Yeni nesil seçim beyannamesi

  • GİRİŞ26.05.2018 08:50
  • GÜNCELLEME26.05.2018 08:50

AK Parti, dün seçim beyannamesini açıkladı. 15 yıllık AK Parti siyasetinde yepyeni bir aşamaya geçildiğini gözlemleyebiliriz. Geçmiş dönemin siyasetten beklentileri, toplumun temel ihtiyaçlarıyla ilgili konulardı. Bugün talepler daha farklı. Sözgelimi Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak ‘Millet Bahçesi’ tüm toplumda büyük bir sevinç yarattı. Gerçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İstanbul’a kazandırdığı park ve korular, çevre ve yeşil konusunun AK Parti ajandasında yeni bir şey olmadığına işaret ediyor. İstanbul’da pek çok koru toplumun sadece belli bir kesimine açık, hatta üyelikle girilebilen alanlarken, yıllardır Lale Festivallerinin yapıldığı tabiat güzellikleri haline geldi. Fakat son 15 yıl zarfında köyden kente göç oranlarının artışı, inşaat sektöründeki yatırımlar ve elbette bazı belediyecilik hataları şehirlerin doğal yapılarını bozdu, değiştirdi. Bunun yanında ‘ağaç ve yeşil’ üzerinden yapılan Gezi manipülasyonu, çevre konusundaki bu yatırımları görünmez kılarak toplumsal beklentileri farklı bir noktaya taşıdı. Şimdi AK Parti, şehirlerde artık kullanılmayan stadyum gibi geniş alanları yeşile kazandırmak başta olmak üzere yüksek düzeyli bir seferberlik başlatmış durumda. Şehirlerdeki estetik sorunların ortadan kaldırılması noktasında da yeni planlamalar gündemde.

AK Parti seçim beyannamesinde yer alan bir başka önemli konu, kültür yatırımları. Kültür-sanat alanını seçkinlerin tekelinden çıkarıp tabana yayma felsefesiyle hareket eden AK Parti ‘sinemaya gitmeyen çocuk kalmasın’, müzekart gibi birçok projeyle Türkiye’deki kültürel iktidarın seçkinciliğine karşı önemli adımlar attı. Şimdi de, Rami Kışlası’nın 7 milyonluk bir kütüphaneye dönüştürülmesi müjdesiyle bu alanı taçlandırma vaadinde bulunuyor. Özellikle bu konu, hem toplum, hem de şahsım adına büyük ilgiyle karşılandı. 2013 yılında ‘çılgın kütüphane’ başlıklı bir yazımda hayalini resmettiğim kütüphanenin 5 yıl sonra hayata geçirilecek olması son derece kıymetli bir gelişme. Öte yandan yaşayan müze kompleksleri, milli kültür endüstrisinin gelişmesine verilecek destek, dijital kültür arşivinin geliştirilmesi gibi konular, üzerinde uzun uzun durulması gereken diğer müjdeler. Nitekim dijital diplomasiyle, Türkiye’nin yumuşak güç unsurlarını devreye sokması gerektiği inancımı geçtiğimiz günlerde bir yazımda ele almıştım.

Geçtiğimiz 15 yılda eğitim, sağlık, ulaşım ve altyapı alanında önemli yatırımlar yapan AK Parti, şimdi yeni nesil ihtiyaçları karşılayacak bir beyannameyle toplumun karşısına çıktı. Elbette takdir milletindir. Fakat görünen o ki, siyaseti sürükleyen yine AK Parti’nin öncü rolü. Diğer partilerin toplumsal ihtiyaçlara dokunan, bir gelecek vizyonu ortaya koyan bir çalışmasını henüz görmedik. Hatta bu konuda bir ışık dahi görmedik.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat