Edip Yüksel'in babası Sadreddin Yüksel

Kısa bir süre için Türkiye’ye dönen Sadreddin Yüksel’in oğlu Edip Yüksel babasıyla babasının sağlığında iyi bir ilişki kuramadı.

  • GİRİŞ22.08.2011 09:51
  • GÜNCELLEME22.08.2011 09:51

Babnirli Mele Abdullah, ünlü din alimi Seyda Molla Sadreddin Yüksel’in ismini ilk kez hocası Molla Yasin’in bir hatırasında duyduğunu söyler.

Hatırada Seyda Molla Yasin bir kaç din alimiyle Batman-Diyarbakır arasında seyreden karatrende yolculuk halindedir. Bir saat sürmesi gereken yolculuk, dur kalklarla zaman zaman dört saati bulduğundan ötürü Molla Yasin vaktini yanındaki din alimleri ile bazı mevzuları tartışarak değerlendirmek niyetindedir. Konuştukları derin mevzuyu başındaki kasketi ile kompartmanın kapısına dayanan genç bir adam da dikkatle dinlemektedir. Bir ara genç adam söze karışır ve konuştukları mevzuya dair bir kaç ayet okuyup Seyda Molla Yasin’in yorumunun yanlış olduğunu söyler. Yanlışı söylemekle kalmaz, doğrusunu da söyleyip çeker gider, kalabalığa karışır. İçerde oturan alimlerden hiç birisi bu genci tanımamaktadır. Molla Yasin yanındaki talebelerinden birine gidip adamı takip etmesini söyler ve hayatı boyunca kendisiyle hiç karşılaşmadığı halde “-Bu kişi olsa olsa Sadro’dur” der. Gerçekten de bir süre sonra dönen talebe söz konusu kişinin Sadreddin Yüksel olduğunu teyid eder.

Babnirli Mele Abdullah, Seyda Molla Sadreddin Yüksel’e bir görüşmelerinde kendi yazdığı bir şiiri okuduğunu, beş yıl sonra tekrar karşılaştıklarında Sadreddin Hoca’nın bu uzun şiiri (hiç bir yere kaydetmediği halde) kendisine ezbere okuyunca çok şaşırdığını söyler.

Sadreddin Yüksel’e nasıl böyle bir hafızaya sahip olduğunu sorduğunda Seyda: “Avrupa’da yeni bir daktilo çıkmış (bilgisayarı kastediyor), hiç bir şeyi unutmuyormuş. Ben de aynen öyleyim. Çocukluğumda bana verilen herhangi bir dersi bile satırı satırına ve kim tarafından nerede verildiğine kadar hatırlarım,” demiş.

Kısa bir süre için Türkiye’ye dönen Sadreddin Yüksel’in oğlu Edip Yüksel babasıyla babasının sağlığında iyi bir ilişki kuramadı. Kuran’daki 19 Mucizesi hakkındaki fikirleri ve kitapları ile bilinen İslami kesimin bu haşarı çocuğu İslami cemaatlerle de  anlaşamayınca soluğu ABD’de aldı ve halen orada yaşıyor.

Gerçi ABD’ye gitmeden önce söylediği ve çok şiddetli tepki gören bir çok fikri bugün İslami kesim tarafından gayet makul karşılanıyorsa da kendini hala Türkiye’ye ait hissetmediği ortada. Hadis ve sünnetin abartıldığını söyleyen Edip Yüksel, Kuran’ın tek başına yeterli olduğunu savunuyor.

Sunni geleneğin temel hadis alimlerinden Buhariyi şiddetle reddeden ve erkek çocukları sünnet etmenin yahudilerden kalma bir inanış olduğunu söyleyen  Edip Yüksel, annesinin de giydiği çarşaf için  “kadınların dünyadaki cehennemi” ifadesini kullanıyor.

1979’da Fatih Camisi avlusunda cuma namazından çıkarken öldürülen Metin Yüksel abisi Edip’ten sadece bir yaş küçüktür. Islami kesimin Deniz Gezmiş’i denebilir Metin Yüksel için.

Sadreddin Yüksel son yıllarını eşinin kendisini talebesi  Babnirli Mele Abdullah’a bile göstermek istemeyeceği kadar ağır bir hastalıkla geçirdi. Öldüğünde cenaze namazı Fatih Camii’nde kılındı ve oğlu Metin Yüksel’in yanına gömüldü.

Son “devrin” en büyük din alimlerinden Sadreddin Yüksel’in ömrünün son demlerinde yaşadığı ağır hastalığın da, Edip Yüksel’in 80’lerden itibaren içine düştüğü zihin karmaşasının da tek sebebi Metin Yüksel’in öldürülmesi ve takip eden yargı sürecidir.

Katili halen hayattadır… Ankara’da yaşamaktadır… TBMM’de çalışmaktadır…İstanbul Milletvekilidir.

Dr. Hamid Aydın - Haber 7
hamidaydin@gmail.com
twitter.com/hamidaydin

Yorumlar11

  • tıntın 5 yıl önce Şikayet Et
    eskiden ezberi, hafızası kuvvetli ise adam alim oluyormuş
    Cevapla
  • sahin 7 yıl önce Şikayet Et
    metin yüksel de ağabeyi gibi sapkın bir yolday di. Yaşasaydı kendini peygamber ilan ederdi. Bakın milli görüş içindeki bazı kişiler kendini ya mehdi ilan ediYOR yada resul.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Devran 8 yıl önce Şikayet Et
    Bugünki sartlar ve sarlatanlar yalancilar mal mülk icin Dini kulananlar hatta Hacta seytan taslamanin kurban kesmenin ve hac ziyareti ibadetinin Suud aile ve Kraliyeti icin büyük bir rand'a dönüsmüs olmasi Edip yüksel beyin hakliligini hepimize göstermistir görmeyi bilen icin tabiiki
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Tuvad Nıdya 12 yıl önce Şikayet Et
    edip yüksel gibi yoldan çıkmış birinin adını. babasıda olsa Molla Sadreddin ve şehid Metin Yüksel ile aynı yazı içinde anmak bile abesle iştigaldir..Unutulmamalıki Ebu Leheb de kureyşli ve haşimoğlu idi,akıbetini bilmek isteyen TEBBET suresini hatırlasın,akrabalık her zaman geçer akçe değildir..Hiçbir ehli sünnet müslüman edip yükseli tasvib etmemiştir bundan sonrada etmeyecektir.Şehid Metin Yükselin katilinin ne mal olduğunuda cümle alem görüyor zaten.İbreti alem olsun..Anlayana sivrisinek saz anlamayabna davul zurna az.
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • cebrail marmara 12 yıl önce Şikayet Et
    Cinayetlerin unutulmasını reddediyorum. Tabi ki birileri bunları yazacak. Masum bir gencin cuma namazı çıkışı hunharca öldürülmesi nasıl unutulabilir olsun ki. Kimin haddine. Eşref Bitlis'i de unutun o halde, Özal'ı, Hrant Dink'i, Hz. Ali'yi, Kerbelayi...yazarın yazmasında değil birilerinin bunların hatırlanmasına kızmasında asıl kin var.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat