Muhalif bloğun dağılış hikâyesi

  • GİRİŞ28.08.2015 09:54
  • GÜNCELLEME28.08.2015 09:54

 Bu, bütün seçim kampanyalarını Ak Parti'yi devirmek üzerine kurgulayan CHP, MHP ve HDP için bulunmaz bir fırsattı. Ak Parti'siz bir koalisyon kurup ülkeyi yönetmeye talip olabilirlerdi.

İlk dalgalanmayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, aynı zamanda eski CHP lideri olan CHP milletvekili Deniz Baykal'la görüşmesi yarattı. Muhalif cephe, aşırı tepki göstermekle birlikte bu görüşmenin mahiyetini tam olarak anlayamamıştı. Hâlbuki Erdoğan, Baykal ile en yaşlı vekil olması nedeniyle meclisi açacak kişi olduğu için, teamüllere uygun bir ilerleyiş olması noktasında görüşmüştü. Baykal'ın anlattığına göre, Erdoğan, gönlünden geçenin bir koalisyon hükümeti olduğunu da belirtmişti.

Bu görüşme üzerine, Meclis Başkanlığı seçimi için Ak Parti'nin Baykal'ı destekleyeceğinden, onu CHP'nin tekrar başında görmek istediğine kadar çeşitli rivayetler dolaşıma girdi.

Sonuçta ne Ak Parti Meclis Başkanlığı için Baykal'ı destekledi ne de Baykal'ın geri dönüşünü teşvik eden bir adım attı. Ak Parti, Meclis Başkanlığı için kendi adayını çıkardı. Son turda CHP, kendi adayı Baykal için MHP'nin desteğini alamadığından çoğunluk oya sahip Ak Parti kendi adayı İsmet Yılmaz'ı Meclis Başkanı seçtirdi. Bu, muhalefet bloğunun Ak Parti'ye karşı ilk kaybıydı ve herkes birbirini suçlamaya başlamıştı. Oysa Cumhurbaşkanlığında 'çatı aday' ve MHP'nin adayı olan İhsanoğlu desteklenseydi, Ak Parti adayının seçilme şansı yoktu. Memnuniyetsizler medeniyet kuramamak bir yana Meclis Başkanı bile seçtiremiyordu.

Sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde %41 oy alan Ak Parti'ye karşı, %60'lık bloğu oluşturma, dağılan muhalefeti tek cephede toplama çağrısı yaptı. MHP lideri Bahçeli'ye koalisyon teklif etti. Hatta kendi partisinden %9 az oy almış olmasına rağmen Bahçeli'ye CHP-MHP hükümetinin Başbakanı olmasını bile teklif etti. Bahçeli, şiddetle reddetti. %60'lık blok bir kez daha çöktü.

CHP, %16 az oy aldığı müstakbel koalisyon adayına, 13 yıllık emeğini silmek anlamına gelecek olan 'restorasyon hükümeti' ısrarını sürdürdüğü için Ak Parti-CHP koalisyonu da kurulamayınca erken seçim kararı alındı. Seçim hükümeti, anayasaya göre tüm partilerin oy oranına göre Bakan vermesiyle gerçekleşecekti. CHP ve MHP liderleri, anayasaya aykırı olmasına rağmen bakan vermeyeceklerini açıkladılar.

Hatta MHP aşırı tepki vermekte zirveyi buldu. Bakanlık teklifi alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu, bir siyasetçiye yapılan anayasal teklifi, 'ahlâksız teklif' kabilinden değerlendirip genel başkan yardımcılığından da istifa ettiğini açıkladı. Bu, muhalefetin ne kadar Ak Parti merkezli düşünüp hareket ettiğinin ve bunun yol açtığı acziyetin de bir göstergesiydi. Fakat MHP'nin koalisyona da erken seçime de karşı çıkan 'alayına hayır'cı tavrı sonunda patlak verdi.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat