136 milyar dolarlık tweet

  • GİRİŞ26.04.2013 08:25
  • GÜNCELLEME26.04.2013 08:25

Associated Press haber ajansının kurumsal twitter hesabından atılan mesajda, Beyaz Saray'da patlama olduğu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın yaralandığı duyuruldu.

İşin aslı ise bir kaç dakika içinde AP yetkililerinin yaptığı açıklamayla ortaya çıkar; kurumun twitter hesabı birilerince ele geçirilmiştir ve atılan mesaj da sahtedir. Olayı da "Suriye Elektronik Ordusu" adlı bir hacker grubu üstlenir.

Fakat, o sahte mesajı gerçek sanan borsacılar bir anda paniğe kapılmış ve Dow Jones sanayi endeksi 150 puan birden düşmüştür. Bu düşüşün bedeli tam 136 milyar dolardır. Yani Türkiye'nin 2011 yıllık ihracat gelirlerine denk bir rakam.

Olayın yalan olduğu ortaya çıkınca borsa tekrar eski seviyelerine döndü ama bu durum sosyal ağların güvenliği ve güvenirliği konusunda ciddi tartışmalara yol açtı.

Yüzmilyonlarca kişi tarafından kullanılan bu sosyal ağlar hiç kuşku yok ki iletişim biçimimizi radikal bir biçimde değiştirdi. Artık bir çok insan gündemde ne olup bittiğini sosyal medyadan alıyor. Ama AP'nin hesabından atılan sahte mesajın da gösterdiği gibi, bu bilgilerin ne kadar doğru olduğu daha çok önemli.

Kullanıcıların her gördüğü mesaja hemen inanmaması ve bir olayın doğruluğunu bir kaç yerden konfirme etmesi şart. Sosyal medyanın provokasyonlara açık bir mecra olduğunu baştan kabul etmek zorundayız. Aksi taktirde sosyal medya kullanan kitlelerin bir anda galeyana gelip yanlış işler yapması işten bile değil.

Bu nedenledir ki, İnternet geldi gazetecilik öldü diyenlere itiraz ediyorum. Bilgi akışının müthiş bir şekilde kolaylaştığı günümüzde, bize olan biteni doğru şekilde aktaracak, etik ilkelere sahip gazetecilere her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Hız herşey demek değildir.

YouTube Video Rehberi

Bu hafta YouTube'da popüler olan bazı videolardan seçmeler:

- 5 dolara dünyanın farklı ülkelerinde ne kadar yiyecek alabilirsiniz?: http://youtu.be/2dS8qjJ4lQ0

- Havalar ısındı ve karpuz mevsimi geldi, peki bir karpuzu 30 saniyede soyup, dilimleyebilir misiniz?: http://youtu.be/FN4PF4ulNpk

- Yalnızca 60 saniyede Yıldız Savaşları'nın dördüncü bölümü: http://youtu.be/CUx2ypHQJO0

Deniz Ergürel - Haber7
E-posta: ergurel.deniz@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat