Emekli özürlü çalışabilir mi?

  • GİRİŞ30.03.2009 22:45
  • GÜNCELLEME30.03.2009 22:45

Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Emekli özürlü çalışabilir mi?

Okurumuz Süleyman Burhan Güneri diyor ki; Gırtlak kanseriyim ve konuşamıyorum. Ben emekliyim ancak malum aldığımız ücret ev kirasına ancak yetiyor. Bu nedenle çalışmam gerekiyor. İş-Kur’da özürlü eleman arayan kuruluşlar var. Bu şirketlerde çalışabilir miyim? Çalışırsam emekli maaşım kesilir mi? Birde bu şirketler zorunlu özürlü çalıştırma ihtiyaçlarını gidermiş olurlar mı?

Saygıdeğer okurum, öncelikle geçmiş olsun diyor ve acil şifalar diliyorum. Eğer normal emekli iseniz (yani malulen emekli olmadıysanız) emekli olarak çalışabilirsiniz. Emekli aylığınız kesilmez. Çalıştığınız işyerlerinden sosyal güvenlik destek primi ödenir. Ayrıca çalıştığınız işyerleri de sizi özürlü kadrosunda çalıştırmak suretiyle özürlü kontenjanından gösterebilirler.

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken sakatlananlara öncelik tanınır.

***

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat