Umudumuz Mütekabiliyet, Yolumuz Dubai

  • GİRİŞ09.10.2013 16:31
  • GÜNCELLEME09.10.2013 17:29

Bu hafta başlayan Dubai Cityscape gayrimenkul fuarına Türkiye'den  otuzbeşe yakın firma katıldı. Konut-ofis projeleri ile inşaat firmaları, gayrimenkul aracıları ve mimari ofisler kendilerini ve projelerini Dubai'de görücüye çıkardı. Geçen yıl başarılı geçen fuar bakalım bu yıl ne sonuç verecek.

Çok değil daha birkaç hafta önce Kuveyt'te yapılması planlanan Türkiye-Kuveyt gayrimenkul fuarı iptal edilmişti. Sebep olarak da Kuveytli vatandaşların Türkiye'de mağdur edilmesi gösterildi. Katılmak isteyen firmalar incelenecek öyle bir yol haritası çizilecek dendi.

Yabancılara gayrimenkul satışının önünü açan Mütekabiliyet yasasının üzerinden nerdeyse on sekiz ay geçti. Beklenenin çok altında gerçekleşen yabancılara gayrimenkul satışının yol alması için yeni yönetmeliklerin çıkması gerekiyor. Vatandaşlık, oturma ve çalışma izinleri gibi işimizi kolaylaştıracak yasal düzenlemelerin bir an evvel gerçekleşmeli.

Daha geçenlerde Londra'da yapılan Avrupa 2013 Gayrimenkulleri töreninde çeşitli dallarda yetmişden fazla ödül Türk projelerine verildi. Bu kadar kötü yapı stoğumuza rağmen yeni geliştirilen projelerin geneli gerçekten iyi. Bu konuda iyi yol alınmış. Satış ve teslim sonrası yaşanan çeşitli problemler, yasal düzenlemelerin yetersiz olması gibi sorunlarımızın olması ödül almamıza engel değil.

Mütekabiliyet yasası ile yabancılara satışın önünü açacağından yola çıkılarak Müteahhitlerimizde yurtdışı tanıtım, fuar organizasyonlarını yakın markaja aldı. Müteahhitlerimizin bu konuda azmine hayranım. Lakin geçen zamanda göründüğü gibi gitmiyor aslında satışlar. Hala Avrupalılar Araplar'dan fazla gayrimenkul alıyor. Bizim hedef kitle ise haklı olarak Araplar. Çünkü para onlarda... hedef doğru..  Yanlış olan İnşaat sektöründeki çürük elma müteahhitlerin satışından mağdur olan yabancılar ve eksik yasal düzenlemeler. Bir diğer önemli veri ise istikrar. Mayıs ayı ile başlayan gezi süreci ise maalesef siyasi istikrarımızın sarsılmasına neden oldu. Siyasi istikrar bu ülkede her şey dir ve aslında pamuk ipliğine bağlıdır.Bu da yabancıların dolayısıyla paranın uzaklaşmasına sebep oldu.

Geçen yılı yeni yasal düzenlemeler ile karşılayan İnşaat sektörü alışmaya çalışıyordu ki bu yılda yurtiçinde satışlar istenildiği gibi gitmedi. Yurtiçinde beklediğini bulamayanlar rotayı yabancılara çevirdi.  Geçen yıl Mütekabiliyet yeni olduğundan umutlar  zaten 2013'e kalmıştı. Konut üreticileri hedeflerini büyük beklentilerle yabancılara ama özellikle Arap yatırımcılara bağlamış durumda. Bakalım Arap yatırımcılar Türkiye'den para kazanabilecekleri potansiyeli görüp yatırım yapacaklarmı?

Hatice Kolçak
Twitter/@haticekolcak
haticekolcak@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat