Sigaraya zam yapmayan vebaldedir!
- GİRİŞ13.02.2013 09:26
- GÜNCELLEME13.02.2013 09:26
Yaklaşık 1 yıldır kanserle mücadele eden amcam Hakkın rahmetine kavuştu. Fransa'da yaşadı, orada öldü ve son yolculuğunda yine doğduğu topraklara geri döndü. Hepimiz bir şekilde geri döneceğiz. Bu tabut içinde mi olacak yoksa direksiyon başında mı bilemiyorum.
Amcam gırtlak kanseri idi. Bol sigara içmesi onu bu hale getirdi. Artık konuşamıyordu, derdini anlatamıyordu. Konuşmak insan için ne büyük bir ihtiyaç! Ama gel gör ki insanlar bile bile kendilerini öldürüyor. Aslında tüm dünyanın mücadele etmesi gereken bu illet karşısında gereken adımlar atılmıyor.
Fransa bu konuda en cesur adımı 2002 yılında, kanserle mücadele çerçevesinde 1 yıl içinde %56'lık bir artış ile yaptı. Ancak daha sonra gelen hükümetler tütün lobisine boyun eğerek zam yapmayı bıraktılar. Ve zamanla %5-6 arasında yapılan zamlar hiçbir işe yaramadı.
2002 yılında yapılan zamlardan sonra 2 milyon kişinin sigarayı bıraktığı tahmin ediliyor. Ancak tüm araştırmalar %15'in altında yapılan zamların hiçbir işe yaramadığını gösteriyor.
Sigaranın ülkeye zararı dudak uçurtacak şekilde. Bazıları vergiler para getiriyor dese de sağlık alanında yapılan harcamalar SSK'nın belinin büküyor. Kaçakçılık artar hikâyeleri her ülkede anlatılıyor.
Diğer yandan sigara içenler çevresindeki insanları rahatsız ettiği gibi üzüyor da. Onların ani ölümü geride gözü yaşlı insanlar bırakıyor.
Dini yönden de artık sigara haramdır diyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.
Bu nedenle bence sigaraya Fransa gibi yüksek zamlar yapılmalıdır. Sigara içenlerin hoşuna gitmese de alacakları rahat bir nefes için dua edeceklerdir. Aksi takdirde vebal altında kalacaklardır.
THY ve SUN Express'e çağrı!
Bildiğiniz gibi Avrupa'da bir helal tartışması gündemi işgal ediyor. Birçok şirket Müslümanların saf duygularını sömürerek Helal diye yedirdikleri etlerden domuz bile çıkabiliyor. Fakat durum “Türk” diye bildiğimiz şirketlere gelince farklılaşıyor. Aşırı güven nedeni ile Helalliği sorgulanmıyor bile.
Uçak şirketleri de bu “sorgulanmayanlar” arasında yer alıyor. Malum cenazemiz için Türkiye'ye giderken SUN Express hava yollarını kullandık. Uçakta dağıtılan sandviç içinde salam görünce ben “Helal” olup olmadığını sordum. Sağ olsun Türk görevli de uçak nereden kalkarsa yemekler oradan gelir, dolaysıyla helal değil dedi.
O sırada birçok insan yemeye başlamıştı bile. Tabii bunu duyunca yemeyi bıraktılar ve tepki gösterdiler. Onlara göre yolcularının %99'u Müslüman olan bir şirket Helal yemek sunmak zorunda idi. Ancak bir Alman şirketinin yasal açıdan hiçbir mecburiyeti yok. Ama ticari açıdan dikkat etmesi daha mantıklı olacağını düşünüyorum.
Durum böyle olunca da doğal olarak başta THY ve Pegasus olmak üzere diğer şirketlerde verilen yemekler ne kadar Helal diye sormadan duramıyorum.
Eğer hostesin dediği gibi uçağın kalktığı yerden yemekler alınıyorsa Helal yemek yok demektir. Milyonlarca Müslüman müşterisi olan bu şirketler anlaşma yaparken, ihaleye verirken Helal konusunda ne kadar duyarlılık gösteriyorlar?
Bu konuda bize bilgi gönderirlerse sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz.
karakaya.fatih@gmail.com
http://www.twitter.com/fkarakaya
Yorumlar8