Kürt’ün Kürt’e karşı savaşı

  • GİRİŞ22.10.2014 09:25
  • GÜNCELLEME22.10.2014 09:25

ABD’nin yoğun hava harekâtı da IŞİD’i şehirden söküp atabilmiş değil. 

Kobani’de IŞİD’in karşısında PKK’nın bir uzantısı olan PYD var. Ama yardıma muhtaç halde. Direnemiyor, IŞİD’i söküp atamıyor. 
Bölgede bir başka gerçek daha yaşanıyor… 
PYD, bir yandan dünya kamuoyuna “İmdat IŞİD katliamı kapıda” mesajları veriyor, diğer taraftan bölgesinde yabancı savaşçı görmek istemiyor. 
Çünkü… 
Kürtler arasındaki alan mücadelesini kaybetmek niyetinde değil! 
* * *
Şimdi meseleyi biraz daha açalım… 
Son dönemde Suriye’nin Kürt bölgelerinde hakimiyet alanları kazanan PYD ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında çekişme var. PYD, başından beri Barzani’nin KDP’sine kuşkuyla bakıyor. PYD, KDP’nin Suriye’deki Kürt bölgelerinde etkinlik kazanarak kendisini dışlamak istediğini düşünüyor. Bunda Barzani’nin PKK ile yıldızının bir türlü barışmamasının etkisi de var. 
PYD’nin yine bir Kürt partisi olan ama bölgeye uzak bulunan KYB ile arası daha iyi. Bu da büyük ölçüde PKK’nın KYB’ye daha sıcak bakmasından kaynaklanıyor. 
Sözün kısası… 
PYD ve KYB, uzun süredir KDP ile çekişiyor. 
Bunun yansımalarını, ABD’nin Kobani’ye yaptığı havadan silah desteği konusunda da yaşadık. KDP ile KYB gönderilen silahları bir türlü paylaşamadı. 
* * *
Bütün bunlar yaşanırken, Türkiye Iraklı peşmergeler ile Kobani’de savaşan Kürtler arasında bir koridor açtı. 
Sen misin bunu yapan? 
PKK’nın Kobani uzantısı olan PYD, adeta karalar bağladı. Peş peşe açıklamalar geldi. “Biz insan değil, silah istiyoruz” denildi: 
-Peşmergenin Kobani’ye gelmesine gerek yok. Bizim savaşacak gençlerimiz var. Bize silah gönderilsin yeter. 
Bütün bunlar da gösterdi ki… 
“Katliam kapıda” türünden açıklamaların hepsi bahane. Bütün mesele etki alanını korumak! PYD, Kobani’de kendisinden başka güç görmek istemiyor. Eline geçirdiği bölgeleri kaybetmekten korkuyor. KDP ise, “Burada Kürtlerin hamisi biziz” mesajı vermeye çalışıyor. 
Tabii bu arada IŞİD saldırıları sonucu Kobani ve çevresinde Kürtler ölmeye devam ediyor! 
* * *
Irak ve Suriye tarafında böyle de, sınırın Türkiye tarafında durum farklı mı? Değil tabii ki! 
Burada da bir hakimiyet mücadelesi var. Kandil, PKK ve HDP üçlüsü, Doğu ve Güneydoğu’da kendisini tek güç olarak göstermeye çalışıyor. “Kürtlerin hamisi de temsilcisi de biziz” mesajını vermekle meşgul. 
Bir yandan çağrılar yapıp belli grupları sokağa yönlendiriyorlar, diğer taraftan televizyonlara çıkıp mesajlar vermeye çalışıyorlar: 
-Biz Kürtler olarak… 
Bütün bu görüntü içinde Kürtler sadece nihai amaç için kullanılan bir piyon konumundalar. IŞİD, Kobani ve çevresinde operasyonlar düzenliyor, Kürtler ölüyor. Türkiye’de gösteriler düzenlenmiyor, yine Kürtler katlediliyor. 
İşin en garip yanı da Kobani saldırılarını düzenleyen IŞİD militanlarının arasında, bol miktarda Kürt olması. Hatta bölge komutanlarının da bir Kürt olduğu söyleniyor. 
Aslında bölgede Kürt’ün Kürt’le savaşı yaşanıyor. Ardından fatura da başta Türkiye olmak üzere başkalarına çıkarılıyor. 
Sınırlarımızın ötesini, Irak ve Suriye tarafını bilemem… 
Ama bizim tarafta olan biteni doğru okuyanların sayısı oldukça fazla. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün AK Parti Grubu’nda Kobani olaylarıyla ilgili olarak söylediği sözler son derece doğru: 
-Öyle bir atmosfer ortaya çıktı ki, dün ‘sokağa çıkın’ çağrısını yapanlar bile bugün olayları savunamaz hale geldiler. 

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat