Konut kredi faiz oranları 0,50'ye düşmeden olmaz!

Konut kredi faiz oranları düştü.. Düşme oranı 0,02-0,35. An itibari ile en düşük faiz oranı 0,76..

  • GİRİŞ06.05.2013 11:10
  • GÜNCELLEME06.05.2013 11:10

Güzel haber hadi gidelim hemen ev beğenmeye yada evimizi değiştirmeye. Bu küçük değişiklik bile çığır açılmış gibi konuşuluyor, herkes birbirini gaza getiriyor. Kızıyorum aslında çünkü halen olması gereken yere gelmeye çok var.

Geçen eylül ayında düşmeye başlayan konut kredi faiz oranları bugünlerde 0,76 larda. Kötü değil elbet, geçmiş senelerde de bu oranları görmüştük lakin konut kredi faiz oranlarının olması gerektiği yer bu değil.

Bizim A ve B segmenti dediğimiz orta ve üstü kesim konut edinmede en fazla hareketliliği sağlıyor. Faiz oranları ne kadar düşerse düşsün 0,50 seviyelerine gelmediği takdirde hep aynı insanlar ev sahibi olmaya devam edecek. Şu an piyasada ev sahibi olmaya çalışarak  hareketlilik oluşturan kitle yine aynı A-B segmenti.

Toplumun bir kısmı ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci evini aldı, alıyor. Piyasadaki  projelerin çeşitliliği, her bölgede farklı alternatiflerin olması en önemlisi yatırım amacı ile gayrimenkulun değerlendirilmesi aynı oyuncuların bu oyunu oynadıklarını bize gösteriyor.

Oysa ülkemizde en fazla insan taban da C segmentidir. Yani orta seviyenin altı.  Konut sektörünün hareketli olması, her gün arka arkaya projelerin üretilmesi henüz bu segmente yaklaşamadı bile. Bunun en önemli nedenlerinden biri konut kredi faiz oranlarının C segmentine göre halen yüksek olmasıdır.

Tabii faiz oranlarının aşağıya gelmesi yetmez. Bu oranların 30 yıl gibi uzun vadeler  ile verilmesi durumda ulaşılması gereken insanlar konut edinecek ve hayalini kurduğumuz kira öder gibi kredi ödeyerek ev sahibi olabilecekler.

Avrupa'da konut kredi kullanımı gayri safi milli hasılaya göre ortalama yüzde 52. Ülkemizde ise bu oran yani gayri safi milli hasılaya göre konut kredi kullanımı sadece yüzde 6. Aradaki büyük farkı hesapladığımızda bu işin daha çok başında olduğumuzu görebiliriz.

Hatice Kolçak
Twitter adresim/ haticekolcak
haticekolcak@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat