Namert Kıpti Saviris, şecaatini arz ederken sirkatini söyledi...

Daha çok 'Merdi kıpti şecaatin arz ederken sirkatin söyler' şeklinde kullanılan bir söz vardır.

  • GİRİŞ15.07.2013 09:21
  • GÜNCELLEME15.07.2013 09:21

Bu söz, aslında Koca Ragıp Paşa'ya ait bir beyit olup, esası da: ''Şecaat arz ederken merdikıpti sirkatin söyler" şeklindedir ve: "Kıpti'nin mert olanı, yiğitliğini, kahramanlığını anlatırken hırsızlığını söyler" manasına gelir, biliyorsunuz.

Sözde geçen Kıpti'nin zaman zaman 'Çingene' yerine kullanılması sebebiyle, bu darbımeselin ülkemizdeki kullanımının sıkıntı meydana getirebildiğini de vurgulayıp, konuya geçelim:

Bu söz, yani ''Şecaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söyler" sözü, işte şimdi gerçek anlamına kavuştu.

Konu, Mısır'ın en zengin adamı olan Kıpti Necip Saviris'in itiraf gibi sözleri. Adam, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yapılan askeri darbeye giden sürecin organizesinde büyük payı olduğunu ve isyancılar farkına varmamış olsa da, bütün tezgahı kendisinin yürüttüğünü itiraf etmiş.

Üzerinde yaşadığı ve herhalde imkanlarını sömürerek en zengini haline geldiği ülkesinde askeri darbe yapılmasına zemin hazırlayan birisi olduğu için, mert olmadığı kesin. Ama hiç değilse Kıpti olduğu doğru. Ağzını tutamadığı ve mutlaka birilerine duyurması gerektiğine inandığı için şecaatini, yani kahramanlığını arz edeyim derken de; sirkatini söylüyor ve 'Muhammed Mursi'yi deviren askeri darbeyi, elinden gelen bütün imkanlarla desteklediğini' itiraf ediyor.

Destekleme derken de öyle sıradan bir destekleme, yani kuru kuruya alkışlamaktan; 'yanındayız' nutukları atmaktan filan ibaret değil. Bahsini ettiğimiz kişi Necip Saviris. Bu adam, Mısır'ın en zengini olmanın yanında, Afrika kıtasının da ikinci en zengin adamı.

New York times'a konuşan Necip Saviris, "Mursi'ye karşı yapılan gösterileri ve bunun ardından yapılan darbeyi desteklediğini, kendi kurduğu Liberal Parti'ye ait ülke genelindeki tüm teşkilat ve tesisleri isyan hareketi için tahsis ettiğini ayrıca sahip olduğu ülkenin en büyük TV kanalları ve gazeteleri ile gösteriler için atmosfer sağladığını" belirtmekle kalmayıp; "kendi kanallarında sürekli oynatılan Mursi aleyhtarı popüler videonun hazırlanmasına bizzat katıldığını ve Mısır sokaklarında Mursi karşıtlarına tomar tomar para dağıtılmasına da önayak olduğunu" açıklamış.

Tahrir ve ülkenin diğer meydanlarında yapılan Mursi karşıtı gösterilerin desteklenmesi işini organize ettiğini vurgulayan Saviris şöyle devam etmiş:

"İsyancılar onlara destek verenin kim olduğunu bilmedi. Ama ben yaptıklarımdan utanç duymuyorum.''

Mübarek döneminin besleyip şişirdiği isimlerin en önemlisi olan  Necip Saviris'in yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu söyleniyor.

Kıpti Hıristiyan olan 59 yaşındaki Necip Saviris, 11 GSM operatörü olan bir holdingin sahibi olmanın yanında, Mısır'daki birçok gazete ve televizyon kanalının da  sahibi. Saviris ayrıca Mısır Liberal Parti'nin de kurucusu.

Mübarek'in devrilmesini müteakip yapılan seçimler sırasında Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler'e yönelik yalan ve iftira kampanyaları başlattığı için hakkında davalar açılan Saviris, Mursi Cumhurbaşkanı seçilince selameti Fransa'ya yerleşmekte bulmuştu.

Bu yılın Mayıs ayında Mısır'a dönen Saviris'in gelişi, ülkede ekonomik açıdan iyi gelişmeler olacağı şeklinde birtakım beklentiler doğurmuş olsa da, Haziran Ayı içerisinde başlayan ve Muhammed Mursi'ye yönelik askeri darbe ile neticelenen olaylar, aslında ne yapmaya gelmiş olduğunu açıklıyor.

 Evet Kıptilerin namerdi, şecaatini arzederken, sirkatini; yani Mısırlıların seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı yapılan askeri darbeyi tezgahladığını itiraf ediyor ve bunu yaptığı için de utanmadığını söylüyor.

Tahrir ve diğer meydanlara doluşup, kendi seçtikleri Cumhurbaşkanlarına yapılan askeri darbeyi davet edenler de, Saviris'in itiraf gibi açıklamalarından haberdar olmuşlardır, herhalde...

Onlar durumu değerlerdiredursunlar; bizler de kısa bir süre önce ülkemizde tezgahlanmaya çalışılan olayları tekrar düşünelim ve Türkiye'de de Saviris'ler olup olmadığını ve eğer var iseler, kimler olduğu hususunda biraz kafa yoralım...

Ekrem Kızıltaş - Haber7

ekremkiziltas@gmail.com

Yorumlar1

  • ibrahim AKIN 10 yıl önce Şikayet Et
    BARONLAR. aynı mısırda olduğu gibi geçmişte ülkemizde de halkın seçtiği iktidarın devrilmesi için maddi manevi görev yapan işadamları vardı. bunlardan bir tanesi mevcut hükümetin yıkılıp yeni hükümet kurulabilmesi için gece gündüz mesayi yapmaktadır.
    Cevapla Toplam 17 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat