Altına yatırım ne kadar kazandırır?

  • GİRİŞ16.07.2011 08:54
  • GÜNCELLEME16.07.2011 08:54

Altının ons fiyatının her geçen gün artışı altın fiyatlarında da büyük artışlara neden oluyor. Dün 1595 dolar ile rekorunu tazeleyen ons fiyatları altının gram fiyatını da 84 lira seviyesine ulaştırdı. 1595 dolara ulaşan ons fiyatları zaman içersinde bir miktar gerilese de 1580 dolar seviyelerinde seyrediyor. Kapalı Çarşı'ya yansıyan fiyatlar ise çeyrek altını 140 TL, Cumhuriyet altınını da 570 TL seviyesinde seyretti.

Altının dolar/ons fiyatının 1510 seviyesinde olduğu dönemde, 25 Mayıs 2011 tarihli “Altın fiyatları nereye gidiyor?” başlıklı yazımızda artışın süreceğini, özellikle yaz aylarında dik bir yükselişe geçeceğini ve yıl sonu itibari ile altının ons fiyatının 1600 dolar seviyelerinde olacağını tahmin etmiştik. Nitekim öyle oldu ve 7. ayın sonuna doğru altının ons fiyatı 1600 doları buldu. Bu yükseliş yaz aylarının sonuna kadar devam edebilir. Bunun mevsimsel bir yükseliş olduğunu söyleyebiliriz. Altın fiyatları yaz aylarının sonuna doğru düşüşe  geçebilir ve sene sonu itibari ile belki tahminlerimizin üzerinde altının ons fiyatını 1640/1650 dolar civarında dengeye gelebilir.

Peki altın uzun vadede ne kadar kazandırdı ?

Geçen yıl Temmuz sonunda Cumhuriyet altını 390-400 TL arası alıcı bulurken bu yıl rakam 570 TL. Yani altının 1 yıldaki getirisi yaklaşık %35-40 civarı, hatta üzeri. Bu oranı mevduatta ya da başka bir araçta yakalamak mümkün değil.  Dolayısıyla altın halen daha vatandaşımızın en güvenilir yatırım aracı olma özelliğini koruyor ve bu bir süre daha devam edeceğe benziyor. 

Altın bu kadar yüksekken altına yatırım yapılır mı ?

Öncelikle şunu söyleyelim, altın her dönemde kazandırmıştır. Altın fiyatının bugünkü yükselişi dünyadaki gelişmelerin dışında ülkemizdeki mevsimsel etkilerden kaynaklanıyor. Artışın devam edeceği beklentisinin altın talebini artırabileceğini ve dolayısıyla altın fiyatını da artırıcı bir etki yaratabileceğini söyleyebiliriz. Aslında altın fiyatlarında bu şekilde bir talep-fiyat sarmalı yaşıyoruz. Dolayısıyla mevsimsel etkilerden arınsa bile altın fiyatları artışına devam eder diye düşünüyoruz. Ciddi alıcılar için bu yılın eylül-ekim ayı nispeten düşük fiyattan alma imkanı sağlayabilir. O tarihlerden itibaren sene sonuna kadar (yaklaşık 2,5-3 ayda) altın yatırımının %10-15 arası bir getiri sağlayabileceğini söyleyebiliriz.

Dr. Murat Çemberci - Haber 7
ogeday88@hotmail.com

Yorumlar2

  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    FAİZ YERİNE ALTIN!!. Faizden kurtulmanın diğer bir yoluda tasarrufları altına yöneltmektir!HEM KAZANMIŞ HEMDE SAKINMIŞ OLURSUNUZ!VesSELAM
    Cevapla
  • alperen eren 12 yıl önce Şikayet Et
    gümüş?. sayın yazar biraz da gümüş ten bahsetseniz.onun seyri nasıl olur?hangi yatırım daha mantıklı olur, altınmı gümüşmü?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat