Aslında ABD’ye teşekkür ederiz

  • GİRİŞ19.07.2019 08:27
  • GÜNCELLEME19.07.2019 08:27

Türkiye’nin S400’ler konusunda dik duruşu, ABD’de tam bir akıl tutulmasına yol açtı. Daha doğrusu, ABD’nin kendi içindeki bölünmeyi, iktidar farklılaşmasını, zaaflarını bir kez daha açığa çıkardı.

Tehditler, şantajlar havada uçuşurken, S400’ler Türkiye’ye gelmeyebaşladı. Ama ABD yönetimi tavır belirlemekte zorlandı. Pentagon başka bir şey dedi, Beyaz Saray başka bir şey dedi. İsrail lobisi başka bir şey dedi.

En sonunda, bizim için de oldukçahayırlı olacak bir karar verilebildi: Türkiye F35 programından çıkarıldı. Kendi savunma yatırımlarına ağırlık veren, on yıllardır devam eden bağımlılıktan kurtulmaya çalışan Türkiye, F35 bağımlılığından kurtulmuş oldu.

TÜRKİYE S400’DE DE, F35 KARARINDA DA KÂRLI ÇIKTI..

Aslında S400 kararı, hem ABD’nin Türkiye’yi havada savunmasız bırakma planlarını çökertti hem de yeni bir bağımlılık inşa etme planlarını bozdu. İki yönden de Türkiye kârlı çıktı. Savaş uçakları, füze sistemleri konularında çok daha özgür ve geniş bir alan doğdu.

Bu yazıda konumuz Türkiye’nin savunma arayışları değil. ABD’ninTürkiye, bizim coğrafya ve dünyanın merkez bölgeleriyle ilgili politikalarındaki akıl karışıklığı, dengesiz tavırları, kendisine ciddi zarar verecek ayarsız politikaları ve bu dengesizliğin kendi içindeki zaaflarıdır.

DÜNYANIN EN YALNIZ, EN GÜVENİLMEZ ÜLKESİ. KÜRESEL DÜZEN HAYALLERİ ÇÖPE GİTTİ.

Soğuk Savaşın bitiminde yeni bir dünya düzeni kurmaya kalkışan ABD, daha 1996’da bu gücünü kaybetti, fırsatı kaçırdı. O günden bu yana zemin kaybetmektedir. Bugün için dünyanın en yalnız, en güvenilmez ülkesi haline gelmiştir.

Bu; yüzyıllar sonra Atlantik ittifakının tek yanlı küresel hâkimiyet teorilerinin ve pratiklerinin tamamen çöpe gitmesi demektir ve bugün itibariyle böyle bir iddiaları kalmamıştır. Çünkü yüz yıllar sonra ilk kez son derece gerçekçi güç yükselişleri ortaya çıkmış, ABD öncülüğünde Batı küresel iktidar gücünü ebediyen kaybetmiştir.

RUSYA, ÇİN, ALMANYA İLE DE AYNI KAFA KARIŞIKLIĞINI YAŞIYOR

ABD’nin Türkiye’nin kararlı duruşu karşısındaki kafa karışıklığı her alanda kendini gösteriyor. Bunu Çin ile yürüttüğü ticaret savaşlarında, jeopolitik hesaplaşmalarda görüyoruz.

Rusya ile yürüttüğü güvenlik çatışmalarında, ambargo kararlarında, füze krizlerinde, Doğu Avrupa’dan Ortadoğu’ya ve Afrika’ya kadar her yerde görüyoruz.

Almanya öncülüğünde AB ile yürüttüğü ekonomik ve siyasi ayrışmalarda görüyoruz. Son olarak Türkiye ile yürüttüğü “yaptırım”a ve tehdide dayalı “psikolojik savaş”ta görüyoruz. Daha onlarca örnek sayabiliriz.

İNANDIRICILIĞI, CAYDIRICILIĞI, İTİBARI ÇÖKTÜ.İNSANLIK ONA ŞAPKAYI TERS GİYDİRECEK.

ABD’nin süper güç rolü için en büyük tehdit kendi içinde başlamıştır. Kendi kafa karışıklığı, kendisi için en büyük tehdidi bir iç tehdide çevirmiştir.

“ABD her şeyi önceden planlar ve yapar” ön kabulü yerle bir olmuştur. Anlık kararlar veren, bir gün sonra dönen, çelişkili tavırlar gösteren, sürekli kendini yalanlayan, bocalayan bir ülke halini almıştır.

İnsanlık; ABD’nin küresel müdahalelerinden rahatsızlık duyan ülke ve milletler bu gidişle ona şapkayı ters giydirecektir, bunun işaretleri oluşmuştur.

ABD’nin diplomatik gücü erimiştir.İnandırıcılığı, caydırıcılığı, itibarı çok ciddi yaralar almıştır. Kaba askeri güç dışında küresel caydırıcı hiçbir gücü kalmamıştır.

HİÇBİR ALANDA RAKİPSİZ DEĞİL. HER ÜLKE ONDAN UZAKLAŞIYOR.

Teknolojik öncülüğü de artık rakipsiz değil. Güç haritasındaki değişim,teknoloji, sermaye ve insan kaynağı konusunda da ABD aleyhine seyretmektedir.

Hiçbir orta ölçekli ve gelişmiş ülke, geleceğe ABD ile birlikte bakmamaktadır. ABD ile yakın olmak bir gelecek güvencesi vermemektedir.

Tam tersine, artık ülkeler, ondan uzaklaştıkça rahatlayacağını, kendini güvende hissedeceğini bilmekte, ona göre bir yol izlemektedir. Bu tavır ABD ile mesafeli ülkelerle sınırlı değildir.

Ona en yakın olanlar bile böyle bir arayış içindedir. İngiltere, İsrail, Güney Kore, Japonya gibi ülkeler bile ABD’den bağımsız bir gelecekpeşinde koşmakta, hangi alanda ondan uzak duracağına dair çok ince hesaplar yapmaktadır.

EN BAŞARILI OLDUĞU ALAN TERÖRLE ORTAKLIK. DEVLETLERİ KAYBETTİ, ÖRGÜTLERE SIĞINDI.

ABD’nin en başarılı olduğu alan terör örgütleriyle ortaklıktır. Artık devletlerle iş yürütemeyince dünyadaki bütün terör örgütleriyle işbirliğine gitmiş, devlet aklı bu alana yoğunlaşmıştır. Terör, kendisinden uzaklaşan ülkelere karşı bir silah olarak kullanılır olmuştur. Bu da ABD aklının iflasıdır.

Dünyanın yarısı ile ticaret savaşına girmiş, büyük çoğunluğu ile güvenlik çatışmalarına girmiş ama kendi içinde bütünlüğünü kaybetmiştir. Körfez savaşında bütün dünya yanında olurken bugün terör örgütleri dışında hiçbir ülke ABD ile birlikte hareket etmemektedir.

ABD hem dünyanın ezici çoğunluğu ile çatışma halinde hem de kendi içinde iktidar çatışmalarına boğulmuş haldedir. Bu yönüyle ABD, dünyanın kararlı tutumunun da etkisiyle, çok daha sorunlu bir ülke haline gelecektir.

Hemen her ülke ABD’ye karşı teyakkuz halindedir. Sadece S400 krizi bile ABD’nin ezberlerini bozmaya yetmiştir.

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR AKIL İNŞA EDİYOR KARARLI, GÜÇLÜ DURUŞ SERGİLİYOR.. YÜRÜMÜYOR, KOŞUYOR!

Peki Türkiye’nin durumu ne? Kararlılık… En önemli kelime bu.

Türkiye attığı ve atacağı adımlarda, devlet aklında, kendisine yönelen saldırı ve şantajlarda, bölgesindeki gelişmelerde, kendi iç siyasi sistemini dönüştürmede, küresel güç kaymalarını hesaplayıp pozisyon almada ciddi bir kararlılık, gelecek okuması gösteriyor.

Baskılar karşısında geriadım atmıyor. Ülkelerin ve güçlerin zaafalanlarını görüyor, küresel güçeğilimlerini izliyor, boşlukları fark ediyor, hareket alanını öre göre biçimlendiriyor.

Ekonomik arayışlarda, dış politikada, güvenlik ve savunmada güçlü bir duruş sergiliyor. ABD ya da AB’nin baskıları karşısında yumuşamıyor, sendelemiyor.

ASLA GERİ ADIM ATMADIK. ONLAR VURDU, BİZ GÜÇLENDİK

Asya’da yükselen güçlerle ilişkilerde atacağı adımları iyi hesaplıyor. Yeni ekonomik, siyasi çevre edinme konusunda haritayı iyi okuyor. Batı’nın tek yanlı bağımlılık ilişkilerinden kurtulma konusunda kararlı duruyor, kendi yol haritasına göre hareket ediyor.

Suriye’nin kuzeyinden Doğu Akdeniz’e, Ege’den üzerimize saldıkları baskılara kadar kendi doğrularına göre hareket ediyor. Mesela Doğu Akdeniz’de onca baskı ve yıldırma politikalarına rağmen bir adım bile gerilemedi hatta çok ciddi meydan okumaya girişti. Bu haliyle bile bir rol model oluşturuyor.

FETÖ’DEN SONRA “YEDEK KUVVETLER” SAHADA. BU İÇ ZAAF VE KÖRLEŞTİRME GİRİŞİMİ DE ÇÖKECEK.

Türkiye, ekonomi ve savunma alanında önümüzdeki dönemde güçlü bir dalga yakalayacak, bunun işaretleri belirginleşiyor. İki alanda şaşırtıcı bir yükseliş dönemi başlayabilir.

Buna içeriden siyasi operasyonları eklemek, bu alana da dikkatleri yoğunlaştırmak lazım. Çünkü, dışarıdan baskı altına alamadıkları Türkiye’ye içeriden müdahale etmeye çalışıyorlar.

FETÖ’den sonra “yedek kuvvetleri” devreyle sokmaya, güçlü siyasi aklı bulandırmaya, kararlı duruşu sulandırmaya, bir iç zaaf oluşturup Türkiye’yi durdurmaya çalışıyorlar. Dışarıda güçlü bir ülke profili çizen Türkiye içeride körleştirilmek isteniyor.

Ekonomi ve savunma alanındaki güçlü duruşun yanında FETÖ’den sonraki yedek kuvvetlere dikkat. Ama ülkemiz bunu da aşacak, eminiz.

O BÜYÜ ÇOKTAN BOZULDU. ARTIK VESAYET, EZİKLİK, ZAYIF ÜLKE SÖYLEMİ YOK

Bu haliyle Türkiye, yüz yıllık bağımlılık dönemini çoktan sona erdirdi. ABD’nin baskı ve şantajları sonuç vermiyorsa, Türkiye’yi kim durdurabilir ki… O “içeriden işgalciler” de boşa yatırım yapıyor bence…

Esaret, vesayet, eziklik, zayıf ülke söylemi, “ABD Türkiye’ye her şeyi yaptırır” algısı, ABD ve Avrupa’nın gücü ile içeride bir şeyleri değiştirme beklentisi sadece birtakım çevrelerin zihinlerinde.

ABD’nin büyüsü nasıl bozulduysa, Türkiye’deki birtakım çevrelerin ABD, Avrupa, Batı algısının da içi boşalmıştır. Sadece bir illüzyonainanmayla devam ediyorlar. Oysa Türkiye o çizgiyi çoktan aşmıştır.

PEKİ ABD’YE NİYE TEŞEKKÜR ETMELİYİZ?

ABD’ye teşekkür etmemiz gerekir. Patriotları bize vermedi, S400’leri aldık. S400’lere itiraz etti, bizi F35 bağımlılığından kurtardı. Doğu Akdeniz’de baskı kurdu, bizi uyandırdı. Yeni yaptırımları Türkiye’ye daha da güç verecek. Attığı her yeni adım, kurduğu yeni baskı ABD bağımlılığından kurtulma mücadelemizi ve hızımızı çok daha artıracak.

YENİŞAFAK

Yorumlar10

  • Ali acembekiroglu 4 yıl önce Şikayet Et
    Takdir ederek ve begenerek okudum. Çok dikkatli ve temkinli olmalıyız. Tehlikeyi daha atlatmadık.
    Cevapla
  • Tahire 4 yıl önce Şikayet Et
    4/4 lük bir cevap. Teşekkür eder devamını dilerim. Öz güvenim arttı
    Cevapla
  • ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim hoca bu milleti uyandıranlrdan biri eyvallah hocam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Tuncer Irmak 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrasya nın kalbi Türkiye tam bağımsız bir güçe doğru gidiyor bu yeni güç dengesinde teraziyiz.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Anadolu 4 yıl önce Şikayet Et
    Müthissin İbrahim hocam,
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat