Emlak vergi değerine yargı yolu açıldı

  • GİRİŞ20.10.2012 15:17
  • GÜNCELLEME20.10.2012 16:07

TBMM komisyonunda kabul edilen bir maddeye göre, Aydın, Balıkesir,Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş,Mardin,Muğla,Tekirdağ,Trabzon,Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Resmi gazetede ilan edildikten sonra büyükşehir olacak illerimiz de yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiren önemli bir konu ise emlak vergi oranları.

Büyükşehir olduktan sonra bu illerdeki köy ve beldeler tüzel kişiliğini kaybedecek. Yine bu illerdeki il özel idarelerininde tüzel kişilikleri son bulacak. Köyler mahalle olacak, belediyerlerde mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.

Tüm bunlar şu anlama geliyor. Emlak vergisi açısından büyükşehir olan illerde emlak vergileri bundan sonra iki katı olarak ödenecek. Yani yüzde 100 artırılacak. Çünkü emlak vergi oranları büyük şehirlerde diğer illere göre yüzde 100 yüz fazla ödeniyor.

Emlak vergisi Kanunun 8 ve 18. maddelerine göre büyükşehirlerin belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde emlak vergisi oranı yüzde 100 artırımlı uygulanıyor.

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.

Konutlarda uygulanan binde bir emlak vergisi binde 2 olarak, Konutdışı olan işyerlerinde binde 2 olan emlak vergisi binde 4 olarak, Arsalarda uygulanan emlak vergisi binde 3 iken binde 6 olarak ödenecek.

Emlak vergisi konusundaki bir diğer önemli gelişme 13 Ekim 2012 Cumartesi 28440 nolu Resmi gazetede Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla gündeme geldi. Buna göre,

Anayasa Mahkemesi, Vergi Usul Kanunu'nun 49. maddesindeki hükmü, Anayasa'nın 2. ve 136. maddesine aykırı bularak oy çokluğuyla iptal etti. Böylece emlak vergi değerine karşı vatandaşa itiraz hakkı verildi yargı yolu açıldı.

Emlak Vergi değeri nedir?

Emlak vergisini belirleyen değerdir. Bu değeri , konusunun uzmanları tarafından oluşturulan "takdir komisyonları" belirliyor. Takdir komisyonlarının 4 yılda bir belirledikleri yeniden değerleme oranlarına vatandaşın ve tüzel kişilerin itiraz hakkı yoktu.3 yıl önce takdir komisyonları tarafından belirlenen emlak vergi değerleri çok konuşulmuştu. Bazı yerlerde yüzde 100 artırılan emlak vergisi değerleri adil olmadığı gerekçesi ile çok konuşulmuştu. Örneğin Elazığ'da Keban barajını gören bir evin emlak değeri, bogaza nazır bir yalıdan daha yüksek belirlenmişti. Yine karadeniz bölgesinde bazı arazilerin değeri ülkenin en yüksek emlak vergi değerinin üzerinde belirlenmişti,. Ancak itiraz edilemediği içinde bu şekilde uygulamada kalmıştı.

Oysa şimdi alınan bu kararla, takdir komisyonları tarafından belirlenen emlak değerlerine emlak vergisi ödeyen mükellefler dava açabilecekler. Emlak vergisi ödeyen vatandaşlarımıza bu şekilde itiraz yolu açıldı.

Büyükşehir ilan edilen 13 ilimizinde gündemde olduğu bu dönemde bakalım emlak vergi değerlerine vatandaş nasıl tepki verecek. Yoksa milyonlarca vatandaş itiraz yolunamı gidecek?

Hatice KOLÇAK
Gayrimenkul Uzmanı/S.M.Mali Müşavir

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat