır üzerinden Ortadoğu ve Afrika'ya uzanmak isteyen stratejik adımlarını görmektedir. 

Ankara-Kiev hattı 

17 Şubat 2012'de Türkiye ve Ukrayna karşılıklı olarak vizeleri kaldırmıştı. Bu, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yürütülen, Türkiye'nin dış politika stratejisine göre 'çok akıllı' bir hamleydi.

Türkiye ve Ukrayna'nın, Avrupa ve Asya'daki güç dengeleri içindeki siyasi pozisyon alışları, hem kendi bölgeleri için hem de Baltık'tan Karadeniz-Hazar Havzası'na, Balkanlar'dan Orta Asya'ya bütün bir bölgeyi hem yakından ilgilendirmekte hem de doğrudan etkilemektedir. Ukrayna, bölgede küresel güç ABD'nin stratejik hesapları için vazgeçilmezdi. Avrupa lideri Alman Başbakanı Merkel ve küresel güç Rusya lideri Putin'in gözünde Ukrayna'nın bambaşka konumu vardı.
Türkiye bu gelişmeleri okuyarak Ukrayna üzerinde vizelerin kaldırılmasını sağlayarak çok anlamlı bir hamle yapmıştı. 

Ankara-Kahire hattı 

Muhammad Mursi ile Başbakan Erdoğan'ın kurduğu Yeni Mısır-Türkiye hattı, küresel güçlerin işine gelmiyordu.
Mursi, İsrail ile Rumlar'ın doğu Akdeniz'de yaptığı enerji işbirliği anlaşmasını iptal etti.
Mısır'ın da sağı solu petrol ve gaz doluydu.

Enerji geçiş üssü olarak bilinen Mısır'da, Mursi'nin darbeyle devrilmesi yeni bir oyunun sahneye konulması için gerekliydi.
Müslüman âlemi ilk kez elindeki silahı doğru kullanıyor ve İsrail'in ağabeylerini rahat uyutmuyordu.
Başbakan Erdoğan'dan ilham alan Mursi'nin 'dik duruşu' ve İhvan'ın intifadası darbecilerin bütün hesaplarını bozuyordu. Mursi, Kahire'yi Ankara'ya bağlamak isterken, zaferle çıktığı seçim sandığını postallarıyla ezdiler.

Demokrasi denince mangalda kül bırakmayan ABD ve AB'nin kullandığı Sisi güçlerini başa geçirdiler. Üstelik darbe kelimesini bile ağzına alamayan bu 'çağdaş dünya' cuntacılar yerine Mursi'yi suçlayacak kadar da küstahlaştı. 100 yıl Avrupa'ya yetecek enerji kaynaklarını kontrol etmek ve Erdoğan'la Mursi'nin el ele vanaları ellerinde tutmalarını engel olmak için Mısır'da darbe yapıldı.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat