Şu dönem konut alacakların işi gerçekten zor..

Konutta kredi kullanacaklar için iyi bir dönem olduğu söylenemez.

  • GİRİŞ27.01.2014 16:37
  • GÜNCELLEME27.01.2014 16:37

Nitekim konut kredilerini durduğu yerde yakalayabilene aşk olsun..  Sadece ocak ayı içinde bankalar  üç-dört kez faiz oranlarını yükseltti. Küçük gibi görünen ama toplamda ciddi maliyet oluşturan kredi faiz oranları 1,15 seviyelerine gelmiş durumda.

Geçen yıl nisan-mayıs aylarında 0,60 bandına gerileyen kredi faiz oranları  yükseldi dediğimiz eylül-ekim aylarında 0,75-0,80 seviyelerinde idi. Daha sonra da yükselmeye devam eden kredi oranları 2014'ün ocak ayında üst üste gelen artışlarla yükselmeye devam ediyor. Piyasa hareketliliğine bakılırsa bu artış devam edecek sinyalleri veriyor.

Yatırımcılar beklemeyi tercih ediyor olsa da, konut kredisi ile oturmak için ev almak isteyen vatandaş da  bu aralar satın alma kararını tekrar gözden geçiriyor. Özellikle ikinci elde ve hemen oturulabilecek konutlarda alım kararları erteleniyor.

Kredi oranları ev almak için cazip değil. Ancak bu karmaşık piyasa da fırsatlar da karşınıza çıkabiliyor. Bu sıralar konut kredisini karşınıza çıkan fırsatları kaçırmamak için kullanabilirsiniz.. Tabii fırsatları yakalamakta kolay değil..

Kurt olup pusuya yatmak gerekiyor.

Özellikle ikinci elde dikkati çeken başka bir nokta ise, ihtiyacı ve aciliyeti olmayan satıcıların evlerini satıştan çekmeleri. İlan var gibi görünüyor ama aradığınızda emlakçı satıldı yada mal sahibi vazgeçti diyor çoğunlukla.. Hal böyle olunca internette ki ilanların yarısı gerçeği yansıtmıyor.

Bu nokta da gerçeği yansıtmayan aslında keyfim isterse yada duruma göre bakarım diyen binlerce konut satıcısı var. İşte bu ev sahiplerinin ilanları gerçek alıcılar için büyük kabus.. Ciddi zamanını harcayan ihtiyacı olduğu için günlerce haftalarca ev arayan alıcılar içinde zaman kötü maalesef..

İster satılık ister kiralık özellikle ikinci elde hangisi gerçek ilan  belli değil. Ev sahipleri bu konuda duyarlı olmalılar. Başka önemli bir konu ise emlakçıların olmayan satılık ve kiralık ilanları müşteri çekmek için varmış gibi göstermeleri.. Aradığınızda kaparo aldık satıldı başka yer önerelim diyerek müşteri çekiyor olmaları. Bu aralar benim de yaşayarak şahit olduğum meseleler bunlar.

Şu dönem konut alıcılarının gerçekten işi zor.. Bu konuyu detaylarıyla tekrar gündeme getireceğim.

Hatice Kolçak
Twitter/@haticekolcak
www.haticekolcak.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat