Çözüm süreci Lozan ihanetinin yaralarını...

  • GİRİŞ12.03.2015 09:47
  • GÜNCELLEME12.03.2015 09:47

Türkler, Kürtler, Çerkesler, Lazlar, Araplar bu toprakları kanlarıyla sulamak pahasına Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini birlikte attılar.

Sonrasını biliyorsunuz.

Bu yelpazenin Türkler dışında kalan kesimi  “asli unsur” ya da “Öz kardeşimizdir” denilerek dışlandı, yok sayıldı, zulme uğradı, ırkçı baskılar altında asimilasyona tabi tutuldu. Karşı çıkanlar ise barbarca ezildi.

“Öz kardeşimizdir” lafının daha önceki yazılarımızda ele aldığımız Lozan ihanetiyle yakın bağlantısı var. Yani,  İstiklâl savaşına bile son anda karar verip katılan, olmayan savaşlarla paşa unvanını aldıktan sonra Mustafa Kemal’in Stalin’i haline gelebilmeyi başaran ismet Paşa’yla.

Çerkes Ethem’e kurduğu tuzaklardan aşina olduğumuz üzere Çerkeslerden özel olarak da nefret eden İsmet Paşa, Lozan’da yapılan tartışmalar esnasında etti bu lafı.

“ÖZ KARDEŞİMİZ” DİYE DİYE…

Lozan Konferansı'nda Çerkesler'in de azınlık hakkından yararlanması istenmişti. Heyetin başındaki Dışişleri Bakanı İsmet Paşa ise “Çerkesler öz kardeşimizdir. Onları Hıristiyan ve Museviler gibi bizden ayrı göremeyiz, ayıramayız” deyince tartışmalar bir hayli sertleşmiş ve sonunda 24 Temmuz 1923'de imzalanan “Lozan Antlaşması”nda Öz kardeş Çerkesler'e azınlık hakkı tanınmamıştı.

Kürtler de “öz kardeş”ti, Lazlar, Araplar ve Aleviler de…

Tüm Kürtler, Çerkesler ve diğer etnik unsurlar başlarına geleceklerden habersiz “Öz kardeş” olarak nitelenmekten çok mutlu oldular. Çünkü onlar da “azınlık” olmayı zaten istemiyordular.
Kifayetsizliğini kurnazlığı ve acımasızlığıyla kapatmayı bilen İsmet Paşa Lozan’ın hemen ardından planın ilk aşamasını devreye soktu.

Akabinde sadece Çerkesler değil, en başta Kürtler olmak üzere tüm etnik kurucu unsurlara yönelik baskılar başladı.

LOZAN İHANETİ İLK DARBESİNİ KADINLARA VURDU: 10 MART 1920’NİN YIL DÖNÜMÜ

Bu yazı aynı zamanda bir yıl dönümü nedeniyle de anlam ifade ediyor.

10 Mart 1920, ta o zamandan 8 Mart Dünya Kadınlar gününü tahmin eder gibi yayınlanmaya başlanan Diyane (Annemiz) adlı kadın dergisinin yayın tarihiydi.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat