İttifakın ardındaki gizli gerçek

  • GİRİŞ25.02.2018 09:39
  • GÜNCELLEME25.02.2018 10:08

Lafa geldi mi hepsi koca koca siyasetçi, kanaat önderi veya gazeteci! Görüntüye bakılırsa tamamı sözde deve dişi gibi adam! Ama öyle sözler söylüyorlar, öyle değerlendirmeler yapıyorlar ki, tam anlamı ile evlere şenlik. Ya olan biteni hiç anlamamışlar, ya da milletin anlamasını istemedikleri için illizyon gösterileri yapıyorlar.

Seçim ittifakları ile ilgili tartışmalardan bahsediyorum…

 

 

Türkiye’de sistem değişti, ama bunların haberi yok!

Anayasa Değişikliği Oylaması ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geldi ve eskinin hiçbir hükmü kalmadı. Belli ki çoğu bunun bile farkında değil!

Hala eski gözlüklerle Türkiye’ye bakıp, eski sistem üzerine yorumlar yapıyorlar. Geçmişe takılıp kalmış, bir adım ileri gidememişler.

***

Diyelim ki yarın Parlamento seçimleri yapılacak. İttifakların da önü açılmadı. Her siyasi parti kendi amblemi ile halkın karşısına çıkacak ve milletvekili seçimi için oy isteyecek…

Ak Parti ve kısmen CHP hariç, diğerleri ne diyecekler seçmene? Hangi sözleri verip, hangi gerekçe ile oy isteyecekler?

Yeni sisteme göre söyleyebilecekleri fazla bir şey yok:

1)”Biz çok iyi kanun yapabiliriz” diyebilirler.

2)Meclis’e girdiklerinde kameralar karşısında güzel görüntü verebileceklerini söyleyebilirler.

3)”Vallahi biz diğerlerinden daha iyi niyetliyiz” türünden sözler sarf edebilirler.

4)Milletvekili listelerine koydukları isimlerin, diğer partilerdekilerden daha eğitimli olduğundan bahsedebilirler.

İstediğiniz kadar zorlayın, halkın karşısına çıktıklarında yok başka bir söyleyebilecekleri. Çünkü, artık Türkiye’yi yönetecek olan ekip Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkmayacak. Bakanlar, Meclis dışından atanacak. Milletvekilleri sadece yasama faaliyetleri ile ilgilenecekler. Ülkenin idaresinden Cumhurbaşkanlığı sorumlu olacak.

Durum bu olduğuna göre…

Siyasi parti olarak sizin bir cumhurbaşkanı adayınız yoksa… Cumhurbaşkanı adayınız var, ama seçilme şansı bulunmuyorsa… Halkın karşısına sadece yasama faaliyete yapacak milletvekili listesi ile çıkıyorsanız… Ülke idaresi ile ilgili hiçbir iddia içinde değilseniz…

Vatandaş niye oy versin size?

Vermez, yok olup gitmeye mahkûmsunuz!

İşte o yüzden ittifak konusu gündeme geldi. Yeni sistemle ittifaklar tercih olmaktan çıktı, yok olmamak, ayakta kalabilmek için mecburiyet halini aldı.

***

Bir yüzde 10 seçim barajı tartışmasıdır, tutturmuş gidiyorlar…

Oysa, yüzde 10 fazlaca bir anlam ifade etmiyor ki yeni sistemde. Bu rakam, Parlamento’ya girip, yasama faaliyeti yapacak olanlar, bir başka ifade ile kanunları hazırlayacaklarla ilgili.

Ülkeyi idare etmek için yüzde 50 artı 1 oy gerekli.

Kabul etmek lazım artık: Bu ülkede, sadece “güzel kanun yapacak” diye kimseye oy vermez vatandaş. Öncelikle ülkeyi yönetecek olan kişiyi seçmek, bir seçim dönemi Türkiye’yi taşıyacak, dertlerine derman olacak kadroları belirlemek ister. Bunun için de yüzde 10 değil, yüzde 50’nin üzeri gerekli.

Yüzde 10 ayrıntıdır yeni sistemde…

Asıl olan yüzde 50’nin üzerini yakalayabilmektir.

Tabi, Türkiye ile ilgili iddialarınız var ve ülkeyi yönetmeye talipseniz eğer! Böyle bir iddianız yoksa da, zaten ayakta kalmanız zordur. Belki bir dönem daha dayanır, halk yeni sistemin özünü iyice kavradıktan sonra da tarihteki yerinizi alırsınız.

Seçim ittifakları üzerine yorum yapanlar önce bunu kavramalı. Sonra da gerekli değerlendirmelerde bulunmalı.

Tekrarlıyorum:

Türkiye eski Türkiye değil. Sistem değişti beyler!

***

Belki bazıları çok kızacaklar. Hatta, oldukça alınanlar da olacak. Gerçeği kabul etmekte zorlananlar ortaya çıkacak…

Bütün bunlar hakikati değiştirmez ki!

Yeni sistem, ülkedeki siyasi tabloyu da alabildiğine değiştirecek. Türkiye hızla iki partili bir sisteme doğru evrilecek.

Yüzde 10 seçim barajının bulunduğu Parlamenter Sistemde, küçük partilerin hiç şansı yoktu. “Barajı geçemezler, oyum boşa gitmesin” düşüncesiyle oy kullanan seçmen, onlara yönelmiyordu. Şimdi baraj yüzde 50’ye çıktı. Artık “oyum boşa gitmesin” diyen seçmen, yüzde 10’u değil, yüzde 50’yi düşünecek!

Pek çok siyasi parti tasfiye süreci içine girecek.

Seçim ittifakları ile ilgili olarak yazan, çizen ve yorum yapanlar, önce bu gerçeği görüp, kabul etmek zorundalar. İttifakların arkasındaki gerekliliği kavramak durumundalar. Yoksa söyledikleri ve yazıp-çizdiklerinin tamamı boş! Hepsi havada kalıyor!

Yorumlar1

  • SADIK HOŞAF 6 yıl önce Şikayet Et
    Tesadüfen ilk defa denk gelip okudum sayın Emin Pazar cıyı. İyiki de denk gelmişim çok objektif bir yorum. Gerçekler sade dil ile ancak bukadar güzel anlatılabilir.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat