Rachel Corrie; Filistin'in haklı yüzü, şehidi, davası...

  • GİRİŞ30.08.2012 09:29
  • GÜNCELLEME30.08.2012 09:29

İsrail mahkemesi, Gazze Şeridi'nde 2003'te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına engel olmaya çalışırken bir buldozer tarafından ezilerek hayatını kaybeden Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin ailesinin İsrail ordusu aleyhine açtığı davayı reddetti.

Corrie ailesi, 23 yaşındaki kızlarının kasten ve yasadışı şekilde öldürüldüğü ve İsrail hükümetinin olayla ilgili güvenilir bir soruşturma yürütmediği gerekçesiyle Hayfa'da İsrail devletine ve ordusuna karşı sembolik tutarı olan 1 dolarlık tazminat davası açmıştı.

Hâkim olayın kazayla olduğunu, ölen eylemcinin tehlikeli bir bölgede yer aldığını bildiğini ve tüm uyarılara rağmen bölgeden ayrılmadığını belirterek, İsrail ordusunun olayda kusuru bulunmadığına hükmetmiş.

Corrie böyle acı bir sonla vefat ettiğinde; 0'nun, memleketi Amerika'yı terk edip, tüm rahatını tepip, Filistin'e kadar gelip; Filistin halkı için verdiği özgürlük mücadelesinin sebebini aradım.

O dönemler Nurettin Topçu'nun "İsyan Ahlakı" adlı kitabını okuyordum. Ahlakın kaynağı nedir diye soruyordu Nurettin Topçu. Ve aradığı ve bulduğu cevap insanda varolan "sorumluluk" hissi idi. Sorumluluk bir irade getirir. İrade, hareket ve hürriyet...

Peygamberler ve onun yolundan gidenler gerek kendilerine karşı; gerek topluma ve onların zulüm sistemlerinden, otoritelerinden yüz çevirerek, sorumlulukları ve onun getirmiş olduğu hürriyet iradesiyle toplumlarına, merhamet ve özgürlük getirdiler.

Rachel'i de içten içe rahatsız eden öylesine büyük bir sorumluluk hissi, iradesi ve o hissin getirmiş olduğu hürriyet ile Filistin'e gelmiş; İsrail tanklarının önünde İsrail'e meydan okumuştur.

O'nun ahlakını, Nurettin Topçu'nun aradığı ahlakın kaynağında buldum. "İsyan ahlakı"nda... Yine o sıralarda yazdığım ilk kitabım "Çıkamadık Gül Bahar Ülkesi" adlı romanımda " sorumluluk hissim ile Rachell'e ve O'nun "isyan ahlakına" yer vermeden edemedim...

Mavi Marmara'daki Furkan'lar gibi O da barışın ve merhametin şehididir.

İradenin, hürriyetin sembolüdür.

O, İsrail karşısında "şirret bir merhamet"ti. Geri adım atmadı. Bir an bile korkmadı.

O'nun ve tüm mazlum halkların kanı, İsrail ve türevlerinin korkulu rüyasıdır.

Benim için O bir şehittir... Mazlum Filistin halkının ve Filistin davasının sembol bir ismidir.

İsrail'in, Rachel Corrie'nin davasını tehlikeli bir bölgede olduğu iddiasıyla reddetmiş olması özrü kabahatinden de beter bir halin göstergesidir.

İsrail bu iddiası ile tehlikeli, kötü, zararlı ve insanlara her an zarar verebilecek potansiyelde olduğunu da itiraf etmiştir.

Corrie'nin ailesinin açtığı 1 dolarlık tazminat: "ey İsrail ciğerin beş para etmez" demenin en hicivli bir sembolüdür.

Hacer Aydın - Haber 7

aceraydin@hotmail.com

https://twitter.com/hacer_aydn

Yorumlar8

  • DERBİCİ1234 11 yıl önce Şikayet Et
    herkes şehit. bakıyorumda bu ülkede şehit demek nekadar basit yok efendim basın şehidi yok efendin demokrasi şehidi yok efendim insanlık şehidi bu ne kardeşim herkes şehit ha birde sanat şehidi var adam müslüman mı ki şehit olsun tamam yaptığı hareket gerçekten iyi bir hareketmiş ama şunu anlayın artık kuran ve peygamber ne buyuruyor siz ne diyorsunuz size yuh demekten başka birşey diyemiyorum.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Adıdeğmez 11 yıl önce Şikayet Et
    herkes işini yapsın yoksa ortalığı böyle fitneye verirsiniz. sizin ne haddinize müslüman olduğu bilinmeyen birine şehid demek.bu söz insanı küfre götürür.şu yollu yazsanız anlayacağız;''müslümanların,insanların ezilmesine, zulm görmesine rıza göstermediği için öldürülen bu insana inşallah iman nasib olmuştur da şehid olarak ölmüştür.''yoksa diğer türlü diyalogcu ağzıyla istediğini cennete istediğini cehenneme koymak sizin ne haddinize.siz allahu teala'dan daha mı merhametlisiniz?
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Murat Sarıhan 11 yıl önce Şikayet Et
    aysun nur ay. aklın ve donanımın ile hacer hanımın yazdıkları yazıları anlamam için yardımcı ol öyle ise köşe yazıları ortada.senin aklın ve donanımın hacerin öyle yazmasını istiyor.allah'ın hükümlerinin akıl ve donanımınınız önüne geçmiş.niyetleri kontrol ve tevbe şart.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Murat Sarıhan 11 yıl önce Şikayet Et
    mehmet evcılar. rachel'in ölmeden müslüman olduğuna dair çevresinden bir haber almadık,müslümanlığınıda ikrar etmedi.filistinlilerin yanında olması müslüman olduğu anlamına gelmiyor.ayrıca konu.rachel'in durumu değil olayı saptırma.hacer aydın'ın kafir'i şehid kabul etmesi ile ilgili.haşa allah'tan merhametli olup kafiri babasının çiftliği gibi cennete sokan diyalog zihniyeti ile.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • mehmet evcılar 11 yıl önce Şikayet Et
    translatör ve diğerleri iyi okuyun...herşeyi bir tek allah bilir. rachel corrie belki de ölmeden önce müslüman olmuştu bunu biz değil bir tek allah bilir..belki hidayet nasip olmuştu o yüzden yorum yapmayalım.(bilmediğin şeyin ardına düşme; doğrusu kulak, göz ve kalp, bunların hepsi o şeyden sorumlu olur.)"(isra, 17/36)
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat