Yunanistan sona geldi

  • GİRİŞ30.06.2015 11:12
  • GÜNCELLEME30.06.2015 11:12

 Bu arada hükümetin halka “hayır deyin” telkini yaptığı da konuşuluyor. 

Yunanistan’ın bu karar sonrasında IMF ‘e 30 Haziran gününe kadar ödemesi gereken 1.7 milyar dolarlık borcu ödeyip ödemeyeceği de şu anda belli değil. Ödeme yapılmaması halinde ek sorunlar gündeme gelecek. Aslında bu küçük borcu ve kamu maaşları ve emeklilik ücretlerini ödeyecek fon  tabii ki mevcut. Ama niyet var mı bilinmiyor! IMF de buna direniyor! 

Bu arada Yunan bankalarından bugüne kadar çekilen toplam mevduat 45 milyar euroya doğru gitmiş bulunuyor. Bu toplam mevduatın kabaca dörtte biri nakde çevrildi demek. Sorunların bu hafta daha da kötüleşecek olması da kesin, bu nedenle de bankaların ve tüm finansal işlemlerin bu haftanın bütününde durdurulması kararı alındı. Bankalar kapatıldı ve 5 Temmuz referandumunun sonucu beklenecek. Diğer taraftan fonların ülke dışına kaçmaması için de sermaye hareketi kontrolü getirildi. Yunanistan referandumun sonucunda çok zor ekonomik sorunlar yaşamak zorunda kalabilir. Yunan ekonomisi zaten 2008 yılından bu yana yüzde 25 daralmış durumda, genel işsizlik oranı yüzde 26 oranın üstünde ve kamu borcunun toplamı GSYİH oranı olarak yüzde 180, ve 2.9 milyon emeklilik maaşları da 2010 yılından bu yan yüzde 45 azaltılmış durumda. Yunanistan ay sonuna gelindiği için bu hafta ödenmesi gereken emekli maaşlarını ve kamu çalışanı maaşlarını ödemekte de sorun yaşayacak. 

Yunanistan İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki tarihinde zaman zaman sol Papandreu hükümetleri, ve zaman zaman da sağ Karamanlis hükümetleri tarafından yönetildiği gibi, zaman zaman da işgal görmüş veya dikta rejimleri ile yönetilmişti. Ama bu seferki Syriza hükümetinin yaklaşımının iyice amatör düzeyinde olduğu düşünülmek zorunda. Dolayısıyla referandumun sonucu ne olursa olsun Yunanistan hem ekonomik hem de siyasi sorunları birlikte ve aşırı doz yaşayacak. Daha önce yapılan referandumlarda da Yunan halkının yüzde 70 oranının üstündeki kısmının euro sisteminde kalmak istediği de görülüyordu. Bakalım bu sefer ne olacak! 

Yunanistan’ın kamu borçlarının yarıdan fazlası, yani çok önemli bir kısmı 2020 yılından itibaren ödenmeye başlanacak ve 30 yıl içinde ödenecek ve faizi de çok düşük. Esas kısa vadede önemli olan IMF kredileri ve Avrupa Merkez Bankası’na olan borçlar ( ELA denen bankalara destek fonları). Bunlar daha küçük miktarlar ama ne IMF ne de Avrupa Merkez bankası tabi olduğu kuralların dışına çıkamaz. Dolayısıyla kısa dönemde Yunanistan’ı sıkıştıran bu iki kurum olacak. 

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat