Yaratıcıdan istediğimiz anahtar

  • GİRİŞ01.03.2013 09:23
  • GÜNCELLEME01.03.2013 09:23

Müzik, resim, film ve kitaplardan kendimize dair hep yeni imgeler ararız.  Bu imgelerle sonlu olan varlığımızın sürekliliğini sağlarız. Somut gerçeklikler ve bilincimizin baskısını; yani ölümlüğe ait gerçekleri böylece aşmak isteriz.

Estetik modernlik hayatı fragmanlardan ibaret sayıyor. Hayatımızın bir bütünlüğü var mı? Yok. Yaşadığımız ve bildiğimiz hayat hep bir yıkımdan ibaret değil mi?

Bebekliğimizi çocukluk, çocukluğumuzu ergenlik, ergenliğimizi erken gençliğimiz, erken gençliğimizi orta gençlik, orta gençliğimizi olgun gençlik, olgun gençliğimizi olgunluk, olgunluğumuzu genç yaşlılık, genç yaşlılığı orta yaşlılık, son yaşlılığı ihtiyarlık, ihtiyarlığı bir ayağı çukurdalık takip eder. Hepsi birbirini yıkıyor. Yıkım gittikçe artıyor… Ama zaman biteviye şimdidir.

Bizi kesin yıkıma götürecek olan melek, yüreğimize oturduğunda hayat fragmanımız gözlerimizin önünden geçer.

Yıkımlar karşısında hayat daima bir fragmandır.

Hiçbir şey tamamına eremeyecek. Beden hep yıkıma uğrayacağından ruh da hep bir gezgin olacaktır.

Estetik modernliğin kuramcısı Baudelaire, moderniteyi, zamanın gelip geçiciliği, mekânların bir görünüp bir kaybolması, umulmadık apansız deneyimler olarak görürken zamanda mekânda bir bütünlük sunmaz; kesintilerle ve fragmanlarla parçalanmıştır.

Fragmanlar arasında insan (sanatçı) sonsuzluğu arar.

Modern hayatın üç tipi flaneur, bohem ve dandy. Bu üç tip Burjuva modernliğinin her şeyden bir fayda sağlayan, her şeyi metalaştıran yaşam biçimlerine ve bununla birlikte onların basit zevklerine karşı ortaya çıkmış başka bir modernlik iddiasıdır. Onlar sanatçılar, şairler, ressamlar vs'dir.

Mesela flaneur, kalabalıklarda nefes alıp verir.  Tebdil-i kıyafet gezer. Kılıktan kılığa girer. Kimse onu fark etmez; o ise herkesi fark eder. İnsan sarrafıdır. Modern hayatın kahramanlarını o seçer.  Flaneur kılıktan kılığa girerken onlarda erimez, aksine her defasında bireyselliğini yeniden pekiştirir. İşi gücü aylaklıktır. Ama hakiki bir dahi flaneur'dür. O metropol hayatının gizlerine ererek evrensel bir bilgelik edinir.

Burjuva, başını alamadığı mesaisinden zar zor kendisine bir serbest zaman yaratır; oysa flaneur'ün bütün zamanı serbesttir. Kentin, kalabalıkların makinenin zamanı ile aylak flaneur'ün zamanı uyuşmaz. Zaman gibi bir tasası yoktur. Flaneur'un yaşamı, zamanı dahi metalaştıran burjuvanın yergisi gibidir.

Flaneur'un dehası bir görünüp bir sönen hayatın fragmanlarında beliren sonsuzluğu keşfetmektir.

İnsanın kutsal kitaplarda aradığı, bir gün sonlu bedeninin sonsuz olmasını mümkün kılacak olan Tanrı'dan, kendi sonsuzluk imgesinin anahtarıdır. Tanrı'dan istediğimiz sonsuz ve serbest bir zaman...

Her şeyi metalaştıran burjuva modernliği, zamanımıza nasılda el koyuyor. Pek çok insan, burjuva patron da dâhil serbest bir zamandan dolayısıyla hayatın bilgeliğinden yoksun kalıyor.

İşçi haftanın 6 günü uzun saatler çalışırken; patron da burjuva sermayesi için hem kendi tüm zamanını hem de işçinin tüm zamanını metalaştırıyor.

Bilgelikten, sanattan, güzelden yoksun böyle bir yaşam tarzı çok saçma!

Bu yaşam tarzında elimizde fragman bile kalmıyor!

Fragman bile, fragman bile, fragman bile… Vavv!

Biraz serbest zaman, biraz bilgelik, biraz güzellik, biraz sonsuzluk gerek bu metropole!

Hacer Aydın - Haber 7
aceraydin@hotmail.com
https://twitter.com/hacer_aydn

Yorumlar4

  • asuman halvaci 11 yıl önce Şikayet Et
    HACER HANIMA . hacer hanım kaliteli yazılarınızı ve yapılan kaliteli yorumları zevkle takip ediyor ve faydalanıyorum. hepinizin yüreğine kalemine sağlık . devamını diliyorum .allaha emanet selam sevgi, dua ile
    Cevapla
  • orhan yazıcı 11 yıl önce Şikayet Et
    ORHAN YAZICI İLAHİYATÇI- YAZAR. Değerli hanımefendi yazınızı bütünselligi içerisinde değerlendirdiğimizde insanın gerek arkadaşlarıyla ve gerek toplumla olan ilşkilerinde ilahi bir ölçünün dikkate alınması gerektiği neşet ediyor.Çocukluk çağı ,yetişkinlik çağı,yaşlılık çağı nihayetinde yaratıcıya dönen rucü eden bir yaşam süreci var.Ne yaparsak yapalım bir gün ölüm realitesi "Başucumuza yanıbaşımızda duracak" tebyin ettiğiniz gibi: "Bizi kesin yıkıma götürecek olan melek, yüreğimize oturduğunda hayat fragmanımız gözlerimizin önünden geçer."SELAM VE DUA İLE SEVGİ VE SAYGI DOLU NİCE GÜNLER DİLERİM.
    Cevapla
  • Hasan Seyre 11 yıl önce Şikayet Et
    Sanatın evrimleşmesi ve teknoloji olarak ortaya çıkması... Endüstriyel topluma geçişle beraber İnsanın ruhunun.sonsuzluğu kontrol etme serüveninde.Rönesans toplumunun tabiattaki güçleri çözerek Ürettiği makinaları bire bin verim alacak şekilde dizaynıyla beraber, Ömürden vakit çalan Zamanın dizgini nisbeten ele geçirilmişti. Eskiden 10 işçinin bir ay çalışmasıyla atılan temel bir Kepçe makinasıyla üç saatte açılır oldu.Şimdi ikinci adım ise le geçirilen kalan vakitler başka şeyle doldurularak maksimum verimle kullanılmalıydı. Hayat başka yönlerede sıçramalı ve ruhu nefes aldırıcı enstrumanlar çoğalmalıydı. klasik sanat dediğimiz Mimarlık, resim ve heykeltraşlık ve güzel sanatlar, toplum yaşamına Paralel bir caddeyi açtı. İnsanla yarışmaya başladı. Ürettikleri ona sonsuz mutluluk verirken, Tanrının esmalalarını Nazari Bilimler olarak ortaya koymaya başladı. Ancak göz ardı edilen şey kimin kimi kontrol edeceğiydi.
    Cevapla
  • fahri akgül 11 yıl önce Şikayet Et
    Tanrı kelimesinin sözlük anlamına bakılmalı. biraz bilgelik, biraz güzellik, biraz sonsuzluk ararken insanlar değerlerinde de çok şeyler yitiriyorlar maalesef
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat