Türkiye-İran ilişkileri ve Halkbankası gerçeği

Türkiye 6 gün önce bir şafak vakti herkesten gizli , önemli merkezlere yapılan ve sansasyonel yönü ağır basan bir operasyonu konuşuyor.

  • GİRİŞ23.12.2013 07:47
  • GÜNCELLEME23.12.2013 12:19

Bakanların çocukları, işadamları, bürokratlar gözaltına alındı, suçlamalar, ifadeler ve arama yapılan merkezlerden akla ziyan görüntüler gerçekmiş gibi basına sızdırıldı.

Birbirinden çok farklı 3 ayrı dosya tek operasyonda birleştirilmiş ve büyük yankı uyandırması sağlanmıştı.

TOKİ-Fatih Belediyesi- Halkbankası.

Rüşvet-Yolsuzluk-karapara gibi üçü de birbirinden farklı  konular özenle birleştirildi ve seçim öncesi çok ses getirecek bir operasyon dizayn edildi.

Önemli bir merkezden düğmeye basıldığı apaçık belli.

Çünkü operasyon 'yargı' ve 'emniyet' içinde birbiriyle irtibatlı bir grup tarafından yapıldı.  Hem de şube müdürlerinin, il müdürlerinin, bakanlığın bile haberi olmadan.

Hükümeti zor durumda bırakmak, bakanları üzerinden Başbakan'ı sıkıştırmak, yanlızlaştırmak, karizmasını çizmek, daha ötesi seçimlerde kayba uğratmak, dolayısıyla da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elini zayıflatmak hedeflenmiş olabilir.

Ben meselenin bu tarafından ziyade ekonomik tarafıyla ilgili birçok bilgiyi ve gerçeği sizlerle paylaşmak istiyorum.

Operasyonun içinde neden Halkbank var? Neden Halkbank'ın Genel Müdürü Süleyman Aslan var? Neden İran devletiyle yapılan ticari faaliyetlerde aktif rolü olan Reza Sarraf var?

İran'a uygulanan ambargo gayriresmi yollardan deliniyor iddiaları, ABD'li yetkililerin Türkiye'ye apar topar gelmesi ve daha birçok gelişme.

Şimdi sizlerle İran'la ticaretimizi , Halkbankası'nın rolünü, Reza Sarraf'ın konumunu, altın ticaretinin detaylarını  üst düzey bir yetkilinin bilgileri ışığında paylaşayım.

Daha iyi anlaşılması için madde madde özetliyelim.

1. Türkiye İran'dan doğalgaz ve petrol alımı yapıyor. Doğalgazı bir devlet şirketi olan BOTAŞ,  petrolü ise KOÇ Holding bünyesindeki TÜPRAŞ satınalıyor.

2. İran'dan alınan doğalgaz ve petrolün parası İran'a direkt ödenmiyor, İran devlet şirketlerinin Halk Bankası'ndaki hesaplarına Botaş ve Tüpraş tarafından yatırılıyor.

3. İran devlet şirketlerinin hesabına Halkbankası'na yatırılan para döviz değil TL cinsinden yatırılıyor.

4. Son 4 yılda İran'dan alınan petrol ve doğalgaz için ödenen paranın miktarı 38 milyar dolar.

5. Peki İran bu parayı nasıl kullanıyor? İran, ambargo kapsamına girmeyen İnsani malzemeler, gıda , ilaç gibi maddeleri Türkiye üzerinden İthal ediyor.

6. Reza Sarraf işte burada devreye giriyor. Reza Sarraf'ın şirketleri İran'ın ihtiyaç duyduğu maddeleri  yurtdışından ithal ediyor. İthal edilen maddeler Türk gümrüğünden girerek yerlileşiyor. Daha sonra İran'a ihraç ediliyor. Reza Sarraf'ın ithalat  ve ihracat belgelerini Halk Bankası'na sunmasıyla, banka İran'ın ödeme talimatını dikkate alarak ithalat yapılan yutdışı firmasına İran devlet şirketlerinin hesabından ödeme yapıyor. Yani Halkbank, Reza Sarraf ile hiçbir para alışverişi içinde değil.

7. Kısaca Reza Sarraf  konum olarak , İran devletinin Türkiye'deki tedarikçisi durumunda.

8. Bir başka ayrıntıyı da söylemekte fayda var. Reza Sarraf, zaman zaman Türkiye'deki yerli firmalardan da İran'ın talepleri doğrultusunda satın almalar yapmaktadır. Bu durumlarda da yine Halkbank, ödemeyi bu firmalara yapmaktadır.

9. Özetle Halkbank ile Reza Sarraf arasında hiçbir parasal ilişki bulunmamaktadır.

10. Gelelim kıyametler koparılan altın meselesine. İran, 2012 yılının ikinci yarısı ve 2013'ün ilk yarısında yüklü miktarda altın alımı yapmıştır. İran adına bu alımları yine  Reza Sarraf'ın şirketleri yapmıştır. Bu alımların büyük bir kısmı İstanbul Altın Borsası'ndan yapılmıştır.  Değeri 10 milyar doları bulan altınlarla ilgili İran adına yapılan ödeme Halkbankası'ndaki İran devlet şirketleri hesabından İstanbul Altın Borsası'na yapılmıştır.

11. Üzerinde bunca tartışma yapılan İran ile Türkiye arasındaki altın ticaretinin içyüzü budur. Bu kadar açık, şeffaf ve uluslararası ticaret kurallarına uygundur.

Peki Halkbank neden hedef seçildi? Yoksa Halkbank üzerinden Türkiye ekonomisi mi çökertilmek isteniyor?

Halkbank 2002 yılında zararda olan bir devlet bankasıydı. Aynı Halkbank'ın 2012 yılı net karı 2.6 milyar TL oldu.  10 yıl içinde banka sürekli büyüdü ve Avrupa'nın en önemli bankalarından biri haline geldi.

Sadece İran ile olan ticari durumla ilgili değil, son dönemde Azerbaycan ile imzalanan Güney Enerji hattı taşıma anlaşması, Kuzey Irak Kürt yönetimiyle yapılan güvenlik ve enerji anlaşmaları ve en son Hindistan'ın da Türkiye ile çalışmak istemesi ve bütün bu sirkülasyonun Halkbank üzerinden yürüyecek olması , bu bankayı hedef haline getirdi.

Çünkü Halkbank, İran ile olan ticaretimiz başta olmak üzere, yeni yapılan anlaşmalarla birlikte milyarlarca dolar değerindeki işlemlerini TL üzerinden yapıyor ve yapacak. Böylece Türkiye dövize az ihtiyaç duyuyor ve Türk lirası içerde büyük değer kazanırken döviz açığımız azalıyor.

Buradan hareketle hedef Halkbank'ın Genel Müdürü Süleyman Aslan ve onun evinde bulunduğu iddia edilen paranın olmadığı aşikar. Hedef birilerini tutuklamakta değil. Operasyonu genişletmek için zemin oluşturmak ve Halkbankası'nın gizli operasyonları varsa onların bilgilerini ele geçirip deşifre etmek amaçlanmış olabilir. Nitekim ABD istihbaratı, yakın geçmişte, güvendiği isimleri,  aralarında Halk Bankası'nın da bulunduğu bir çok kuruma göndermiş , İran ile nasıl çalışıldığını öğrenmek istemişlerdi. Bütün bu girişimler tecrübeli devlet adamlarımız ve bürokratlarımız sayesinde boşa çıkartılmıştı.

Özetle, operasyonla, başarısı büyük ve her geçen gün artan Halk Bankası üzerinden Türkiye ekonomisine darbe vurmak ve Türkiye'yi dünya piyasalarında yanlızlaştırmak hedeflenmiş olabilir.

İbrahim Erdoğan
Haber7.com - Genel Yayın Yönetmeni
ibrahim.erdogan@haber7.com

Yorumlar11

  • Hiçkimse 10 yıl önce Şikayet Et
    Bazıları" BEYİNLERİNİ " kullanmayıp, AYAKKABI KUTULARINDA SAKLIYORDA, Müdür MAKBUZLU, ŞAHİTLİ OKUL YAPTIRMA paralarını koymuş çok mu ?. Neden ayakkabı kutusuna koyduğu sizin derdiniz mi? MESELE PARANIN KAYNAĞI değil mi? "PARALAR MAKBUZLU BAĞIŞ PARASI 4 adette ŞAHİT VAR" diyen müdüre inanmayıp,iblisin gazına gelmeye devam mı edeceksiniz? Müdür YALAN SÖYLEMİŞSE zaten ortaya dökülecek, ama ya DOĞRU SÖYLEMİŞSE? Sizin anneleriniz hanımlarınız evde paralarını türlü şekillerde saklamıyor mu? Şimdi o paralarada ÇALINTI mı demeliyiz? PARANIN KÖKENİ mi ÖNEMLİ saklanma şekli mi? Bunlara aldırmayan bazı PAPAĞAN stilli taze yorumcular ve YILMAZ ESKİ SİSTEM HAYRANI malum yorumcular, her haberin altına KELİME KELİME AYNI yorumu kopyala/yapıştır yaparak haklı çıkmaya, KARALAMA YAPMAYA çalışıyorlar.. Ayrı ayrı cümle kurmak işlemciye fazla geliyor galiba.. MAVİ EKRAN HATASI verip donup kalıyorlar o cümlelerde..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Abit ŞEKER 10 yıl önce Şikayet Et
    İbrahim Bey'e katılmamak imkansız!. Ne kadar da güzel özetlemiş her şeyi! Unutulanlar : Çelik Kasa, Para Sayma Makinesi, Evlerde bulunan Milyon Dolarlar, Fotoğraflar vs vs vs...
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • yalnız kurt 10 yıl önce Şikayet Et
    AYAKKABI KUTUSUNDA YASAL TİCARET Mİ OLUR....... ayakkabı kutusunda yasal ticaret mi olur......
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • yalnız kurt 10 yıl önce Şikayet Et
    İRAN ın TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ yok mu? Reza SARRAF ta kim oluyor da İRAN ADINA iş yapıyor.. İRAN ın TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ yok mu? Reza SARRAF ta kim oluyor da İRAN ADINA iş yapıyor.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • süleyman akgül 10 yıl önce Şikayet Et
    R.T.E seni ALLAH için seviyorum..... sadece gezinin büyük devamı ama boş bu filmi daha önce seyrettik hedef gerçek mücahidlerle 2023 durmak yok büyük ustayla yola devam...
    Cevapla Toplam 22 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat