Dönüşümün 2.nci yıkım dalgasında asbest şoku!

  • GİRİŞ01.04.2013 14:49
  • GÜNCELLEME02.04.2013 12:02

Başbakanın 5 Ekim 2012 de katıldığı törenle ilk kamu binaları yıkılarak süreç başlamıştı. Şimdi ikinci büyük toplu yıkım yine  Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile 6 Nisan da Gaziosmanpaşa'da yapılacak. İstanbul'da 3 bölge başta olmak üzere, Diyarbakır, Sakarya,İzmir ve Rize'de yıkımlar gerçekleştirilecek. Bu yıkımda kamu binaları değil özel mülklerin yıkımı var.

Kentsel Dönüşümde yapılacak yıkımların dinamitle yapılacağını hatta ilk yapılan 5 Ekim de ki yıkımın dinamitle yapıldığını bundan sonraki yıkımlarda da dinamit ile patlatılarak çoğu binanın yıkılacağını Yıkım Müteahhitleri derneği başkanı Mehmet Ali Bulut ile  televizyon programıma konuk olduğunda konuşmuştuk. 5 Ekim de 0n binayı dinamitle patlatıp yıkarak Türkiye'deki ilk profesyonel dinamitle yıkım metodunu kullandıklarını anlatmıştı. Yıkım işinin yapım kadar önemli olduğunu ve doğru teknikler ile ehil firmalara yaptırılması gerektiğini ancak halen bina yıkımı için özel bir yönetmeliğin olmadığını konuşmuştuk.

Kentsel dönüşüm sürecinde 7 milyon konutun yıkılma durumunu düşününce yıkım işinin ne kadar büyük ne kadar önemli olduğu su götürmez bir gerçek. 2'nci en büyük kentsel dönüşüm yıkımında dinamitle patlama yönteminin bazı binalarda kullanılmayacağı açıklandı. Zira yapılan araştırmalarda yıkılacak bazı binalarda kanserojen madde olan asbeste rastlanıldı. İnşaat malzemelerinin birçoğunda kullanılan asbest son yıllarda çokça binalarda iç ve dış yalıtım da kullanılan malzemelerde mevcut. Dolayısıyla bu madde dinamitle yıkımda kullanıldığında etrafa çok ciddi anlamda dağılıp risk oluşturacağı için iş makineleri ile bina yıkılacak. Yalıtımda kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu ülkemizde üretiliyor. Yalıtım malzemesi üreten firmalardan da asbest konusuna açıklama bekliyorum. Nitekim bu ürün bina yalıtımında kullanılmaya devam ediliyor. Bildiğim kadarıyla yalıtım malzemeleri  içinde farklı ürünlerde mevcut. Peki bu ürünün masum olanı yok mudur varsa hangisidir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı inceleme için teşekkür ediyorum.Bakanlık yapılan inceleme sonrası yıkılacak bazı binaların yalıtımlarında kanserojen riski bulunan asbeste rastlanılması sonucu dinamitle yıkımın riskli olduğu ve bu nedenle patlama yönteminin kullanılmayacağını açıkladı. Katı haldeyken zararlı olmadığı söylenen asbest toz haline geldiğinde çevre için büyük risk taşıyor. Bu son derece önemli bir tespittir bana göre. Halen yönetmeliği olmayan bina yıkımları için acil yönetmelik hazırlanmalı ve bu bina yıkım işinde de bakanlıkça onaylanmış lisanslı kuruluşlar çalışmalı diye düşünüyorum. Nitekim önümüzde ki 20 yıl daha doğrusu kentsel dönüşüm süreci içinde bina yıkımları devam edecek ve karşımıza hesaba katılmayan daha neler çıkacak kimbilir.

Hatice Kolçak
Twitter adresi@haticekolcak
haticekolcak@gmail.com

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat